Ukrainan sodan tapahtumat 25. syyskuuta

18:34
Venäjän liikekannallepano sakkaa pahasti – puolustusvoimain ex-komentaja kertoo, mitä joukoista tiedetään

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa sunnuntaina 25. syyskuuta 2022. Maanantain seuranta löytyy täältä.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Venäjältä pyritään nyt pois niin maitse kuin lentäen
  • Venäjän kutsunnat saattavat todellisuudessa koskea jopa miljoonaa reserviläistä
  • Putin ilmoitti osittaisesta liikekannallepanosta keskiviikkona
  • Donetsk, Luhansk, Herson ja Zaporizhzhja aikovat järjestää kansanäänestykset Venäjään liittymisestä
  • Kansanäänestykset on kansainvälisesti tuomittu laittomiksi
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Maanantain seuranta löytyy täältä.

19.18: Venäjällä kutsuntoihin tultu umpihumalassa

Venäjän viranomaiset ovat tänään myöntäneet, ettei liikekannallepanon aloitus maassa ole sujunut toivotusti. Palvelukseen on kutsuttu muun muassa opiskelijoita, selvästi yli-ikäisiä ja täysin kokemattomia.

Presidentti Vladimir Putin sanoi keskiviikkona liikekannallepanosta kertoessaan, että vain sellaiset henkilöt joilla on "tarpeellisia taitoja" tai sotilaskokemusta, kutsutaan palvelukseen.

Sosiaaliseen mediaan on kuitenkin päätynyt videoita muun muassa 58-vuotiaasta opettajasta ja 63-vuotiaasta, pahasti sairaasta entisestä sotilaasta, jotka on kutsuttu palvelukseen.

Lisäksi julkisuudessa on kiertänyt runsaasti videoita, joissa kutsuntoihin tulleet ovat umpijuovuksissa tai tappelevat keskenään.

15.34: Ukraina: Izjumista löydetty yhteensä 447 ruumista

Izjumin kaupungista Ukrainasta on Kyiv Independentin mukaan löytynyt 447 ruumista. Ruumiiden joukossa on muun muassa naisia ja lapsia.

Ruumiit löydettiin kaupungin läheisyydessä sijaitsevasta metsästä. Osassa ruumiista oli kidutuksen merkkejä. 

14.53: Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro: Olisi vastuutonta ohittaa Venäjän puheet ydinaseista

Sekä Venäjän presidentti Vladimir Putin ja puolustusministeri Sergei Lavrov ovat viimeaikoina avoimesti sanoneet käyvänsä sotaa länttä vastaan. Putin mainitsi asian samalla, kun ilmoitti "osittaisesta liikekannallepanosta".

Kangaspuron mukaan ei ole syytä uskoa, että Putin vaikkapa heti huomenna olisi käyttämässä taktista ydinasetta Ukrainassa. Asiaan on kuitenkin suhtauduttava vakavasti.

– Se on meidän globaalin ihmiskuntamme tulevaisuuden kannalta niin iso uhka – ydinsodan syttyminen, sen käyminen ja ydinsodan eskalaatio – että asiat täytyy ottaa vakavasti.

14.36: Ukrainan armeija: Iranilaisvalmisteiset droonit iskivät jälleen Odessaan

Ukrainan asevoimien mukaan iranilaisvalmisteiset droonit iskivät jälleen eteläiseen satamakaupunki Odessaan viime yönä.

Vihollinen osui hallintorakennukseen kolmesti, ja yhden droonin Ukrainan ilmavoimat ampuivat alas, armeijan Facebook-viestissä sanotaan.

Armeijan tiedottaja sanoo uutistoimisto AFP:lle droonien olevan iranilaisia.

Iskut tapahtuivat kaksi päivää sen jälkeen, kun kaksi siviiliä kuoli Odessassa Venäjän tehtyä sinne iskun Iranissa valmistetuilla drooneilla.

Ukraina ilmoitti tapahtuman jälkeen vähentävänsä Iranin diplomaattista läsnäoloa maassaan.

