Tutkimus vahvistaa: Ruokavalio voi auttaa erektio-ongelmiin – mies, syö näin

Onko jokaisella miehellä oikeasti joskus erektio-ongelmia? 2:33
Onko jokaisella miehellä erektio-ongelmia, ja minkä kokoinen on "normaali penis"? Seksuaaliterapeutti vastaa.

Tuore tutkimus vahvistaa käsitystä, jonka mukaan terveyshyödyistään tunnettu Välimeren ruokavalio voi auttaa myös erektio-ongelmiin.

Ajoittaiset erektio-ongelmat ovat tavallinen vaiva, jota esiintyy lieväasteisena noin 20 prosentilla miehistä. Arviolta kolmella neljästä miehestä yhdyntä epäonnistuu erektiovaikeuksien vuoksi joka viidennellä kerralla.

Erektio-ongelmien taustalla voi olla lukuisia eri tekijöitä psyykkisestä kuormituksesta, kuten stressistä, fyysisiin sairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin.

Impotenssin hoitoon on olemassa tehokkaita lääkkeitä, mutta niiden käyttö voi olla vaarallista olemassa olevien sairauksien vuoksi. Tuoreen tutkimuksen mukaan myös terveyshyödyistään tunnetulla Välimeren perinteisellä ruokavaliolla voi voimistaa erektiotaan – ilman haittoja.

Tutkijat kertovat tiedotteessaan uskovansa, että syy piilee Välimeren ruokavalion suotuisissa vaikutuksissa verisuonten toimintaan sekä testosteronitasoihin. Samanlaisia päätelmiä on esitetty ennenkin.

Välimeren ruokavalion hyödyt

Euroopan kardiologisen seuran (ESC) tapaamisessa esitelty tutkimus pohjautuu 250 miehen otantaan. Keski-iältään 56-vuotiaat osallistujat kärsivät korkeasta verenpaineesta ja erektio-ongelmista. Tutkijat tarkastelivat, kuinka hyvin heidän syömisensä täsmäsivät Välimeren ruokavalioon.

Välimeren ruokavaliossa syödään paljon vihanneksia, palkokasveja, hedelmiä, kalaa, oliiviöljyä, pähkinöitä sekä täysjyvää ja vain vähän lihaa, sokeria ja valkoista viljaa. Ruokavalion on huomattu ehkäisevän esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksia, tyypin 2 diabetesta ja muistisairauksia.

Tuore tutkimus vahvistaa jälleen kerran Välimeren ruokavalion yhteyden parempaan sydänterveyteen. Lisäksi miehillä, joiden dieetti muistutti eniten Välimeren ruokavaliota, oli korkeammat testosteronitasot ja parempi potenssi kuin miehillä, joiden syömiset olivat kauempana Välimeren ruokavaliosta.

Lisäksi Välimeren ruokavaliota muistuttavalla tavalla syövät miehet olivat fyysisesti paremmassa kunnossa.

Erektio-ongelmien itsehoito

Tutkijat eivät selvittäneet havaitun yhteyden taustalla vaikuttavia mekanismeja. He kuitenkin pitävät todennäköisenä, että Välimeren ruokavalion suotuisa vaikutus verisuonten toimintaan ja testosteroniin edistää miesten kuntoa ja potenssia.

Toki on syytä muistaa, että yhteys ei tarkoita syy-seuraussuhdetta, tutkimuksesta uutisoiva IFL Science -sivusto huomauttaa. Saattaa olla, että Välimeren ruokavaliota noudattavat miehet olivat muutenkin terveempiä ja lähtökohtaisesti paremmassa kunnossa.

Kyseessä ei kuitenkaan ole ensimmäinen tutkijatiimi, joka esittää Välimeren ruokavaliota ratkaisuksi erektiohäiriöihin. Vuonna 2018 kreikkalaistutkijat totesivat, että oliiviöljy voisi olla jopa Viagraa tehokkaampi hoitokeino impotenssiin.

Erektiohäiriöitä voi hoitaa muillakin elintavoilla, kuten painonhallinnalla, savuttomuudella sekä säännöllisellä liikunnalla. Myös avoin keskustelu seksipartnerin kanssa voi auttaa ongelmiin makuuhuoneen puolella.

Hoitoon on syytä hakeutua, jos erektiovaikeudet toistuvat ja jatkuvat kuukausia.

Millaisia seksiasentoja voisi suosia, jos alapää on löysä tai penis liian suuri? 2:05
Katso video: Tällaisia seksiasentoja kannattaa suosia, jos alapää on löysä tai penis liian suuri.

Lue myös:

    Uusimmat