Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Koko Suomi leipoo: Raparperikerkkis, Lauran resepti

Julkaistu 05.06.2025 12:37

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -ohjelman kymmennessä jaksossa taidonnäytteessä leipurit tekevät versioita trendileivonnaisista.

Pohja

  • 150 g mantelimassa
  • 100 g + 25 g voiteluun vegaaninen margariini huoneenlämpöinen (Eleplant)
  • 0,5 dl soijajogurtti maustamaton
  • 3 dl gluteeniton vaalea jauhoseosta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 0,5 tl kardemummaa
  • tilkka vettä
  • 500 g herneet (kuivatut)

Kuusenkerkkävanukas

  • 250 ml kookoskermaa
  • 2 rkl maissitärkkelystä
  • 5 rkl kuusenkerkkäsiirappi
  • ripaus suolaa
  • Karamellisoitu raparperi
  • 250 g raparperi tuore (pakastekin käy)
  • 0,5 dl ruokosokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • ripaus suolaa
  • 35 g vegaaninen margariini

Mantelimuru

  • 50 g mantelirouhetta
  • 0,5 dl kaurahiutaleita (gluteeniton)
  • 10 g vegaanista margariinia
  • 1 rkl ruokosokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 0,5 tl kanelia

Koristeet

  • 1 dl tuore kuusenkerkkä

Valmistusohje

POHJA: Aja mantelimassa, margariini ja jogurtti monitoimikoneessa leikkuuterällä tasaiseksi. Lisää sekaan jauhot ja sokeri ja sekoita vielä, kunnes muodostuu taikina. Jos seos on liian kuivaa, lisää vettä teelusikallinen kerrallaan, kunnes massa on sopiva. Anna taikinan levätä kelmutettuna jääkaapissa 30 min.

Voitele tartelettivuoat/muffinipelti vegaanisella margariinilla. Kauli taikina gluteenittomia jauhoja apuna käyttäen puolen sentin paksuiseksi ja ota siitä esim. sopivan kokoisella juomalasilla pyöreän muotoisia taikinapyörylöitä. Painele taikinat muffinipellin koloihin siten, että taikinaa on tasaisesti pohjassa ja se muodostaa myös pari senttiä korkeat reunat. Laita taikinakuppien päälle pala foliota kupin muotoja mukaillen ja kuivattuja herneitä foliokuppiin sen verran, että ne tukevat taikinan reunoja kypsennyksen aikana. Paista uunissa 200 asteessa n. 15 minuuttia. Taikina saa ottaa vähän väriä, mutta sen ei ole tarkoitus tummua kovasti. Anna jäähtyä hetki ja irrota ensin foliot herneineen ja sitten taikinakupit varovasti vuoista. Anna kuppien jäähtyä loppuun nurinpäin käännettynä.

KUUSENKERKKÄVANUKAS: Vispaa ainekset sekaisin kattilassa. Keitä keskilämmöllä pari minuuttia koko ajan sekoitellen. Nosta pois hellalta ja jäähdytä peitettynä.

KARAMELLISOITU RAPARPERI: Pese, kuivaa ja pilko raparperit puolen sentin paloiksi. Ripottele sokerit ja suola paistinpannulle ja levitä niiden päälle voi ohuina viipaleina. 

Ripottele päälle raparperit. Kuumenna keskilämmöllä niin, että sokeri ja rasva alkavat ruskistua. Anna seoksen karamellisoitua kullanruskeaksi ja nosta sitten pannu pois hellalta.

MANTERLIMURU: Sekoita kaikki ainekset sekaisin kuumalle paistinpannulle. Paahda hetki välillä sekoittaen, kunnes tuoksuu hyvälle. Varo ettei pala. Anna jäähtyä.

TARTELETTIEN KOKOAMINEN: Laita kuusenkerkkävanukas pursotuspussiin ja pursota sitä tartelettikuppeihin tasaisesti niin, että se täyttää kupin puoleen väliin asti.Lusikoi sitten karamellisoitua raparperia vanukkaan päälle n. 2 tl per kuppi. Sekoita jäähtynyttä mantelimuruseosta irtonaisemmaksi, jos se on jäähtyessään jämähtänyt. Laita reilu teelusikallinen murua jokaisen tarteletin päälle. Koristele leivokset nuorilla kuusenkerkillä.

Lisää aiheesta:

Koko Suomi leipoo: Kesäinen marenkiunelma, Merjan reseptiKoko Suomi leipoo: High tea meets lakuKoko Suomi leipoo: Rapea raparperi-puustikakkuKoko Suomi leipoo: ”Vohvelipuusti” Vohveliraudalla paistettua korvapuustia ja maapähkinäjäätelöäKoko Suomi leipoo: Kiisseliä kakussaVilliyrtit: Kristan "Makea metsä"
Koko Suomi leipooKoko Suomi leipoo -reseptitLeivontaMakeat leivonnaisetJälkiruoat

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo
  • 10.6.13:58
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Kesäheinän juhlakattaus, Sarahin resepti

  • 10.6.13:35
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Juhannusjuhlat, Johannan resepti

  • 5.6.14:18
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Keskikesä saaristossa, Ilonan resepti

  • 5.6.12:55
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: ”Sweet and savoury” -tartaletit, Sarahin resepti

  • 5.6.12:37
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Raparperikerkkis, Lauran resepti