Utelias karhu runteli ja varasti Tuomaksen arvokameran, teko tallentui videolle: "Epätietoisuus oli pahinta"

Viekas karhu varasti luontokuvaaja Tuomaksen kameran – varkaan touhut tallentuivat toiselle kameralle, katso video! 1:28
Tällaista jälkeä kontio teki Tuomaksen kameralle.

Tuomas Heinosen kuvausreissu Kuhmoon sai odottamattoman käänteen.

Heinonen oli elokuussa kuvaamassa suurpetoja rajavyöhykkeellä Kuhmossa. Hän oli kuvausyrittäjän kopissa kuvaamassa, mutta oli saanut erityisluvan viedä maastoon pari liiketunnistimella varustettua kameraa. Kun liiketunnistin havaitsee liikettä, se ottaa kuvan ja lähettää sen sähköpostiin.

Heinonen asetti kamerat karhujen käyttämän polun lähelle ja laittoi toisen kameran eteen kalanpaloja houkuttimeksi. Heinonen sanoo, että yleensä karhut tai muut eläimet eivät kameroista välitä mitään.

– Kun tarjolla olleet ruuat on syöty, ne jatkavat matkaansa. Jostain syystä tämä nuori karhu osoitti enemmän mielenkiintoa kameraa kuin ruokaa kohtaan.

Kun kamerat oli aseteltu kuvausvalmiiksi, meni Heinonen lähellä olleeseen piilokojuun yöksi kuvaamaan.

Iltaseitsemän aikaan kameroiden luona alkoi tapahtua. Heinonen ei itse kuitenkaan saanut suoraan niistä tietoa, koska alueella oli huono matkapuhelinverkko. Sähköposti meni hänen kaverilleen, joka laittoi viestiä sitten Heinoselle.

– Kaveri kirjoitti, että nyt saa kamera kyytiä, ja nyt se paiskoo sitä. Sitten kaveri laittoi, että viimeisessä kuvassa kameraa ei näy enää. Siinä tilanteessa epätietoisuus oli pahinta, kun ei tiennyt löytyykö kameraa, ja missä kunnossa se on.

Kameralaatikossa 11 hampaan reikää

Muutamaa tuntia myöhemmin Heinonen sai itsekin ladattua toisen kameran kuvaaman videon, jossa näkyi, miten kameran murjomisen jälkeen karhu ottaa sen suuhunsa ja poistuu taka-alalle.

– Jos en olisi nähnyt suuntaa, mihin karhu kameran kanssa poistui, olisi sen löytäminen ollut vaikeaa maaston peitteisyyden takia.   

Vietettyään yön piilokojussa pääsi Heinonen vihdoin aamulla etsimään kameraa. Lopulta se löytyi noin 25 metrin päässä alkuperäisestä paikasta, ja karhun kovakouraisesta käsittelystä huolimatta täysin kunnossa.

– Laatikossa oli 11 hampaan reikää ja sadelippa oli vääntynyt. Kamera, objektiivi ja liiketunnistin olivat kuitenkin säilyneet ehjinä.

Kotona Heinonen soitti vielä vakuutusyhtiöön kyselläkseen, olisiko kameraa korvattu, jos se olisi hajonnut.

– Vastaus oli, että ei, vastaa Heinonen naureskellen.

Tuomaksen kuvausretkestä uutisoi aiemmin Suomen Luonto

Lue myös:

    Uusimmat