Vietitkö tipatonta tammikuuta? 8 asiaa, jotka sinun tulisi tietää alkoholin käytön vähentämisestä

9:08
Muuttuvatko juomatapamme?

Alkoholista luopuminen kuukaudeksi saattaa vaikuttaa positiivisesti hyvinvointiin koko loppuvuoden.

Oliko itselläsi tai jollain läheisellä tipaton tammikuu? Tapa on jo melko yleinen ja moni on kokeillut sitä vähintään kerran elämässään, vaikkei se ihan jokavuotinen perinne olisikaan.

Osalle tipaton tammikuu on keino tasapainottaa omaa alkoholinkulutusta joululomien ja uudenvuoden jälkeen, kun taas osalle se on yksinkertaisesti keino testata sitä, pystyykö olemaan kuukauden juomatta. Buzzfeed listasi 8 faktaa tipattomasta tammikuusta, jotka sinun tulisi tietää.

1. Alkoholin kokonaiskulutus vähenee

Tipaton tammikuu saattaa kannustaa sinua juomaan vähemmän myös tammikuun jälkeen. Iso-Britanniassa teetetyssä verkkokyselyssä tiedusteltiin tipattomaan tammikuuhun vuonna 2018 ilmoittautuneilta henkilöiltä heidän alkoholin kulutustottumuksistaan ennen tammikuun alkua sekä uudelleen helmikuun alussa ja elokuussa.

Vastaajat kertoivat elokuussa juovansa harvemmin viikon aikana sekä kerralla vähemmän kuin ennen. Vastaajat kertoivat myös humaltuvansa harvemmin kuin ennen tipatonta tammikuuta.

2. Säästät todennäköisesti rahaa

Alkoholiin menee yllättävän paljon rahaa, varsinkin jos lähdet viettämään iltaa ulkona kavereiden kanssa. Virvoitusjuomat ja mocktailit ovat ainakin Suomessa edullisempia kuin alkoholijuomat, joten alkoholin hylkääminen kuukaudeksi säästää selvästi rahaa.

3. Tipattomalla voit tutkia suhdettasi alkoholiin

Yhdysvaltojen National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism -instituutin johtajan George F. Koobin mukaan tipattomalla kannattaa tarkkailla tarkasti omaa kehoaan ja hyvinvointiaan, sillä se kertoo harvinaisen paljon – varsinkin, jos voit paremmin kuin yleensä.

– Voitko paremmin? Työskenteletkö paremmin? Vietätkö enemmän aikaa puolisosi tai lastesi kanssa? Jos vastasit kaikkiin kyllä, sen pitäisi kertoa sinulle jotakin, Koob toteaa.

4. Tipaton kuukausi ei takaa tervettä suhdetta alkoholiin

Alkoholismi ilmenee hyvin monella erilaisella tavalla, eikä se, että pystyt olemaan kuukauden juomatta automaattisesti tarkoita, että juominen olisi hallussa.

Vaikka sairastaisitkin alkoholismia, kuukauden tipattomuus ei välttämättä aiheuta vakavia vieroitusoireita. Vieroitusoireet ovat hyvin yksilöllisiä ja liittyvät siihen paljonko yleensä juot ja mikä on suhteesi alkoholiin.

Jos juot melko vähän ja harvoin, tipaton tammikuu ei välttämättä tunnu missään. Jos kuitenkin juot selvästi reippaammin, tipaton voi tuottaa mittavat ja mahdollisesti hengenvaaralliset vieroitusoireet, joten asiasta kannattaa keskustella ensiksi oman lääkärin kanssa.

5. Korvaaja alkoholille

Monet ihmiset juovat alkoholia lieventääkseen stressiä tai nukahtaakseen helpommin. Kun lopetat juomisen, sinun täytyykin kohdata ne asiat, jotka alkoholi on turruttanut.

Jos alkoholi on ollut keinosi hallita stressiä, on ehkä aikakin löytää sille jokin korvaaja, kuten musiikin kuuntelu, jooga tai pelkkä rentoutuminen.

Jos alkoholipitoisten juomien nauttiminen on tapa, josta on hankala päästä eroon, voit yrittää korvata sen myös jollakin muulla juomalla. Jotkut asiantuntijat suosittelevat esimerkiksi panostamaan yhtä paljon mocktailin tekemiseen, kuin normaalisti cocktailin valmistamiseen.

6. Unenlaatu paranee

Alkoholi saattaa auttaa nukahtamaan, mutta se haittaa merkittävästi unenlaatuun, Koob kertoo. Isossa-Britanniassa toteutetun verkkokyselyn vastaajista 71 prosenttia kertoi nukkuvansa paremmin tipattoman tammikuun jälkeen ja 67 prosenttia olevansa energisempiä.

7. Tipattomuus ei saa tukea kaikilta

Kaikki eivät syystä tai toisesta ole innoissaan tipattoman tammikuun konseptista, etkä välttämättä ole saanut projektiin pelkästään tukea. Jotkut ihmiset saattavat esimerkiksi kokea alempiarvoisuuden tunnetta, jos eivät itse ole tipattomalla tai eivät itse halua tutkia omaa suhdettaan alkoholiin.

Kannattaakin suhtautua omaan tipattomaansa nimenomaan omaa elämänlaatuaan parantavana tai hyvinvointiaan tutkivana asiana, eikä yrittää tyrkyttää sitä väkisin muille.

8. Tipaton on helpompaa kaverin kanssa

Tutkimusten mukaan kaikki elämänmuutokset on helpompi toteuttaa, jos ystävät auttavat sinua. Jos sait siis tipattoman tammikuun suorittamiseen seuraa kaverista, puolisosta tai vaikka työkaverista, onnistut todennäköisemmin pitämään korkin kiinni koko kuukauden ajan.

Lähde: Buzzfeed 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja