Venäjän valtaamilla alueilla alkaneet lumeäänestykset pelottavat paikallisia: "Erittäin karmiva tilanne"  – MTV seuraa sotaa

7:18
Ukrainan separatisialueilla alkaa irvokas näytelmä, jota kutsutaan kansanäänestykseksi.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 24. syyskuuta 2022. Sunnuntain seuranta löytyy täältä.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Venäjältä pyritään nyt pois niin maitse kuin lentäen
  • Venäjän kutsunnat saattavat todellisuudessa koskea jopa miljoonaa reserviläistä
  • Putin ilmoitti osittaisesta liikekannallepanosta keskiviikkona
  • Donetsk, Luhansk, Herson ja Zaporizhzhja aikovat järjestää kansanäänestykset Venäjään liittymisestä
  • Kansanäänestykset on kansainvälisesti tuomittu laittomiksi
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Sunnuntain seuranta löytyy täältä.

22.53: Lavrov puolusti "kansanäänestyksiä" puheessaan YK:n yleiskokouksessa

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on puolustanut niin sanottuja kansanäänestyksiä Venäjän miehittämillä Ukrainan alueilla. Lavrov kommentoi asiaa YK:n yleiskokouksessa pitämässään puheessa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja muut läntiset johtajat ovat sanoneet, etteivät ne hyväksy näiden valekansanäänestysten tuloksia. Heidän mukaansa ne ovat osa pyrkimystä muuttaa rajoja väkisin.

Lavrov arvosteli kitkerästi länsimaita näiden "groteskista" russofobiasta. Lavrovin mielestä tällaisten maiden pyrkimyksenä on "tuhota" Venäjä.

20.01: Taistelemisesta kieltäytyviä venäläisiä uhkaa vuosien vankeusrangaistukset

Venäjällä osittaista liikekannallepanoa vastustavissa mielenosoituksissa on tänään otettu kiinni yli 700 ihmistä, kertoo Venäjän ihmisoikeustilannetta tarkkaileva kansalaisjärjestö OVD-info.

Järjestön mukaan kiinniottoja on tehty 31 kaupungissa eri puolilla Venäjää. Lähes puolet kiinniotoista tapahtui Moskovassa.

Tänään Venäjä myös tiukensi rangaistuksia niiden kohdalla, jotka antautuvat vapaaehtoisesti tai kieltäytyvät taistelemasta. Vankeusrangaistuksen pituus voi olla jopa kymmenen vuotta.

19.33: Venäjän valtaamilla alueilla alkaneet "kansanäänestykset" pelottavat paikallisia 

Aseistautuneet joukot kiertävät viikonloppuna ovelta ovelle keräämässä äänestyslipukkeita Venäjän järjestämissä näennäisissä kansanäänestyksissä. Venäjä aloitti perjantaina "äänestykset" neljällä Ukrainalta valtaamallaan alueella liittääkseen ne itseensä.

Brittiläisen yleisradioyhtiö BBC:n haastatteleman zaporizhzhjalaisen naisen mukaan tilanne on "erittäin karmiva ja pelottava". Niin ikään BBC:n haastattelema Hersonissa asuva mies kertoo, että ovelta ovelle kiertävät sotilaat uhkailevat äänestämästä kieltäytyviä "katkerilla seurauksilla" ja kehottavat näitä jättämään kotinsa vuorokauden sisällä. Mies sanoo, että paikalliset eivät uskaltaudu ulos, sillä he pelkäävät venäläissotilaiden pakottavan heidät äänestämään.

Lumeäänestys Zaporizhzhjassa, Luhanskissa, Donetskissa ja Hersonissa päättyy tiistaina, ja tuloksia odotetaan jo saman päivän iltana tai keskiviikkona.

