Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Koko Suomi leipoo: Raparperikerkkis, Lauran resepti

koko_suomi_leipoo_s10_eps10_beautyshots2_laura_010
Julkaistu 05.06.2025 12:37

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -ohjelman kymmennessä jaksossa taidonnäytteessä leipurit tekevät versioita trendileivonnaisista.

Pohja

  • 150 g mantelimassa
  • 100 g + 25 g voiteluun vegaaninen margariini huoneenlämpöinen (Eleplant)
  • 0,5 dl soijajogurtti maustamaton
  • 3 dl gluteeniton vaalea jauhoseosta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 0,5 tl kardemummaa
  • tilkka vettä
  • 500 g herneet (kuivatut)

Kuusenkerkkävanukas

  • 250 ml kookoskermaa
  • 2 rkl maissitärkkelystä
  • 5 rkl kuusenkerkkäsiirappi
  • ripaus suolaa
  • Karamellisoitu raparperi
  • 250 g raparperi tuore (pakastekin käy)
  • 0,5 dl ruokosokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • ripaus suolaa
  • 35 g vegaaninen margariini

Mantelimuru

  • 50 g mantelirouhetta
  • 0,5 dl kaurahiutaleita (gluteeniton)
  • 10 g vegaanista margariinia
  • 1 rkl ruokosokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 0,5 tl kanelia

Koristeet

  • 1 dl tuore kuusenkerkkä

Valmistusohje

POHJA: Aja mantelimassa, margariini ja jogurtti monitoimikoneessa leikkuuterällä tasaiseksi. Lisää sekaan jauhot ja sokeri ja sekoita vielä, kunnes muodostuu taikina. Jos seos on liian kuivaa, lisää vettä teelusikallinen kerrallaan, kunnes massa on sopiva. Anna taikinan levätä kelmutettuna jääkaapissa 30 min.

Voitele tartelettivuoat/muffinipelti vegaanisella margariinilla. Kauli taikina gluteenittomia jauhoja apuna käyttäen puolen sentin paksuiseksi ja ota siitä esim. sopivan kokoisella juomalasilla pyöreän muotoisia taikinapyörylöitä. Painele taikinat muffinipellin koloihin siten, että taikinaa on tasaisesti pohjassa ja se muodostaa myös pari senttiä korkeat reunat. Laita taikinakuppien päälle pala foliota kupin muotoja mukaillen ja kuivattuja herneitä foliokuppiin sen verran, että ne tukevat taikinan reunoja kypsennyksen aikana. Paista uunissa 200 asteessa n. 15 minuuttia. Taikina saa ottaa vähän väriä, mutta sen ei ole tarkoitus tummua kovasti. Anna jäähtyä hetki ja irrota ensin foliot herneineen ja sitten taikinakupit varovasti vuoista. Anna kuppien jäähtyä loppuun nurinpäin käännettynä.

KUUSENKERKKÄVANUKAS: Vispaa ainekset sekaisin kattilassa. Keitä keskilämmöllä pari minuuttia koko ajan sekoitellen. Nosta pois hellalta ja jäähdytä peitettynä.

KARAMELLISOITU RAPARPERI: Pese, kuivaa ja pilko raparperit puolen sentin paloiksi. Ripottele sokerit ja suola paistinpannulle ja levitä niiden päälle voi ohuina viipaleina. 

Ripottele päälle raparperit. Kuumenna keskilämmöllä niin, että sokeri ja rasva alkavat ruskistua. Anna seoksen karamellisoitua kullanruskeaksi ja nosta sitten pannu pois hellalta.

MANTERLIMURU: Sekoita kaikki ainekset sekaisin kuumalle paistinpannulle. Paahda hetki välillä sekoittaen, kunnes tuoksuu hyvälle. Varo ettei pala. Anna jäähtyä.

TARTELETTIEN KOKOAMINEN: Laita kuusenkerkkävanukas pursotuspussiin ja pursota sitä tartelettikuppeihin tasaisesti niin, että se täyttää kupin puoleen väliin asti.Lusikoi sitten karamellisoitua raparperia vanukkaan päälle n. 2 tl per kuppi. Sekoita jäähtynyttä mantelimuruseosta irtonaisemmaksi, jos se on jäähtyessään jämähtänyt. Laita reilu teelusikallinen murua jokaisen tarteletin päälle. Koristele leivokset nuorilla kuusenkerkillä.

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo