Mainos

Tympiikö puoliso? Nuku yön yli ennen eropäätöstä – tutkimus paljastaa, miksi

Oletko todella onneton kumppanisi kanssa – vai oletko vain väsynyt?

Voi olla, että kumppanisi on todella ärsyttävä ja parisuhteenne huono, mutta voi myös olla, että negatiiviset ajatuksesi kumpuavat siitä, ettet ole saanut nukuttua hyvin.

Psychology Today -sivustolla esitelty tutkimus otti nimittäin selvää siitä, kuinka univaje vaikuttaa parisuhteen onnellisuuteen.

Tutkijat värväsivät tarkkailun alaisiksi noin 70 uunituoretta heteroavioparia, ja tekivät heille erilaisia kyselyitä viikon jokaisena päivänä.

Jokaisessa kyselyssä heitä pyydettiin ensin kuvailemaan, kuinka paljon he olivat saaneet nukutuksi ja kuinka hyvää uni oli. Tämän jälkeen heitä pyydettin arvioimaan, kuinka tyytyväisiä he olivat tiettyihin parisuhteen osa-alueisiin, kuten seksiin tai keskusteluun. Lopuksi heitä pyydettiin kuvailemaan, kuinka tyytyväisiä he olivat parisuhteeseen kokonaisuutena. 

Nukkuminen kannattaa

Ja miten kävi? Ne ihmiset, jotka nukkuivat enemmän olivat onnellisempia parisuhteessaan kokonaisuutta tarkastellen.

Aviomiehet, jotka nukkuivat hyvin, kertoivat todennäköisemmin olevansa tyytyväisempiä parisuhteeseensa, jopa silloin, kun samana päivänä oli tapahtunut jotain negatiivista – esimerkiksi riita vaimon kanssa.

Tutkijoiden mukaan uni onkin avainasemassa aivojen itsesäätelyssä, joka auttaa käsittelemään päivän mittaan eteen tulevat ylä- ja alamäet. Tämän ansiosta yksi huono päivä kumppanin kanssa ei johda koko parisuhteen kiroamiseen. Jos aivot eivät kuitenkaan saa tarpeeksi unta, kyky jättää negatiiviset asiat vähemmälle huomiolle heikentyy. Niinpä yksi riita puolison kanssa voi vaikuttaa ajatuksiin koko parisuhteesta.

Uni ei ole kuitenkaan ainoa asia, joka auttaa näkemään parisuhteen positiivisessa valossa. Vuonna 2014 julkaistun tutkimuksen mukaan kahvin juominenkaan ei ole hullumpi idea. Tutkijat huomasivat tuolloin, että 0,35 litran kahvikupillisella voi olla samat vaikutukset itsesäätelyyn kuin unella.

Ennen kuin siis alat nalkuttaa väsyneelle poikaystävälle roskien viemisestä, tarjoa mahdollisuus nokosiin tai kahvikupilliseen. Ja ennen kuin olet jättämässä häntä, ota nokoset itse ja katso, ajatteletko vielä unienkin jälkeen samalla tavalla.

***

1:07

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.