14.07: Venäjä aikoo rajoittaa sotaikäisten miesten maasta poistumista

Meduzan lähteiden mukaan Venäjä aikoo sulkea maan rajat niiden ikäryhmien miehiltä, joita presidentti Vladimir Putinin julistama osittainen liikekannallepano koskettaa. 

Kaksi presidentti Vladimir Putinin keskeistä tukijaa ovat esittäneet huolensa siitä, miten liikekannallepano on järjestetty maassa, brittilehti Guardian kirjoittaa.

Venäjän parlamentin ylähuoneen puheenjohtaja Valentina Matvijenko sanoo olevansa tietoinen, että kutsuntoihin on joutunut miehiä, jotka eivät ole palveluskelpoisia.

Matvijenkon mukaan tällaiset ylilyönnit eivät ole hyväksyttäviä. On vain oikein, että ne aiheuttavat yhteiskunnassa jyrkän reaktion, hän sanoo pikaviestinpalvelu Telegramissa.

Viestissään Venäjän aluehallinnoille hän vaati, että osittainen liikekannallepano on järjestettävä ilman yhtäkään virhettä.

Myös Venäjän duuman puhemies Vjatsheslav Volodin on todennut, että mahdolliset virheet tulee korjata. Hän muistuttaa, että viranomaisten tulee ymmärtää vastuunsa asiassa.

11.04: Ukraina: Venäjä menetti päivässä neljä sotilaslentokonetta ja 400 sotilasta

 Venäjä on menettänyt viimeisen vuorokauden aikana 400 sotilasta, väittää Ukrainan armeija päivittäisessä arviossaan The Kyiv Independentin mukaan. Eilen vastaava luku oli 240.

Ukraina sanoo Venäjän lisäksi menettäneen päivän aikana muun muassa neljä sotilaslentokonetta, 13 panssarivaunua, 25 panssariajoneuvoa sekä 8 tykkiä ja raketinheitintä.

Ukrainan kertomia Venäjän tappiolukuja ei ole vahvistettu. Venäjä on Ukrainan tapaan ollut läpi sodan varsin vaitonainen omista tappioistaan. Ulkopuolisten arvioiden mukaan Venäjä on menettänyt sodassa kymmeniätuhansia taistelijoita. Venäjä julisti keskiviikkona osittaiseksi kuvaillun liikekannallepanon.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

9.49: Suomen puolustusvoimien ex-komentaja ja Aleksanteri-instituutin johtaja MTV Uutiset Liven vieraina

Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro on MTV Uutiset Liven haastateltavana kello 10. Kangaspuron kanssa käydään läpi Venäjän poliittisia jännitteitä ja maan ulkoministerin Sergei Lavrovin eilistä puhetta YK:ssa.

Kello 12 Puolustusvoimien entinen komentaja, kenraali Jarmo Lindberg arvioi Livelle Ukrainan sodan tilannetta ja sitä, miten liikekannallepano tulee näkymään rintamalla.

Katso lähetys tästä: 

24:01
Kangaspuron haastattelu alkaa kello 10, Lindberg on vuorossa kello 12.

9.17: Rajavartiolaitos: Suomeen saapui lauantaina 8 572 venäläistä maata pitkin

Suomeen saapui lauantaina yhteensä 8 572 venäläistä maarajojen kautta, kertoo Rajavartiolaitoksen Matti Pitkäniitty. Viikko sitten luku oli 5 286.

– Eilinen oli kiireinen päivä, mutta ei niin kiireinen kuin oletin perjantain numeroiden perusteella, Pitkäniitty kirjoittaa.

Suomesta poistui lauantaina 4 199 venäläistä, Pitkäniitty lisää.

Suomeen lauantaina tulleista venäläisistä 7 662 saapui maahan Kaakkois-Suomen rajanylityspaikkojen kautta, tiedottaa Kaakkois-Suomen rajavartiosto. Viikko sitten saapuneita venäläisiä oli 4 649.

Venäläisiä palasi kotimaahansa Kaakkois-Suomen rajanylityspaikkojen kautta lauantaina 3 589. Viikko sitten palanneita oli 3 804.

Siinä missä Suomeen saapuneiden venäläisten määrä nousi lauantaipäiviä vertailemalla viikossa Kaakkois-Suomessa 65 prosenttia, niin lähteneiden määrä laski kuusi prosenttia.

Rajaliikenne Venäjältä Suomeen on kasvanut sen jälkeen, kun Venäjä julisti osittaiseksi kuvaillun liikekannallepanon keskiviikkona.

Vaalimaalla jono on tällä hetkellä noin 500 metriä, kertoo Kaakkois-Suomen rajavartiosto.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

9.06: Ukraina: Venäjä hyökkäsi itsemurhalennokeilla Odessaan

Venäjä on hyökännyt Etelä-Ukrainan Odessan satamakaupunkiin itsemurhalennokeilla, väittää Odessan alueen sotilashallinnon tiedottaja Serhii Bratchuk The Kyiv Independentin mukaan.

Ukrainan mukaan Odessan kaupungin keskustassa sijaitsevaan hallintorakennukseen osui kolme kertaa. Kuolleita tai haavoittuneita ei ole raportoitu, mutta pelastus- ja sammutustoimet ovat vielä käynnissä.

Ukrainan ilmapuolustuksen kerrotaan tuhonneen yhden itsemurhalennokeista.

9.01: Brittitiedustelu: Venäjän liikekannallepanolla saatetaan vahvistaa myös kansalliskaartia

Venäjän duuman korkean profiilin jäsen Aleksander Khinstein ehdottaa osittaiseksi väitetyn liikekannallepanon laventamista maan kansalliskaartiin, Iso-Britannian puolustusministeriö sanoo tiedustelupäivityksessään.

Kansalliskaartin yksiköt ovat näytelleet Britannian mukaan ”tärkeää roolia” Ukrainassa sekä taisteluissa että miehitettyjen alueiden varmistamisessa.

Kansalliskaarti on suunniteltu ylläpitämään Venäjän sisäistä turvallisuutta ja varmistamaan, että presidentti Vladimir Putinin hallinto pysyy vallassa, ministeriö kirjoittaa.

Liikekannallepano on aiheuttanut Venäjällä mielenosoituksia kymmenissä kaupungeissa. Yksin lauantaina pidätettiin yli 700 mielenosoittajaa. Kansalliskaartilla onkin todennäköisesti kädet täynnä töitä, arvioi Britannia.

– On olemassa realistinen mahdollisuus, että liikekannallepanolla vahvistetaan kansalliskaartin yksiköitä, puolustusministeriö toteaa.

8.24: Lauantaina Venäjällä pidätettiin yli 700 mielenosoituksissa

Venäjällä liikekannallepanon vastaiset mielenosoitukset ovat jatkuneet.

Kansalaisjärjestö OVD-Infon mukaan lauantaina pidätettiin yhteensä 724 mielenosoittajaa 32 eri kaupungissa.

Osittaiseksi kuvailtu liikekannallepano julistettiin keskiviikkona. Virallisesti tavoitteena on kutsua palvelukseen 300 000 reserviläistä, mutta itsenäisten venäläismedioiden mukaan luku saattaa olla yli miljoona.

7.49: ISW: Putin yrittää yhä korjata suuria ongelmia kenraalikierrätyksellä

Venäjän presidentti Vladimir Putin pyrkii yhä korjaamaan "systemaattisia ongelmia" kierrättämällä sodanjohtoa, toteaa amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Venäjän puolustusministeriö ilmoitti lauantaina kenraalieversti Mikhail Mizintsevin olevan nyt maan uusi varapuolustusministeri. Hänen vastuullaan on Venäjän armeijan logistiikka. Venäjän armeijan huolto on ollut asiantuntija-arvioissa jatkuva kritiikin kohde läpi Ukrainan sodan.

Armeijan kenraali Dmitry Bulgakov piti aiemmin tehtävää hallussaan.

Mizintsev on aiemmin johtanut venäläisjoukkoja Syyriassa ja Ukrainassa hänet muistetaan Mariupolin pitkään kestäneistä piiritystaisteluista, jotka päätyivät Venäjän voittoon.

