Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Koko Suomi leipoo: Kukkaan puhjennut juustopiiras, Ilonan resepti

Julkaistu 24.03.2025 20:45

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -sarjan tuoreen kauden neljännessä jaksossa leivottiin brittien klassikkotuotteita.

Pikavoitaikina

  • 250 g vehnäjauhoja, pakastimesta
  • 1 tl suolaa
  • 250 g voita, jääkaapista
  • 150 ml vettä, jääkaapista enintään
  • n. 3 dl vehnäjauhoja taikinan käsittelyyn

Juusto-peruna-sipulitäyte

  • 450 g (n. 5 kpl) kiinteää perunaa
  • 260 g cheddar-juhlajuustoa
  • 220 g (n. puolikas suuri tai yksi pieni) purjo
  • 200 g (n. 2 kpl) keltasipulia
  • 25 g voita
  • ripaus valkopippuria
  • keitinveteen ripaus suolaa

Täyttäminen

  • 2 kpl kananmunaa
  • 1 dl seesaminsiemeniä
  • tilkka vettä

Wokatut sokeriherneet

  • 300 g sokeriherneenpalkoja
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 kynttä valkosipulia
  • n. 1 puntti minttua, tuore
  • 1 kpl sitruuna, luomu
  • 1 tl sormisuolaa

Valmistusohje

PIKAVOITAIKINA: Sekoita jauhot ja suola lapavatkaimella yleiskoneen kulhossa. Kuutioi voi ja lisää se jauhoihin. Jatka sekoittamista, mutta varmista, että voi jää
pieniksi paakuiksi taikinaan eikä pääse sekoittumaan massaan täysin. Lisää n. 100 ml vettä ja sekoita, kunnes muodostuu kiinteä taikina. Lisää vettä
tarvittaessa. Laita taikina kelmuun ja pakastimeen 15-20 min ajaksi. Taittele taikinaa seuraavasti kolme kertaa, vieden taikina välissä pakastimeen ja kääntäen taikina 90 astetta joka kerta eri suuntaan: kaulitse taikina levyksi ja taittele se kolmeen osaan. Harjaa ylimääräinen jauho väleistä pois. Yritä pitää taikinan
kerrosten reunat mahdollisimman samansuuntaisina. 

JUUSTO-PERUNA-SIPULITÄYTE: Kuori ja viipaloi peruna ohuiksi viipaleiksi mandoliinilla ja keitä suolalla maustetussa vedessä n. 5 minuuttia. Taittele tässä vaiheessa pikavoitaikina kerran. Viipaloi purjo ohuiksi renkaiksi ja pilko sipuli. Kuullota voissa. Taittele pikavoitaikina tässä vaiheessa toisen kerran. Lisää valutetut perunat pannulle ja kuullota vielä hetki. Mausta valkopippurilla. Raasta juusto. Taittele pikavoitaikina sen jälkeen kolmannen kerran. Kokoa täytteet kelmutettuun jyrkästi syvenevään leivontakulhoon siten, että pohjalle tulee puolet juustoraasteesta, sen jälkeen puolet peruna-sipulitäytteestä, loput juustoraasteesta, ja loput peruna-sipulitäytteestä. Laita jähmettymään pakkaseen.

TÄYTTÄMINEN: Jaa taikina kahteen osaan siten, että toinen osa on hieman toista suurempi. Kaulaa pienempi taikina halkaisijaltaan 24 cm ja suurempi taikina 27 cm suuruiseksi ympyräksi. Leikkaa ympyrät tasaisiksi käyttäen apuna pahvimalleja. Laita pienempi ympyrä pellille leivinpaperin päälle. Kumoa täytteet pienemmän ympyrän keskelle. Nosta suurempi ympyrä kanneksi. Sivele valkuaista alemman ympyrän reunoille ja paina reunat yhteen hellästi. Leikkaa reunoihin koristeviiltoja saksilla. Tee ylijäämätaikinasta ohuita lehdenmuotoisia koristeita taikinan päälle. Sivele niihin valkuaista ja dippaa ne seesaminsiemenissä. Voitele kansi vesitilkalla ohennetulla keltuaisella. Tee keskelle kantta ristiviillot, jotta höyry pääsee poistumaan paiston aikana. Viillä kanteen kuvioita leipurinterällä, mutta varo, ettet läpäise taikinaa kokonaan. Asettele koristeet kannen päälle. Paista piirasta 220 asteessa n. 30 minuuttia.

WOKATUT SOKERIHERNEET: Pilko valkosipuli, raasta sitruunankuorta n. 2 rkl ja halkaise sitruuna valmiiksi. Wokkaa herneenpalot öljyssä rapeiksi, tässä kestää muutama minuutti. Lisää loppuvaiheessa valkosipuli, sitruunankuori ja sitruunamehua. Ota pannu pois liedeltä ja lisää revitty minttu. Laita herneenpalot tarjoilukulhoon ja ripottele päälle hillitysti sormisuolaa

Lisää aiheesta:

Koko Suomi leipoo: Cheddar-peruna-sipulipiirakka, Johannan reseptiKoko Suomi leipoo: British chicken pie, Kristan reseptiKoko Suomi leipoo: Englantilainen perunasipulipiirakka, Janin reseptiKoko Suomi leipoo: Pitsinen Homity pie, Lauran reseptiKoko Suomi leipoo: Norppa aurinkoisilla aalloilla, Lauran reseptiKoko Suomi leipoo: Kaali-pekonipiiras
Koko Suomi leipooKoko Suomi leipoo -reseptitLeivontaMakeat leivonnaisetJälkiruoat

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo
  • 10.6.13:58
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Kesäheinän juhlakattaus, Sarahin resepti

  • 10.6.13:35
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Juhannusjuhlat, Johannan resepti

  • 5.6.14:18
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Keskikesä saaristossa, Ilonan resepti

  • 5.6.12:55
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: ”Sweet and savoury” -tartaletit, Sarahin resepti

  • 5.6.12:37
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Raparperikerkkis, Lauran resepti