Vastustamattomat herkut laskiaispöytään – valitse suosikkisi

Vielä ehtii herkuttelemaan laskiaisen leivonnaisilla. Maistuipa sinulle pullan tai tortun välissä mansikkahillo, mantelimassa tai kinuski, herkkuvaihtoehtoja riittää jokaiseen makuun.

Hernekeitto ja laskiaispullat ovat laskiaistiistain perinteiset herkut. Tapa juontaa juurensa siitä, että katolisena aikana laskiaisen jälkeen ei syöty lihaa ennen pääsiäistä, joten ennen paaston aloittamista tapana olikin syödä tavallista reilummin. Paasto aloitettiin seuraavana päivänä, tuhkakeskiviikkona.

Laskiaisen perinteisen jälkiruoan voit valmistaa monella tapaa: torttuna, pullana tai kranssina. Väliin voit laittaa täytteitä oman makusi mukaan. Kokeile vaikkapa seuraavia reseptejä:

Laskiaisen Pullakranssi Sydämen muotoon

1 pullakranssi pikkupullista (16 pikkupullaa sisältävä kranssi)

Pikkupullat pullakranssiin:

1 pkt Myllyn Paras Pullataikinaa (1 kg, pakaste) tai voit leipoa taikinan itse

1 muna

1 dl raesokeria ja mantelilastuja

Täyte:

2 dl vaahtoutuvaa kermaa (1 tlk)

½ dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

2 dl maitorahkaa (1 tlk)

n. 2 dl mansikkahilloa

Sulata pullataikinalevyt levittäen ne uunipellille jauhotetun leivinpaperin päälle puolen tunnin ajaksi. Leivo kohonneesta taikinasta pikkupullia (2 pullaa joka levystä). Aseta pikkupullat sydämen muotoon kiinni toisiinsa uunipellille, kohota leivinliinan alla ½–1 tuntia. Pakastetaikinan leipomisessa pitkä kohotus lämpimässä paikassa on erityisen tärkeää.

Voitele kranssi munalla ja ripottele päälle raesokeria ja mantelilastuja. Paista kranssia 200-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 15 minuuttia.

Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää sokerit ja rahka.

Aseta jäähtynyt sydänpullakranssi isolle tarjoilualustalle. Leikkaa pullista yläosa irti. Levitä täytteeksi väliin mansikkahilloa ja sen päälle kermarahkaa. Laita pullien yläpuolet takaisin paikoilleen.

Helppo Laskiaispullatorttu

10:lle

1 pkt Myllyn Paras Pullataikinaa (1 kg)

1 muna

1 dl raesokeria

Väliin:

2 dl kuohukermaa (1 tlk)

½ dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

1 tl kardemummaa

2 dl rahkaa (1 tlk)

n. 2 dl mansikkahilloa

Sulata pullataikinalevyt levittäen ne uunipellille jauhotetun leivinpaperin päälle noin puoleksi tunniksi. Yhdistä aina kaksi levyä toisiinsa, niin saat kolme isoa neliölevyä torttupohjiksi. Anna kohota kaksinkertaisiksi paksuudeltaan leivinliinalla peitettynä lämpimässä paikassa (noin 45–60 minuuttia). Hyvä paikka on 40-asteisen uunin keskitasolla tai keittiöaltaan päällä, johon on laskettu kuumaa vettä.

Voitele hyvin kohonneet pullalevyt munalla, ripottele päälle raesokeria (ja mantelirouhetta). Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia kauniin keltaisiksi. Paras pulla on juuri ja juuri kypsää eli älä paista pullia kuiviksi!

Kostuta pullalevyt vaniljamaidolla. Kokoa pullalevyistä torttu laittamalla kerrosten väliin hilloa ja kermarahkaa (vatkaa sitä varten kerma vaahdoksi, lisää sokeri, mausteet ja rahka).

Laskiaispullat Mantelimassalla

8 isoa pullaa tai 16 normaalia pikkupullaa

1 pkt Myllyn Paras Pullataikinaa (1 kg, pakaste)

Voiteluun:

munaa

Pinnalle:

mantelilastuja tai raesokeria

Täyte:

1–2 dl vatkautuvaa kermaa

n. ½ pötköä mantelimassaa

pullan sisustaa

tilkka maitoa

Lue pullataikinapakkauksen ohjeet tarkkaan ja noudata niitä. Pakastetaikinan leipomisessa pitkä kohotus lämpimässä paikassa on erityisen tärkeää.

