Venäjältä pyritään nyt pois kiireellä pitkissä autojonoissa – lentolippujen hinnat kohonneet pilviin liikekannallepanon jälkeen

1:33
Katso myös: VRajaruuhkia on runsaasti myös Venäjän eteläisillä ja itäisillä rajoilla

Ainakin Georgian, Kazakstanin ja Mongolian Venäjän vastaisilla rajoilla on uutisoitu normaalia pidemmistä autojonoista Kremlin ilmoitettua liikekannallepanosta keskiviikkona. Lentoliikenteessä Venäjältä lähtevien lentojen lippujen hinnat ovat nousseet kovimmillaan jopa yli 5 000 euroon.

Kazakstanin viranomaisten mukaan neljä kolmestakymmenestä sen ja venäjän vastaisesta raja-asemasta on erityisesti ruuhkautunut, kertoo uutistoimisto Reuters. He eivät kuitenkaan antaneet tarkkoja lukuja.

Rajan yli jonottamassa ollut, turvallisuussyistä nimettömänä pysyttelevä mies sanoi nähneensä epätavallisen suuria ruuhkia. Hänen mukaansa moni rajan yli pyrkivä näytti kutsuntaikäiseltä ja Venäjän rajaviranomaiset syynäsivät autoja tarkkaan.

Jonoja myös Georgiaan

Venäjän ja Georgian välisellä Verkhy Larsin raja-asemalla on myös ollut tavallista pidempiä jonoja.

Reutersin haastattelema Ivan sanoi odottaneensa rajan yli pääsyä 12 tuntia. Omien sanojensa mukaan hän ei ole kutsuntaikäinen.

Samalla rajapaikalla kutsuntaikäinen Denis sanoi, että autojono oli noin kahden kilometrin mittainen.

– Näyttää siltä, että moni haluaa poistua, joten täällä on aikamoinen ryysis, paljon autoja.  

Hän kertoi kuuluvansa ensimmäisenä kutsuttavien ryhmään. Jos viranomaiset kolkuttavat ovelle, hän sanoi päättävänsä, mitä tehdä sen hetkisten olojen mukaan.

Myös Mongolian rajalla uutisoidaan ruuhkista. Venäjän Kiinan ja Pohjois-Korean raja-asemilta sen sijaan ei.

3:58
Katso myös: Venäläisturistien liikkuminen rajan yli voidaan estää – Pekka Haavisto kertoo viisumikiristyksistä

Alex lensi Istanbuliin liikekannallepanon takia

Myös Venäjän lentokentillä on ollut paikoin ruuhkaista.

Pelkkien menolippujen hinnat ovat kohonneet nopeasti, ja lähipäivien lennot joihinkin kohteisiin on myyty loppuun. Tällaisia kohteita ovat muun muassa Turkki, Serbia ja Azerbaidzhan.

– Se (liikekannallepano) voi johtaa suuriin ongelmiin monien venäläisten kohdalla, sanoi Alex-niminen henkilö Reutersille Istanbulin lentokentällä. Hän kertoi lähteneensä mobilisaatiopäätöksen takia.

Belgradin lentokentälle saapunut Sergei oli samaa mieltä.

– Jokainen normaali ihminen on huolissaan. On ok pelätä sotaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja