Valokuvaaja ikuisti harvinaisen näyn Kenian savanneilla – tässä on pilkullinen Tira-seepra: "Ensisilmäyksellä se näytti kokonaan eri eläinlajilta"

Valkoinen karhunpentu nousi takajaloilleen – luontokuvaaja tallensi suloisen tilanteen 0:22
Valkoinen karhunpentu nousi takajaloilleen – luontokuvaaja tallensi suloisen tilanteen.

Keniassa sijaitsevalla luonnonsuojelualueella elää harvinainen seepra, jonka täplikäs karvoitus muistuttaa väritykseltään enemmän Disney-animaatiosta tuttua bambia kuin seepraa.

Maasai Maran kansallisella suojelualueella työskennellyt matkaopas Anttiony Tira teki havainnon harvinaisesta täplikkäästä luontokappaleesta ensimmäisenä.

Ruskea-valkoinen seepra nimettiinkin oppaan mukaan Tiraksi.

Suositulla luonnonsuojelualueella sarvikuonoja valokuvaamassa ollut luontokuvaaja Frank Liu huomasi myös savannilla kirmaavan seepravarsan.

– Ensisilmäyksellä se näytti kokonaan eri eläinlajilta, kuvaaja kuvailee näkemäänsä National Geographicille.

Valokuvaaja julkaisi Tira-seeprasta kuvatun videon Instagram-tilillään.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

Erikoisen värinen ilmestys sai aikaan valokuvaajien ryntäyksen suojelualueelle ja varsasta otetut kuvat ja videot ovat levinneet sosiaalisessa mediassa

Tiran selviäminen epävarmaa värityksen vuoksi

Kalifornian yliopistossa seeproja tutkiva biologi Ren Larison kertoo National Geographicille, että kyseessä on geneettinen mutaatio, joka aiheuttaa poikkeavuuden seepran raitakuviointiin. Hänen mukaansa seeproilla on tavattu muitakin pigmenttihäiriöitä, kuten albinismia.

Lehden haastatteleman geneetikko Greg Brashin mukaan seeprojen melaniinia tuottavat solut jakautuvat ihossa tasaisesti niin, että ajeltu seepra olisi väritykseltään täysin musta. Tiran ja muiden pigmenttihäiriöisten eläinten soluissa karvan värityksen määrittelevä melaniini ei jostain syystä näyttäydy raitoina – vaan Tiran tapauksessa pilkkuina.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Larisonin mukaan Tiran selviytymismahdollisuudet ovat raidallisiin lajitovereihin verrattuna heikommat.

Tiesitkö?

Seepran raidat pitävät purevat kärpäset loitolla, ja siten suojelevat sitä kärpästen levittämiltä taudeilta.  

– Tutkimukset muiden lajien osalta ovat todistaneet, että vaikka petoeläimen on vaikeaa kohdistaa hyökkäyksensä yhteen lauman jäseneen, se on huomattavasti helpompaa, jos yksilö on poikkeava, biologi kertoo.

Laumasta poikkeavat yksilöt ovat myös alttiimpia kärpästen levittämille sairauksille ja taudeille.

Lähteet: KTVU, National Geographic, Facebook, Instagram

Lue myös:

    Uusimmat