Leikkaa jäähtyneistä pullista hattu pois. Koverra jokaisesta pullasta vähän sisustaa lusikalla ja nosta kulhoon. Raasta sekaan mantelimassaa ja sekoita joukkoon maitoa niin, että saat sopivan seoksen ja täytä kolot. Voit leikata mantelimassasta myös viipaleita kovertamattoman pullan päälle.

Nosta manteliseoksen päälle kermavaahtoa ja sen pinnalle hattu keikkumaan. Pullien päälle voit tupsauttaa vähän pölysokeria, jos niiden pinnalta unohtui raesokeri tai mantelilastut.

Tarjoa laskiaispullat kahvin, teen tai kaakaon kanssa tai perinteisesti kuuman maidon kera syvältä lautaselta. Voit käyttää laskiaispullan täytteeksi mantelimassan tilalla hilloa.

Sydämelliset laskiaispullat

16 kpl pieniä tai 8 kpl hyvin isoja pullia

1 pkt Myllyn Paras Pullataikinaa (1kg, pakaste)

1 muna

1 dl raesokeria ja mantelirouhetta

Täyte:

2 dl vaahtoutuvaa kermaa

0,5 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

2 dl maitorahkaa

n. 2 dl mansikkahilloa

Sulata pullataikinalevyt levittämällä ne uunipellille jauhotetun leivinpaperin päälle noin puoleksi tunniksi. Ota sulaneista taikinalevyistä melko isolla, mutta kuitenkin taikinalevyn leveyteen osuvalla sydänmuotilla sydämiä. Jos et omista muottia, voit tehdä sydämet veitsellä leikaten ja muotoillen. Voit myös leikata levyt neliöiksi tai kolmioiksi, jos sydämen muotoilu tuntuu liian vaikealta ilman muottia.

Kaavi reunoiksi jääneet pullataikinan palaset ja tee vielä niistäkin sydämiä. Anna pullasydänten kohota kaksinkertaisiksi leivinliinalla peitettyinä lämpimässä paikassa noin tunti. Hyvä paikka on esimerkiksi 40-asteisen uunin keskitasolla tai keittiöaltaan päällä, johon on laskettu kuumaa vettä.

Voitele hyvin kohonneet pullat munalla, ripottele päälle raesokeria (ja mantelirouhetta). Paista 210-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia kauniin kullankeltaisiksi. Paras pulla on juuri ja juuri kypsä, älä siis paista niitä kuiviksi!

Halkaise hieman jäähtyneet pullat keskeltä kahtia ja laita väliin mansikkahilloa ja kermarahkaa (vatkaa sitä varten kerma vaahdoksi, lisää rahka ja sokerit).

Mikäli haluat isoja, reilunkokoisia laskiaispullia, älä halkaise pullia vaan, laita kaksi pullasydäntä päällekkäin ja väliin hilloa ja kermarahkaa.

Kinuski Laskiaispullat

noin 20-30 kpl

5 dl maitoa tai maitojuomaa

50 g hiivaa

1–2 tl suolaa

2 dl sokeria

1 rkl kardemummaa

1 muna

n. 15 dl Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja (n. 1 kg)

n.150 g voita tai margariinia

Kinuski-hillotäyte:

2 dl vaahtoutuvaa kermaa

½ dl kinuskikastiketta

n.3 dl vadelmahilloa

Pinnalle:

munaa

raesokeria

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan.

Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Leivo taikinasta paksu pötkö ja jaa se 20-30 osaan riippuen siitä, kuinka isoja pullia haluat. Pyörittele paloista pikkupullia. Kohota pullat kaksinkertaisiksi, voitele ne munalla ja koristele raesokerilla ennen paistamista. Voit myös jättää raesokerin pois ja laittaa lopuksi paistetun pullan päälle tomusokeria. Paista pikkupullat n. 225-asteisen uunin keskitasolla 8-10 min.

Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi, lisää siihen varovasti huoneenlämpöistä kinuskikastiketta, sekoita vain vähän. Leikkaa jäähtyneistä pullista hattu irti. Laita pullan väliin reilusti vadelmahilloa ja kinuskikermaa.

VINKKI: Voit tehdä myös mansikkaisia laskiaispullia. Käytä tällöin täytteeksi 2½ dl vaahtoutuvaa mansikkakermaa, 100 g mansikkahilloa sekä 3 dl mansikoita viipaleina.


(MTV LIFESTYLE)

Mantelimassapullan resepti: Kati Nappa, muut reseptit Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Lue myös:

    Uusimmat