– Yksittäisten johtajien korvaaminen ei todennäköisesti korjaa perinpohjaisia rakenteellisia ongelmia Venäjän armeijassa, ISW katsoo.

– Se kertoo Putinin henkilövetoisesta lähestymisestä johtamiseen ja suhteellisesta halveksunnasta järjestelmän rakentamista kohtaan.

7.15: ISW: Venäjä ehkä yrittää pakottaa ukrainalaisia sotavankeja taistelemaan puolellaan

Venäjä saattaa yrittää pakottaa ukrainalaisia sotavankeja taistelemaan puolellaan, arvioi amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Venäjän valtiomediat kertoivat lauantaina ISW:n mukaan, että jotkut ukrainalaiset sotavangit ovat väitetysti kysyneet niin sanotun Donetskin kansantasavallan johdolta lupaa palvella sen vapaaehtoispataljoonassa.

Kyse on Geneven sopimuksen rikkomisesta, jos Venäjä tai sen sijaissotijat pakottavat ukrainalaisia sotavankeja taistelemaan puolellaan.

22.53: Lavrov puolusti "kansanäänestyksiä" puheessaan YK:n yleiskokouksessa

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on puolustanut niin sanottuja kansanäänestyksiä Venäjän miehittämillä Ukrainan alueilla. Lavrov kommentoi asiaa YK:n yleiskokouksessa pitämässään puheessa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja muut läntiset johtajat ovat sanoneet, etteivät ne hyväksy näiden valekansanäänestysten tuloksia. Heidän mukaansa ne ovat osa pyrkimystä muuttaa rajoja väkisin.

Lavrov arvosteli kitkerästi länsimaita näiden "groteskista" russofobiasta. Lavrovin mielestä tällaisten maiden pyrkimyksenä on "tuhota" Venäjä.

Kirjeenvahtaja kiteyttää Lavrovin puheen: "Yritti lypsää tukea Kiinalta"

Kirjeenvahtaja kiteyttää Lavrovin puheen: "Yritti lypsää tukea Kiinalta"

20.01: Taistelemisesta kieltäytyviä venäläisiä uhkaa vuosien vankeusrangaistukset

Venäjällä osittaista liikekannallepanoa vastustavissa mielenosoituksissa on tänään otettu kiinni yli 700 ihmistä, kertoo Venäjän ihmisoikeustilannetta tarkkaileva kansalaisjärjestö OVD-info.

Järjestön mukaan kiinniottoja on tehty 31 kaupungissa eri puolilla Venäjää. Lähes puolet kiinniotoista tapahtui Moskovassa.

Tänään Venäjä myös tiukensi rangaistuksia niiden kohdalla, jotka antautuvat vapaaehtoisesti tai kieltäytyvät taistelemasta. Vankeusrangaistuksen pituus voi olla jopa kymmenen vuotta.

19.33: Venäjän valtaamilla alueilla alkaneet "kansanäänestykset" pelottavat paikallisia 

Aseistautuneet joukot kiertävät viikonloppuna ovelta ovelle keräämässä äänestyslipukkeita Venäjän järjestämissä näennäisissä kansanäänestyksissä. Venäjä aloitti perjantaina "äänestykset" neljällä Ukrainalta valtaamallaan alueella liittääkseen ne itseensä.

Brittiläisen yleisradioyhtiö BBC:n haastatteleman zaporizhzhjalaisen naisen mukaan tilanne on "erittäin karmiva ja pelottava". Niin ikään BBC:n haastattelema Hersonissa asuva mies kertoo, että ovelta ovelle kiertävät sotilaat uhkailevat äänestämästä kieltäytyviä "katkerilla seurauksilla" ja kehottavat näitä jättämään kotinsa vuorokauden sisällä. Mies sanoo, että paikalliset eivät uskaltaudu ulos, sillä he pelkäävät venäläissotilaiden pakottavan heidät äänestämään.

Lumeäänestys Zaporizhzhjassa, Luhanskissa, Donetskissa ja Hersonissa päättyy tiistaina, ja tuloksia odotetaan jo saman päivän iltana tai keskiviikkona.

Lue lisää lauantain tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja