Unirytmi remonttiin: Ei enää väsymystä!

Uni on välttämättömyys samalla tavoin kuin ruoka, mutta silti niistä tuntuu olevan helppo nipistää vielä vähän television katselua tai koneella istumista. Laita unirytmisi remonttiin ja voit paremmin!

Hyvä ja riittävä lepo on tärkeä osa energistä elämää, mutta silti moni valvoo liian myöhään ja herää liian aikaisin. Kokeile näitä vinkkejä ja muokkaa unirytmiäsi.

1. Milloin minun pitäisi mennä nukkumaan?

Unentarve on yksilöllinen, mutta keskimäärin aikuinen tarvitsee unta noin kahdeksan tuntia yössä. Jos heräät seitsemältä, tulisi sinun silloin nukahtaa viimeistään kello yhdeltätoista, joten sänkyyn pitäisi mennä jo noin kymmenen aikaan illalla – harva nimittäin nukahtaa sillä sekunnilla, kun laittaa päänsä tyynyyn.

2. Laita kello soimaan myös illalla

Jos sinulla on taipumusta kukkua jalkeilla iltaisin, laita kello soimaan myös illalla, jotta muistat, että nyt on iltapuuhien aika. Jos esimerkiksi menet sänkyyn kymmeneksi, laita kello herättämään puolta tuntia aikaisemmin, jotta ehdit tehdä tarvittavat iltapuuhat ennen unille menoa.

3. Rauhoitu rutiineilla

Rutiinit ovat tärkeä osa pienten lasten nukahtamista, ja me aikuiset emme eroa siitä paljoakaan: aivosi rakastavat rutiineja. Laita illalla tiettyyn aikaan pois kirkkaat valot, tee iltapesu ja nauti iltapala aina samassa järjestyksessä. Näin aivosi oppivat, että pian mennään nukkumaan ja väsyvät luonnollisesti.

4. Vältä tietokonetta ja televisiota

Elektroniikan valo vaikuttaa aivoihin pitäen niitä hereillä, joten siksi television katselu, tietokoneella istuminen ja kännykän räpläys eivät ole hyviä ideoita ennen unille menoa.

Laita yövälo päälle ja vaikka lueskele hetken aikaa. Jos nukahtaminen ei onnistu, nouse hetkeksi vaikka vessaan ja lueskelemaan, kunnes koet itsesi väsyneeksi.

5. Totuttaudu rytmiin, äläkä pilaa sitä viikonloppuna

Älä pilaa rytmiäsi viikonloppunakaan ja vältä päiväunia, kun opettelet oikeaan unirytmiisi. Herää suurin piirtein samaan aikaan joka päivä ja mene nukkumaan samaan aikaan, niin unirytmisi muuttuu hiljalleen sinulle luontaiseksi.

Älä välitä, vaikka koet ensin unirytmin haastavaksi – totuttelussa saattaa mennä jopa viikkoja. Uusi elämäntapasi ei synny hetkessä, mutta kun se onnistuu, olet energisempi ja voit paremmin.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja