Ukrainan separatistialueilla on aloitettu "kansanäänestykset" liittymisestä Venäjään – tulosten uskotaan olevan jo pöytälaatikossa: MTV seuraa sotaa

4:06
Zelenskyi antoi ehtonsa rauhalle, yli tuhat pidätetty mielenosoituksissa Venäjällä – torstain uutispaketti sodasta Ukrainassa

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa perjantaina 23. syyskuuta 2022. Lauantain seuranta löytyy täältä.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä mtv-palvelusta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Venäjältä pyritään nyt pois niin maitse kuin lentäen
  • Venäjän kutsunnat saattavat todellisuudessa koskea jopa miljoonaa reserviläistä
  • Putin ilmoitti osittaisesta liikekannallepanosta keskiviikkona
  • Donetsk, Luhansk, Herson ja Zaporizhzhja aikovat järjestää kansanäänestykset Venäjään liittymisestä
  • Kansanäänestykset on kansainvälisesti tuomittu laittomiksi
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Lauantain seuranta löytyy täältä

23.03: Ukrainan separatistialueet ovat aloittaneet äänestykset liittymisestä Venäjään

Neljällä Venäjän valtaamalla alueella Ukrainassa on käynnistynyt äänestys alueiden liittämisestä Venäjään.

Venäjä on kutsunut Hersonin, Zaporizhzhjan, Donetskin ja Luhanskin alueilla harjoittamaansa näytelmää kansanäänestykseksi. 

Lännessä äänestystä pidetään Venäjän presidentin Vladimir Putinin teatterina, jolla Venäjä oikeuttaisi entistä suuremmat sotatoimet alueella liikekannallepanovoimillaan. 

Venäjä on tehnyt paljon saadakseen äänestyksen näyttämään aidolta, mutta tulosten arvioidaan olevan valmiina otettavaksi pöytälaatikoista, kuten Krimillä kuusi vuotta sitten. Tuolloin "97 prosenttia äänestäjistä" kannatti liitosta Venäjään. 

2:31
Ukrainan separatistialueet ovat aloittaneet äänestykset liittymisestä Venäjään

22.51: Venäjältä pyritään nyt pois kiireellä pitkissä autojonoissa

Suomen itärajan liikenne on jatkunut tänään vilkkaana. Vaalimaan rajanylityspaikalle syntyi noin puolen kilometrin jono, kun Venäjältä Suomeen pyrkivät odottivat rajatarkastusta. 

Liikenne Venäjältä Suomeen on kaksinkertaistunut sen jälkeen, kun Venäjä kertoi liikekannallepanosta keskiviikkona.

Raja-asemia on ruuhkautunut myös paikoin Venäjän Georgian, Kazakstanin ja Mongolian vastaisilla rajoilla.

Myös yhdensuuntaisten lentolippujen myynti on myös kasvanut. Lähipäivien lentojen hinnat pois Venäjältä ovat kovimmillaan useita tuhansia euroja. 

1:33
Katso myös: Rajaruuhkia on nyt runsaasti myös Venäjän eteläisillä ja itäisillä rajoilla

20.07: Kansainvälinen rikostuomioistuin jatkaa Venäjän tekemien sotarikosten tutkimista

Kansainvälisen rikostuomioistuimen syyttäjä Karim Khan toisti tänään, että tuomioistuin jatkaa Venäjän sotarikossyytösten tutkimista.

– Totuus on totuus. Osapuolet voivat antaa omia lausuntojaan, mutta olen käynyt Butshassa. Näin nuo ruumiit ruumispusseissa. He olivat oikeita ihmisiä. On tutkittava, kuinka he kuolivat ja johtuiko se rikoksista, Khan sanoi CNN:lle.

Khan sanoo, että hän on osoittanut Venäjälle halua tavata maan ulkoministeri Sergei Lavrovin. Vastausta Venäjältä ei ole kuulunut. 

Khan on käynyt Ukrainassa kolmesti sodan alkamisen jälkeen. Khan on kertonut olevansa järkyttynyt maan kärsimästä tuhosta.

18.10: Bloomberg: Venäjä valmistelee merkittävää lisäystä puolustusmenoihin 

Venäjän presidentti Vladimir Putin aikoo lisätä maan puolustusmenoja merkittävästi Ukrainan sodan takia. Aiemmin Venäjän oli tarkoitus leikata puolustusmenojaan.

Venäjä käyttää ensi vuonna puolustukseen viisi noin 84 miljardia dollaria. Se on 43 prosenttia enemmän kuin puolustukseen oli alun perin varattu.

Lisäksi maa lisää kansalliseen turvallisuuteen ja lainvalvontaan käytettäviä varoja yli 40 prosenttia.

Rahat ovat poissa muun muassa ympäristönsuojelusta.

Bloombergin arvioi puolustusmenojen kasvattamisen kuvaavan Venäjän sitoutumista sotaan sekä sitä, että maa varautuu sodan pitkittyvän.

15.37: Kiinan ulkoministeri kunnioittaa Ukrainan suvereniteettia – Ukrainan ja Kiinan ulkoministerit tavanneet YK:n kokouksen yhteydessä

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba tapasi Kiinan ulkoministeri Wang Yin tänään YK:n yleiskokouksen yhteydessä.

Kuleba päivitti tapaamisesta Twitteriin.

Kuleba kirjoittaa Twitterissä, että Wang vahvisti Kiinan kunnioittavan Ukrainan suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta sekä vastustavansa voimankäyttöä Ukrainassa.

14.20: Vladimir Putinilla näyttää olleen heikko käsitys siitä, kuinka pulassa hänen armeijansa Ukrainassa oli

Julkisesti Venäjän osittaiseksi kuvaillun liikekannallepanon tavoitteena on kutsua 300 000 reserviläistä palvelukseen eli käytännössä sotimaan Ukrainaan.

Rintamalle lähetetään vain sellaisia, joilla on sotakokemusta ja myös kertauskoulutusta järjestetään, presidentti Vladimir Putin ja puolustusministeri Sergei Shoigu vakuuttivat keskiviikkona.

Nopeasti on käynyt selväksi, ettei Kremlillä ole kiinnostusta noudattaa niitä sääntöjä, jotka se julkisesti itselleen asetti liikekannallepanon suhteen. Kiinni otetuille liikekannallepanoa vastustaneille mielenosoittajille on nimittäin lätkäisty käteen palvelukseenastumismääräys, mediat raportoivat.

Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin tulkinnan mukaan tämä ei riko liikekannallepanolakia.

Sosiaalisessa mediassa on kerrottu myös tapauksissa, jossa aiempaa sotilaskokemusta vailla olevat opiskelijat haettiin luennolta palvelukseen, raportoi amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

– Kremlin kovaotteinen tapa toteuttaa osittainen liikekannallepano saattaa toteuttaa Kremlin määrätavoitteet, mutta ei todennäköisesti luo tehokkaita sotilaita. Toimintatapa aiheuttaa merkittävää sisäistä vastusta ja vähän tuloksia, ISW arvioi.

Vaikka virallisesti aiotaan kasata noin 300 000 reserviläistä, niin todellisesta tavoitteesta ei ole tietoa. Itsenäiset venäläismediat ovat arvioineet, että tavoitteena saattaa olla jopa miljoonan reserviläisen kerääminen.

– Olen aina miettinyt, onko Putinilla mitään käsitystä siitä, kuinka katastrofaalisesti hänen armeijansa sotii tai tiesikö hän, että sota on kääntymässä Ukrainan eduksi. Uskon, että nyt voimme sanoa, ettei hän tiennyt, strategian professori Phillips O'Brien skotlantilaisyliopisto St. Andrewsista kirjoittaa.

– Hän aina käyttäytyi kuin Venäjän armeija olisi todellisuutta voimakkaampi, pärjännyt paremmin kuin ulkopuoliset arvioivat, ja Ukraina olisi paljon heikommassa hapessa kuin se oli.

Liikekannallepano on "poliittisesti vaikea, eikä ratkaise kunnolla yhtään ongelmaa", Ukrainan sodan tilannekarttaa ylläpitävä sotahistorian tutkija Emil Kastehelmi katsoo.

– Samalla se oli sodan pitkittyessä välttämätön. Venäjän kyky edes teoreettisesti voitokkaisiin operaatioihin laski viikko viikolta. Jotain oli tehtävä.

