Mainos

Useat suomalaiset tilanneet joululahjoja huijariverkkokaupoista – rahat viedään, mutta pakettia ei kuulu

Poliisin tietoon on viimeisen kuukauden aikana tullut useita suomenkielisiä huijariverkkokauppoja, jotka ovat myyvinään erilaisia merkkituotteita huomattavalla alennuksella. Tosiasiassa pakettia ei koskaan ilmesty postiin, ja luottokorttikin saattaa tyhjentyä.

– Joulu on parasta sesonkia rosvoille, kun hankitaan joululahjoja, vanhempi rikoskonstaapeli Sanna Autio keskusrikospoliisista kertoo.

Hänen mukansa poliisin tiedossa on jo noin 50 erilaista huijausnettikauppaa, ja huijaustapauksia on vielä enemmän. Hänen mukaansa osa uhreista ei todennäköisesti ole huomannut tulleensa huijatuksi, tai eivät muuten ole ilmoittaneet poliisille asiasta.

– Olisi ensiarvoisen tärkeää, että nämä verkkokaupat tulisivat poliisin tietoon, hän vetoaa.

Suomenkielisiä, vaativat luottokortin

Huijaussivustot ovat suomenkielisiä, ja niissä myydään pääosin merkkivaatteita ja -kenkiä alennetuin hinnoin. Sivustolla ei kuitenkaan hyväksytä muita maksutapoja kuin luottokortti, jonka tiedot sivusto vaati syöttämään. Tilauksen jälkeen pahimmillaan kortilta tehdään kuitenkin useita veloituksia sen tyhjentämiseksi, eikä tilattua tuoteta kuulu.

Useilla sivustoista on .fi-domain, eli ne toimivat suomenkielisellä verkkotunnuksella. Sivustot saattavat myös muistuttaa ulkoasultaan ulkomaisia nettikauppoja. Aution mukaan osa sivustoista on tehty todella taitavasti, mutta monet tunnistaa myös epäammattilaisen ulkoasun perusteella. Jos sivusto esimerkiksi esittää ulkomaisen nettikaupan suomenkielistä versiota, kannattaa verrata sivuton ulkonäköä, tuotteita ja hintoja alkuperäisen sivun hintoihin.

– Jos Suomi-versiossa kaikki tuotteet ovat 70 prosentin alennuksessa, mutta alkuperäisessä kaupassa ei, kannattaa miettiä hetken, Autio toteaa.

Muita hyviä tuntomerkkejä sivuston arveluttavuudesta ovat kirjoitusvirheet, epäilyttävä ulkonäkö ja puutteet yrityksen yhteystiedossa. Myös sivujen nimi voi olla epäilyttävä, ja viitata esimerkiksi ilmalämpöpumppuihin vaikka sivustolla myytäisiin vaatteita. Yrityksen nimellä kannattaa myös etsiä hakukoneista ostokokemuksia.

Hyvä vihje petkutusyrityksestä ovat myös todella hyvät alennukset.

– Jos jokin on liian hyvää ollakseen totta, niin yleensä se ei ole totta, Autio toteaa.

Hän kehuu kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta löytyvän lisää hyviä vinkkejä huijaussivustojen tunnistamiseksi.

Jouluostoksia tehdään vielä kovaan tahtiin, ja pelkästään tällä viikolla poliisin tietoon on tullut kuusi uutta huijausverkkokauppaa. Aution huoli on, että joulun jälkeen voi kuluttajia odottaa uusi huijausaalto, kun joulun jälkeiset alennusmyynnit alkavat.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.