16.07: Venäjän armeijan logistiikasta vastanneelle ministerille potkut – tilalle "Mariupolin teurastaja" 

Venäjän armeijan logistiikasta vastaava varapuolustusministeri Dmitri Bulgakov on siirretty muihin tehtäviin, kertoo Venäjän puolustusministeriö viestipalvelu Telegramissa. Puolustusministeriön mukaan Bulgakovin tilalle on valittu kenraalieversti "Mariupolin teurastajaksi" kutsuttu Mihail Mizintsev, joka johti alkuvuodesta Venäjän hyökkäystä Mariupoliin. Hyökkäyksen aikana kaupungissa kuoli ukrainalaisviranomaisten mukaan jopa kymmeniätuhansia siviilejä. 

Venäjällä on ollut Ukrainan sodan aikana merkittäviä ongelmia joukkojen huollon suhteen, ja joidenkin asiantuntija-arvioiden mukaan logistiikka on Venäjän armeijan heikko lenkki.

14.18: Venäjän viranomaiset pyrkivät värväämään ukrainalaisia valloitetuilta alueilta 

Venäjän viranomaiset ovat väitetysti aloittaneet paikallisväestön värväämisen joukkoihinsa Zaporizhzhjassa ja Hersonissa, kertoo brittilehti Guardian.

Ukrainan puolustusministeriön mukaan Venäjän armeijaan värvätään ihmisiä, jotka "luopuvat Ukrainan kansalaisuudesta ja saavat Venäjän passin". Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kehotti perjantai-illan puheessaan miehitetyillä alueilla asuvia piiloutumaan Venäjän liikekannallepanolta, välttelemään kutsuntakirjeitä ja pyrkimään Ukrainan hallussa oleville alueille.

Lisäksi Zelenskyi pyysi Venäjän armeijaan värvättyjä ukrainalaisia muun muassa sabotoimaan ja estämään venäläisten joukkojen operaatioita.

12.23: Meduza: Liikekannallepanon tavoite 1,2 miljoonaa henkilöä

Venäjän liikekannallepanon tavoitteena on määrätä 1,2 miljoonaa henkilöä palvelukseen, raportoi Latviasta käsin toimivan itsenäinen venäläismedia Meduza.

Tieto on Meduzan mukaan peräisin venäläisministerin lähipiiristä.

Virallisesti Venäjä on väittänyt rekrytoivansa 300 000 reserviläistä. Puolustusministeri Sergei Shoigun mukaan painotus on jo aiemmin taistelukokemusta kerryttäneissä.

Liikekannallepanon käynnistyttyä raportoitiin, ettei Venäjä todellisuudessa noudata itselleen asettamia sääntöjä liikekannallepanon suhteen.

12.07 Venäjä on tehnyt uusia ohjusiskuja Zaporizhzhjaan

Venäjä on tehnyt lauantaina uusia ohjusiskuja Zaporizhzhjaan Ukrainassa, kirjoittaa brittilehti Guardian.

Yksi ohjus on osunut asuintaloon ja aiheuttanut tulipalon. Yksi ihminen on kuollut ja useita loukkaantunut.

Asiasta on lehden mukaan kertonut Zaporizhzhjan alueen paikallishallinnon johtaja Oleksandr Starukh Telegram-kanavallaan.

Zaporizhzhjassa, Luhanskissa, Donetskissa ja Hersonissa on samaan aikaan käynnissä niin kutsuttu "kansanäänestys", jossa näennäisesti äänestetään alueiden liittämisestä Venäjään.

10.54: Ukrainan Pravda: Harkovan alueelta löytynyt 18 kidutuskeskusta

Ukrainan poliisi kertoo löytäneensä Harkovan alueelta 18 kidutus- ja pidätyskeskusta, kertoo Ukrainan Pravda.

Poliisi väittää lisäksi selvittäneensä yli 1 000 venäläissotilaan henkilöllisyyden, jotka ovat väitetysti syyllistyneet sotarikoksiin.

Löydöksistä kertoi Ukrainan Pravdan mukaan sotarikoksia selvittävä poliisijohtaja Serhii Panteleiev.

– Yli 1 500 sotarikosten tapahtumapaikkaa on tutkittu Harkovan alueella. Vapautetuilta alueilta löytyi 18 paikkaa, jossa venäläiset laittomasti pitivät ja kiduttivat ukrainalaisia, Panteleiev sanoi.

– Kidutuskeskukset on tutkittu ja todisteet sotarikoksista kerätty ja taltioitu.

Syyskuun ensimmäisen puoliskon aikana Ukraina teki menestyksekkään vastahyökkäyksen Koillis-Ukrainassa Harkovan alueella, minkä seurauksena maa valtasi takaisin paikkoja, joita Venäjä oli miehittänyt yli puoli vuotta.

10.24: Britannia: Venäjä pyrkii aiheuttamaan tulvia hidastaakseen Ukrainan etenemistä 

Venäjä pyrkii hidastamaan Ukrainan joukkojen etenemistä aiheuttamalla tulvia sen kulkuväylille, arvioi Britannian tiedustelupalvelu päivittäisessä raportissaan.

Raportin mukaan Venäjä on iskenyt tällä viikolla kahdesti Siverskyi Donets -joella sijaitsevaan patoon. Edellisviikolla kohteena oli Inhulets-joen varrella oleva pato Ukrainan keskiosassa.

Iskujen ei arvioida häirinneen Ukrainan etenemistä juurikaan, sillä padot sijaitsevat kaukana taistelualueilta.

9.30: Ukraina: Venäjä menettänyt päivässä 240 sotilasta

Venäjä on menettänyt viimeisen vuorokauden aikana 240 sotilasta, väittää Ukrainan armeija päivittäisessä arviossaan. Eilen vastaava luku oli 550.

Ukraina sanoo Venäjän lisäksi menettäneen päivän aikana muun muassa 8 panssarivaunua, sotilaslentokoneen, helikopterin, 11 panssariajoneuvoa sekä 7 tykkiä ja raketinheitintä.

Iso-Britannian mukaan Ukraina pitää tällä hetkellä painetta yllä monilla alueilla. Syyskuun ensimmäisen puoliskon aikana Kiovan joukot tekivät menestyksekkään vastahyökkäyksen Harkovan alueella, minkä jälkeen vastaavia läpimurtoja ei olla nähty.

Ukrainan kertomia Venäjän tappiolukuja ei ole vahvistettu. Venäjä on Ukrainan tapaan ollut läpi sodan varsin vaitonainen omista tappioistaan. Ulkopuolisten arvioiden mukaan Venäjä on menettänyt sodassa kymmeniätuhansia taistelijoita. Venäjä julisti keskiviikkona osittaiseksi kuvaillun liikekannallepanon.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

9.18: Liki 7 000 venäläistä saapui eilen maahan Kaakkois-Suomen kautta – Haaviston mukaan viisumirajoituksia ensi viikolla

Maahantuloliikenne jatkui viimeaikaista vilkkaampana yöllä Vaalimaalla, Nuijamaalla ja Imatralla, kertoo Kaakkois-Suomen rajavartiosto.

Suomeen saapui perjantaina 23. syyskuuta 6998 Venäjän kansalaista, kun viikko sitten 16. syyskuuta luku oli 3714.

Kaakkois-Suomen rajavartioston mukaan jonoja on kertynyt kaikille kaakkoisrajan ylityspaikoille.

Vaikka Suomeen saapuvien venäläisten määrä on kasvanut merkittävästi, ei lähtijöiden määrässä ole juuri tapahtunut muutosta.

Suomesta lähti Kaakkois-Suomen rajanylityspaikkojen kautta 16. syyskuuta 2921 venäläistä. Eilen maasta poistui samaa reittiä 3018 venäläistä.

Liikenne Suomen ja Venäjän välisillä raja-asemilla on vilkastunut Suomeen päin sen jälkeen, kun Venäjä julisti osittaiseksi kuvaillun liikekannallepanon kuluvan viikon keskiviikkona.

Lue aiheesta lisää täältä.

jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

8.42: Kiinalta vastareaktio Venäjän "kansanäänestyksille" 

Venäjän järjestämät niin kutsutut kansanäänestykset Ukrainalta valtaamillaan alueilla ovat saaneet jopa Kiinalta vastareaktion.

