Unohda perinteiset uudenvuodenlupaukset: Psykiatri vinkkaa toimivamman maanantairutiinin – "Avain menestykseen"

Astetta paremmat uudenvuodenlupaukset – entä, jos kokeilisit näitä? 0:48
KATSO MYÖS VIDEO: Tällaisiakin uudenvuoden lupauksia voi tehdä.

Amerikkalainen psykiatri kertoo, että uudenvuodenlupauksille on parempikin vaihtoehto.

Teitkö suureellisia uudenvuodenlupauksia? Newyorkilainen psykiatri Lama Bazzi kertoo Fox Newsille paremman tavan muuttaa asioita. Hän kertoo myös, miksi uutenavuotena tehdyt päätökset eivät usein pidä.

– Jos mietimme tapojen muodostumiseen liittyvää tutkimusta, voimme paremmin ymmärtää sitä, miksi uudenvuodenlupaukset eivät ole paras keino muuttaa tapoja, hän sanoo.

– Tottumukset ovat aivoille tapa automatisoida toistuvia käyttäytymismalleja, jotta voidaan varmistaa, että käytämme tietoisuuttamme tehokkaammin koko päivän ajan.

Tarkastele toimintasi motiiveja siitä tulevia palkkioita

Bazzi kertoo, että muuttaaksemme jonkin tapamme meidän pitäisi tarkastella, mikä motivaatio tätä tapaa edeltää sekä tunnistaa palkkio, jonka saamme tuon rutiinin harjoittamisesta.

Hän antaa esimerkin: jos ihminen haluaa lakata juomasta alkoholia arkipäivinä, pitää hänen ensin tunnistaa, mikä on se rutiinin laukaiseva kannustin ja mikä on palkkio, jonka tästä tavasta saa.

Ihminen voi esimerkiksi kaivata rentoutumista työpäivän jälkeen. Palkkio juoman korkkaamisesta viikolla voi olla rentoutuminen ja mahdollinen ajanvietto muiden kanssa.

– Sitten pitää tietoisesti päättää korvata tuo rutiini jollain toisella toimintatavalla, josta voidaan saada saman verran nautintoa, hän sanoo.

Korvaa vanhan ilon lähde uudella

Bazzi sanoo, että moniin uudenvuodenlupauksiin liittyy tapojen muuttamista. Hänen mukaansa monesti ihmiset eivät kuitenkaan ota huomioon sitä, että tapaa ei voi pyyhkiä vain pois vaan se pitää korvata jollain muulla tavalla.

– Muussa tapauksessa olen poistanut elämästäni jonkin mielihyvää tuottavan asian korvaamatta sitä jollain tuottavammalla käyttäytymisellä – ja silloin olen tuomittu lankeamaan takaisin huonoihin tapoihin tylsistymisen, yksinäisyyden tai jonkin muun negatiivisen tunteen takia. Sellaiset usein laukaisevat huonot tavat, hän sanoo.

Mieti, miten taatusti onnistut

Uudenvuodenlupauksilla on usein taipumus epäonnistua siksikin, että ei olla pohdittu, miten voitaisiin varmistaa niiden onnistuminen. Bazzin mukaan suunnitelmissa onnistutaan paljon todennäköisemmin silloin, jos aiottuja muutoksia suunnitellaan ja muutossuunnitelmiin liitetään keinoja, joilla taataan, että kaikki menee kuten on aiottu.

– Esimerkiksi voisin hankkia salijäsenyyden ja pyytää tukea perheeltä, ystäviltä tai työkavereilta ennen kuin muutan rutiiniani, hän vinkkaa.

Uuudenvuodenlupaukset usein liian epämääräisiä

Psykiatri Bazzin mukaan uudenvuodenlupaukset tuppaavat usein olemaan epämääräisiä. Niihin liittyen ei ole tehty yksityiskohtaisia etenemissuunnitelmia.

– Onnistun paljon todennäköisemmin parantamaan ruokavaliotani, jos asetan konkreettisia, erillisiä ja täsmällisiä tavoitteita ja jaan ne osiin, Bazzi sanoo.

Tee mieluummin viikottainen tilannekatsaus!

Kertarykäyksellä tehtyjä uudenvuodenlupauksia parempi voisi olla edetä viikottaisilla tilannekatsauksilla. Joka viikon alussa maanantaina tarkastellaan tulevia tavoitteita ja menneissä onnistumista. Omaa edistymistä alkaa näin seurata viikottain.

Bazzin mukaan tässä etuna on se, että voidaan asettaa pienempiä, järkevämpiä tavoitteita ja tarkastella kerran viikossa, miten niiden kanssa on sujunut, sen sijaan, että vuoden välein tutkailtaisiin, tuliko onnistumisia.

Psykiatri Bazzin mukaan näin voidaan tutkia omaa käytöstä ilman tuomitsemista ja tehdä muutoksia tarpeen mukaan. Vastuu muutoksesta säilyy mielessä joka viikko.

Pieniä etappivoittojen juhliminen motivoi

Ottamalla pienempiä askeleita kohti muutosta on mahdollisuus juhlistaa pieniä voittoja usein. Bazzi sanoo, että se palkitsee ja korvaa ei-toivotusta tottumuksesta saadun palkinnon.

– Pienet muutokset ovat avain menestykseen, hän sanoo.

– Voimme pyrkiä kohti suurempaa muutosta joka päivä, kun lisäämme tietoisuutta tavoistamme ja omistamme kerran viikossa muutaman minuutin iloitsemiselle siitä, että meillä on kyky muuttua ja kasvaa.

KATSO MYÖS: Miten lisätä arjen onnea? Tutkija vastaa.

Onnellisuustutkija kertoo, miten lisätä arjen onnea 5:02
Uutisaamun haastattelussa onnellisuustutkija Markku Ojanen. Video tammikuulta 2022.

Lähde: Fox News

Lue myös:

    Uusimmat