Lue artikkeli aiheesta kokonaisuudessaan täällä.

13.13: YK vahvistaa: Venäjä syyllinen useisiin sotarikoksiin Ukrainassa

YK:n asettama tutkimusryhmä vahvistaa Venäjän syyllistyneen useisiin sotarikoksiin hyökkäyssodassaan Ukrainassa. Tutkijat listaavat väliraportissaan YK:n ihmisoikeusneuvostolle muun muassa siviilialueiden pommituksia, kidutuksia, teloituksia ja seksuaalista väkivaltaa.

Kolmen riippumattoman tutkijan ryhmä on selvittänyt tilannetta Kiovan, Tshernihivin, Harkovan ja Sumyn alueilla. Jatkossa tutkimusaluetta on tarkoitus laajentaa.

Tutkimusryhmän johtajan Erik Møsen mukaan erityisen huomiota herättävää Ukrainassa on teloitettujen suuri määrä.

12.19: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 550 sotilasta

Venäjä on menettänyt viimeisen vuorokauden aikana 550 sotilasta, väittää Ukrainan armeija päivittäisessä arviossaan ukrainalaismedia The Kyiv Independentin mukaan.

Ukraina sanoo Venäjän lisäksi menettäneen päivän aikana 18 panssarivaunua, hävittäjän, 20 panssariajoneuvoa sekä 23 tykkiä ja raketinheitintä.

Ukrainan väitteet Venäjän armeijan kärsimistä tappioista ovat olleet viime päivien aikana nousussa.

Iso-Britannian mukaan Ukraina pitää tällä hetkellä painetta yllä monilla alueilla. Syyskuun ensimmäisen puoliskon aikana Kiovan joukot tekivät menestyksekkään vastahyökkäyksen Harkovan alueella, minkä jälkeen vastaavia läpimurtoja ei olla nähty.

Ukrainan kertomia Venäjän tappiolukuja ei ole vahvistettu. Venäjä on Ukrainan tapaan ollut läpi sodan varsin vaitonainen omista tappioistaan. Ulkopuolisten arvioiden mukaan Venäjä on menettänyt sodassa kymmeniätuhansia taistelijoita. Venäjä julisti keskiviikkona osittaiseksi kuvaillun liikekannallepanon.

12.07: Venäjällä yritetään värvätä pidätettyjä ja teollisuuden työntekijöitä 

Venäjällä tiedot "osittaisen" liikekannallepanon toteutuksesta muodostavat hyvin sekavan kuvan, ilmenee muun muassa Moscow Timesin kokoamista tiedoista. Palveluksenastumismääräyksiä on jaettu useassa tapauksessa muun muassa poliisiasemilla henkilöille, joita on pidätetty sodanvastaisissa mielenosoituksissa.

Rekrytointia varten on tavoiteltu useassa tapauksessa myös miehiä, joilla ei ole minkäänlaista sotilaskoulutusta tai -kokemusta. Monet ovat lähteneet pakosalle, sillä Venäjän lain mukaan määräys astua palvelukseen on annettava henkilökohtaisesti ja vastaanottajan on se kuitattava.

Venäläiset ihmisoikeusjärjestöt kertovat hukkuvansa avunpyyntöjen tulvaan asepalvelusikäisiltä miehiltä ja heidän perheenjäseniltään.

Lue lisää täältä.

10.25: Ukrainan joukot pitävät painetta yllä rintamalla, arvioi brittitiedustelu

Britannian sotilastiedustelun mukaan taistelutilanne rintamalinjoilla Ukrainassa on monimutkainen. Brittiarvion mukaan ukrainalaisjoukot ovat kuitenkin kyenneet pitämään painetta yllä alueilla, joita venäläisjoukot pitävät itselleen tärkeinä sodan tavoitteiden saavuttamiseksi.

Tiedusteluarvion mukaan ukrainalaiset ovat kyenneet varmistamaan itselleen useita sillanpääasemia Oskiljoen itärannalla Harkovan alueella. Aiemman vetäytymisensä jälkeen venäläiset ovat pyrkineet muodostamaan joesta uuden yhtenäisen puolustuslinjan itselleen.