Kiinan ulkoministeri Wang Yi sanoi perjantaina, että kaikkien maiden suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta on kunnioitettava.

Wang Yi esitti kommenttinsa Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleballe YK:n yleiskokouksen yhteydessä.

Kiina on ollut Venäjän läheisin liittolainen helmikuussa alkaneesta hyökkäyksestä lähtien.

7.27: Kaikki Izjumin joukkohautapaikan ruumiit kaivettu esiin, valtaosa siviilejä, kertoo Ukrainan poliisi 

Kaikkien Izjumin joukkohautapaikalle haudattujen ruumiiden esiin kaivaminen on saatu päätökseen, kertoo Ukrainan poliisiylijohtaja Ihor Klymenko.

Asiasta uutisoi muun muassa Ukrainan valtiollinen uutistoimisto Ukrinform.

Klymenkon mukaan haudoista nostettiin ylös 447 ruumista, joista vain 22 oli ollut palveluksessa olleiden sotilaiden ruumiita.

Useissa ruumiissa oli Klymenkon mukaan merkkejä kidutuksesta.

7.15: Biden varoitti Venäjää liittämästä Ukrainan alueita itseensä 

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden varoitti perjantaina Venäjää liittämästä Ukrainalta valtaamiaan alueita vilpillisten kansanäänestysten myötä osaksi Venäjää.

Biden uhkasi lausunnossaan Yhdysvaltain liittolaisineen lisäävän taloudellista painostusta Venäjää kohtaan.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi perjantai-iltaisessa puheessaan uskovansa, että Venäjän lumeäänestykset tuomitaan yksiselitteisesti maailmalla.

Perjantaina Venäjä aloitti näennäisiä kansanäänestyksiä neljällä Ukrainalta valtaamallaan alueella liittääkseen ne Venäjään.

23.03: Ukrainan separatistialueet ovat aloittaneet äänestykset liittymisestä Venäjään

Neljällä Venäjän valtaamalla alueella Ukrainassa on käynnistynyt äänestys alueiden liittämisestä Venäjään.

Venäjä on kutsunut Hersonin, Zaporizhzhjan, Donetskin ja Luhanskin alueilla on kutsuttu kansanäänestykseksi. 

Lännessä äänestystä pidetään Venäjän presidentin Vladimir Putinin teatterina, jolla Venäjä oikeuttaisi entistä suuremmat sotatoimet alueella liikekannallepanovoimillaan. 

Venäjä on tehnyt paljon saadakseen äänestyksen näyttämään aidolta, mutta tulosten arvioidaan olevan valmiina otettavaksi pöytälaatikoista, kuten Krimillä kuusi vuotta sitten. Tuolloin ” 97 prosenttia äänestäjistä” kannatti liitosta Venäjään. 

2:31
Ukrainan separatistialueet ovat aloittaneet äänestykset liittymisestä Venäjään

22.51: Venäjältä pyritään nyt pois kiireellä pitkissä autojonoissa

Suomen itärajan liikenne on jatkunut tänään vilkkaana. Vaalimaan rajanylityspaikalle syntyi noin puolen kilometrin jono, kun Venäjältä Suomeen pyrkivät odottivat rajatarkastusta. 

Liikenne Venäjältä Suomeen on kaksinkertaistunut sen jälkeen, kun Venäjä kertoi liikekannallepanosta keskiviikkona.

Raja-asemia on ruuhkautunut myös paikoin Venäjän Georgian, Kazakstanin ja Mongolian vastaisilla rajoilla.

Myös yhdensuuntaisten lentolippujen myynti on myös kasvanut. Lähipäivien lentojen hinnat pois Venäjältä ovat kovimmillaan useita tuhansia euroja. 

1:33
Katso myös: Rajaruuhkia on nyt runsaasti myös Venäjän eteläisillä ja itäisillä rajoilla

Lue lisää perjantain tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja