Urheilu helpottaa kaamosväsymystä – näillä vinkeillä ylläpidät liikuntarutiinia

Vuoden pimeimmät viikot ovat vielä edessä, eikä pysyvää lumipeitettäkään näy eikä kuulu pohjoista ja itää lukuun ottamatta.

Kaamoksen aiheuttamaa väsymystä voi torjua tehokkaasti liikunnalla. Joskus kuitenkin sysipimeinä päivinä tuntuu siltä, että kaikki muu paitsi sohvalla makaaminen on kidutusta.

Vaikka itsensä saisikin liikkeellä yhtenä päivänä, ei ole mitään takeita siitä, että sama onnistuu seuraavanakin. Siksi pimeään vuodenaikaan liikkumisesta kannattaa tehdä mahdollisimman helppoa.

Liiku aamulla

Illalla väsyttää muutenkin, joten mikäs sen parempi aika kääntää unirytmiä tunnilla tai kahdella taaksepäin kuin sysipimeä joulukuu? Aamulla treenaaminen auttaa saamaan päivän käyntiin paremmin kuin isoinkin kuppi kahvia.

Aikaistunut herätys tietysti muutenkin väsyneenä tuntuu aluksi kamalalta, mutta kun keho tottuu samaan liikuntaa nopeasti herätyksen jälkeen, muuttuu sängystä nouseminenkin hiljalleen helpommaksi

Aamutreenin paras puoli on kuitenkin se, että työpäivän päättyessä se on tehty jo, joten voit hyvällä omatunnolla heittää salikassin nurkkaan ja painella päiväunille. Muista kuitenkin ottaa aamuisin vähentynyt uni takaisin iltaisin menemällä aikaisemmin nukkumaan.

Hanki tarvittavat välineet kotiin

Matka harrastuksiin pimeyden läpi vesi- tai räntäsateessa valmiiksi väsyneenä ei välttämättä ole yhtä houkutteleva ajatus kuin kuppi kuumaa kaakaota, lempisarjasi ja lämmin viltti. Hanki siis kotiisi välineet, joilla saat treenin tehtyä ilman kylmää ja märkää matkaa harrastuspaikalle.

Naamio treeni kivaksi tekemiseksi

Joidenkin mielestä tietysti mikään ei ole yhtä hauskaa kuin iskeä 50 kiloa painoa niskaan ja alkaa kyykkäämään, mutta todennäköisesti he ovat kuitenkin vähemmistöä. Vaikka kävisitkin salilla mielelläsi, väsyneenä kivakin treeniohjelma saattaa kypsyttää. Kokeile siis jotain, joka muistuttaa leikkimistä, kuten tankotanssia tai trampoliinihyppelyä. Kummassakin saa taatusti hien pintaan ja sykkeen nousemaan. Etenkin tankotanssiin voi yhdistää myös edellisen kohdan, eli tangon voi hankkia myös kotiin.

Ota treenikamat mukaan töihin

Jos sinusta ei ole aamu-urheilijaksi, ota treenikamat mukaan töihin ja mene sieltä suoraan liikkumaan. Kun pysyttelet pois kotoa töiden ja treenin välissä, et myöskään kuule sohvan ja päiväunien houkuttelevaa kutsua.

Jos työsi ei ole suoranaisesti aikaan sidottua, vaan voit pitää ylimääräisen tauon työpäivän aikana, kannattaa mukavia ulkokenkiä pitää myös mukana töissä ja hyödyntää yllättävät aurinkoiset päivät.

Fakta on kuitenkin se, että päivätöitä tekevät tulevat töihin pimeällä ja pääsevät kotiin pimeällä. Hyödynnä siis mahdollisuutesi ja auringon näyttäytyessä käy kävelyllä.

Lenkkeilijä, muista lämmitellä!

Ja tee se sisällä. Viima puskee juoksuhousuista läpi ja reisiä pistelee lenkillä. Sen lisäksi, että se on inhottavaa, se myös tekee hallaa lihaksille.

Lämmittele siis kunnolla sisällä ennen lenkkiä, jotta saat varmasti veren kiertämään kunnolla. Lämmittele sitä pidempään, mitä kylmempi ulkona on ja muista myös loppuvenyttelyt, nekin sisällä tehtynä.

Fiksusti vaatetta ulkoliikuntaan

Ulkona liikkuessa niin ali- kuin ylipukeutuminenkin ovat yksiä inhottavimmista virheistä. Tekninen alusasukerrasto on lyömätön vaate näillä keleillä.

Se pitää lämpöisenä, mutta antaa anteeksi myös sen, jos kuvittelit ulkona olevan hieman kylmempi kuin todellisuudessa. Se päästää hien läpi, eikä se aiheuta tuskaista kuumuutta ylipukeutumisvahingon sattuessa.

Lenkkarit kannattaa viimeistään nyt vaihtaa vedenkestäviin versioihin. Tekniset pipot ja hanskat ovat kevyitä, mutta estävät korvien ja näppien jäätymisen.

Tee itsesi näkyväksi – ja näe myös itse

”Muista heijastin!” on kehotus, joka tuskin jää keneltäkään kuulematta. Silti sysipimeässä kulkee valtavasti pikimustiin pukeutuneita ihmisiä. Se on stressaavaa yhtä lailla autoilijoille ja jalankulkijoille.

Pimeällä lenkillä oiva apu on myös otsalamppu. Nykyiset LED-tekniikalla toimivat lamput ovat erittäin kirkkaita, joten niillä näkee pimeimmälläkin metsätiellä hyvin, mutta kädet jäävät vapaaksi.

Älä vaadi itseltäsi liikaa

Vähän liikuntaa on parempi kuin ei lainkaan liikuntaa, eikä kaikkea tarvitse suorittaa aina täysillä. Jos kovien painojen nostelu tuntuu väsyneenä vastenmieliseltä, mene vaihteeksi uimaan tai joogaan. Jos juoksulenkki tuntuu liian raskaalta, kävele.

Jos kaikki liikunta tuntuu ylivoimaiselta, ei siitäkään kannata potea huonoa omatuntoa. Lepopäivien pitäminen ei ole vaarallista, mutta stressaamisella on vakaviakin vaikutuksia terveyteen.

Liikuntarutiineista olisi kuitenkin pimeänä aikana tärkeää huolehtia, jotta jaksaa sen yli kohti valoisampia päiviä.

Lue myös:

    Uusimmat