Donetskin alueella Ukrainan joukot ovat jatkaneet hyökkäystään Lymanin kaupunkia vastaan. Venäläiset valtasivat kaupungin toukokuussa.

5.42: Venäjän miehittämillä alueilla Ukrainassa alkaa kansanäänestysten näytelmä 

Ukrainassa neljällä Venäjän miehittämällä alueella aloitetaan tänään niin kutsutut kansanäänestykset, joiden aiheena on alueiden liittäminen Venäjään. Äänestyksiä aiotaan järjestää Itä-Ukrainan Donetskin ja Luhanskin lisäksi myös Hersonin ja Zaporizhzhjan alueilla. Kansanäänestysnäytelmien on määrä kestää ensi tiistaihin saakka.

Ukraina ja länsimaat ovat todenneet, ettei äänestyksillä tai niiden väitetyllä tuloksella ole mitään merkitystä. Äänestysten on arvioitu olevan Venäjän yritys nostaa kynnystä Ukrainan vastahyökkäyksen etenemiselle alueille, jotka Venäjän tulkinnan mukaan olisivat jatkossa osa sen maaperää.

23.12: Zelenskyi kehotti venäläisiä protestoimaan liikekannallepanoa vastaan

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kehotti päivittäisessä puheessaan venäläisiä protestoimaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin ilmoittamaa osittaista liikekannallepanoa vastaan.

Zelenskyin mukaan 55  000 venäläissotilasta on kuollut sodan aikana. Zelenskyin mukaan venäläisten tulee nyt osoittaa mieltään, paeta tai antautua Ukrainan armeijalle.

21.37: Monia vapautettuja ukrainalaisia sotavankeja kidutettu, sanoo Ukrainan sotilastiedustelu

Monia vankienvaihdon yhteydessä vapautettuja ukrainalaisia sotilaita oli kidutettu, kertoo Ukrainan sotilastiedustelun johtaja.

Ukraina sai 215 vangittuna ollutta sotilasta vaihdossa, joka oli suurin Ukrainan ja Venäjän välillä sen jälkeen kun Venäjä aloitti hyökkäyksensä helmikuussa.

Ukrainan takaisin saamien taistelijoiden joukossa on muun muassa Azovstalin terästehtaalla taistelleita. Venäjän hyökkäysten runteleman Mariupolin satamakaupungin viimeisistä puolustajista muodostui keväällä Ukrainan vastarinnan symboli.

Venäjä sai vaihdossa 55 vankia. Heidän joukossaan on ukrainalaisoligarkki Viktor Medvedtshuk.

20.27: Venäjän ulkoministeri Lavroville kritiikkiä lyhyestä vierailustaan YK:n kokouksessa

Yhdysvaltain virkamies kritisoi Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovia siitä, että tämän vierailu YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa jäi niin lyhyeksi, ettei ulkoministeri jäänyt kuulemaan diplomaattien esittämää kritiikkiä Venäjää kohtaan.

Asiasta uutisoi CNN.

– Lavrov ei ilmeisesti kestänyt kuulla selkeää ja toistuvaa Venäjän tuomitsemista. Hän käveli saliin juuri ennen puhettaan ja lähti pian sen jälkeen. Se on merkki Venäjän heikkoudesta, Yhdysvaltain virkamies sanoi.

19.17: Kreml: Väitteet sotaa pakenevista venäläismiehistä ovat "liioittelua"

Kreml toteaa tiedot taisteluikäisten venäläisten miesten paosta Vladimir Putinin osittaisen liikekannallepanon jälkeen ”liioitelluiksi". Asiasta kertoo The Guardian

Lentojen myyntitietojen mukaan lennot Moskovasta Georgian, Turkin ja Armenian pääkaupunkeihin - kaikkiin kohteisiin, joihin venäläiset pääsevät ilman viisumia - myytiin loppuun muutamassa minuutissa Putinin eilisen ilmoituksen jälkeen.

Tiedotustilaisuudessa Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov ei kiistänyt venäläisten tiedotusvälineiden raportteja, joiden mukaan joillekin keskiviikkoiltana pidätetyille sotaa vastustaneille mielenosoittajille olisi annettu kutsuntapaperit. Hän yksinkertaisesti totesi:

– Tämä ei ole vastoin lakia.

Lue lisää torstain tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja