Mainos

Vakuutusetsivä Rönnbackan kolumni: Nakit ja muusi on vältettävä ateria – turvaohjeita hilpeille joulunviettäjille

Olen varmaan jossain rivien välissä paljastanut, etten ole joulumiehiä. En silti pyri vähentämään muiden joulumielisempien iloa, vaan ajatuksenani on tuoda esiin muutama asia edistämään turvallisuutta ja auttamaan mukavan ja rauhallisen joulun vietossa.

Ajatukset ovat syntyneet tarkkailemalla joulunajan vahinkoja ja pohtimalla, miten niitä voisi yrittää välttää, sillä joulunakaan vahinko ei tule kello kaulassa, saati kulkuset kilisten.

Ota suihku vasta aamulla

Puhtaus on puoli ruokaa, mutta ilmaisen viinan lumoista nyrkki maassa pikkutunneilla palaavan, itsekseen tip-tappia hyräilevän reippaan pikkujoululaisen kannattaa unohtaa kotiin päästyään pari asiaa. Ne kaksi puhdetta jotka yleensä kusevat loppusuoralla.

Suihkussa käyminen kannattaa jättää suosiolla heräämiseen eikä nukahtamiseen. Sillä nukkumatilla on ne siniset tossut joilla se sipsuttaa. Ne hän pukee jalkaansa päästäkseen yllättämään juhlijan, joka pitkän ilon jälkeen päättää ottaa vain sen nopean suihkun ennen nukkumaanmenoa.

Usein väsyneen juhlijan suihku vaikuttaa keinuvan, jolloin juhlijan aivoissa, siellä oikealla puolella sijaitsevassa riskienhallintakeskuksessa, syntyy näppärä päätös ehkäistä vaarallinen kaatuminen jatkamalla suihkua istualtaan. Lämpimän veden helliessä kylmästä lämpimään päässyttä, estää sen lorina kuulemasta Nukkumatin sipsutusta ja juhlija sammuu.

Ensimmäinen, joka tässä tarinassa yleensä herää, on alakerran naapuri. Hän hakee ajatuksilleen hetken suuntaa kattolampun alkaessa tiputtaa vettä hänen otsaansa. Siihen kohtaan, johon kasvaa kohta sellainen sarvi, että se tarvitsee oman tonttulakin.

Tässä vaiheessa pienen juhlijan asunnon lattiat ovat jo entiset ja alakerran tapetit mukavasti rullalla ja joulukuusi oikosulussa.

Viisaat miehet ovella

Seuraavassa vaiheessa juhlijan ovelle ilmestyvät ainakin kolme viisasta miestä. Rapputasanteella muodostelmaa hakevat tiernapojat eivät kuitenkaan ole perinteisesti roolitetut, vaan siellä pönöttävät seuraavat henkilöt: pelastuslaitoksen hieman ärtynyt, hienosta valkoisesta kypärästä tunnistettava (P10)PeeKymppi, ovikelloa rimputtava rauhoittavaan siniseen pukeutunut konstaapeli sekä johtava huoltomies mainioine yleisavaimineen.

Tällä kokoonpanolla kelpaa kahlata herättämään sikeästi nukkuva mutta hyvin puhdas asiakas. Juhlijan, jonka kankussa komeilee 3D kuvana suihkun lattiakaivon ritilän kuva selkeästi havaittavissa vielä seuraavaan adventtiin.

Yön hiukopala ei kannata

Suihkun lisäksi on toinenkin varma tapa panna naapurisopu koetukselle ja oman kämpän sisustus uusiksi. Sen voi tehdä valmistamalla klassikkoannoksen, jolle poliisit ja palomiehet ovat antaneet vekkulin nimen nakit ja muusi.

Annoksen pääraaka-aineita voi olla useita, mutta lopputulos on savuinen ja unohtumaton. Valmista annosta voi sitten esitellä vaikka päivystävälle lukkosepälle. Tässä ylimalkainen resepti miten annoksen voi, mutta ei kannata, valmistaa.

Kokki kannattaa marinoida reippaaseen pariin promilleen työporukan kanssa. Hyvä olisi tempaista vielä viimeiset lonkerot taksissa matkalla kotiin.

Raaka-aineeksi kelpaa lähes mikä tahansa, mitä jääkaapista löytyy. Esimerkiksi nakit tai pekoni antavat hyvän savun. Myös luomu käy tähän vallan mainiosti. Perinteisen lopputuloksen varmistamiseksi valitaan kypsennysastiaksi joko paistinpannu tai kattila; ainekset kypsennetään sähköliedellä suurella teholla.

Koska annoksen kypsentäminen vie aikaa, kannattaa luppoaika hyödyntää television ääressä sohvalla rennosti istuen. Tv:n ääni on hyvä säätää sen verran kovalle, ettei naapureiden ovikellon rimputtelu herätä kokkia, sillä annos ei ole vielä täysin valmis.

Oikeaoppisen nakit ja muusin valmistamiseen ei tarvitse paistovahtia. Ruoka on valmis, kun poliisi hieroo kokkia rintalastasta hereille ja palomies kantaa savuavan paistinpannun parvekkeelle. Auki poratun ulko-oven lukon ansiosta asunto on näppärä tuulettaa rappukäytävän ja parvekkeen ristivedolla. Naapuritkin kertyvät aamutakeissaan kyselemään reseptiä.

Oikein mukavaa pikkujouluajan loppusuoraa kaikille lukijoille!

Christian Rönnbacka
​​​​​​​Kirjoittaja on vakuutusetsivä, joka kirjoittaa MTVuutiset.fi:hin kerran kuukaudessa. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja