Tunnetko yleisimmät erektiohäiriöille altistavat tekijät? Kumppanin reaktiolla ratkaiseva merkitys, kun seksihetki keskeytyy: "Satunnaiset ongelmat kuuluvat normaaliin elämään"

Onko jokaisella miehellä oikeasti joskus erektio-ongelmia? 2:33
Onko jokaisella miehellä oikeasti joskus erektio-ongelmia?

Mitä tehdä, jos miehen puhti loppuu kesken seksin? Seksuaaliterapeutti muistuttaa, ettei satunnaisista erektio-ongelmista tarvitse huolestua.

Vaikka usein luullaan, että mies on ja hänen täytyykin olla aina valmiina seksiin, näin ei luonnollisestaan ole. Kaalimato.com muistuttaa, että penis reagoi herkästi sekä terveydentilaan että mielentilaan.

Erektiohäiriöt voivat olla lieviä, kohtalaisia tai vaikeita. Siinä missä vaikeassa häiriössä yhdyntä ei ole mahdollista lainkaan, lievässä ja kohtalaisessa häiriössä yhdyntä onnistuu suurimmassa osassa kertoja tai joskus.

Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen muistuttaa tiedotteessa, että erektio on monimutkainen asia, johon liittyvät psykologiset, hormonaaliset ja neurologiset sekä lisäksi verenkiertoelimistöstä kumpuavat syyt.

– Ongelma missä tahansa edellä mainituista osatekijöistä voi olla omiaan aiheuttamaan erektiohäiriön. Yleisimmät erektiohäiriöille altistavat tekijät ovat sydän- ja verisuonisairaudet, diabetes, testosteronivajeeseen liittyvät syyt sekä joidenkin lääkkeiden sivuvaikutus.

"Monet näkevät ne helppona ratkaisuna"

Parisuhdeongelmat, stressi, masennus, huonot elämäntavat ja suorituspaineet voivat myös heijastua erektioon ikävällä tavalla, vaikka perimmäinen syy olisikin esimerkiksi testosteronivajeessa.

– Erektiolääkkeiden suosio on lisääntynyt viime vuosina ja monet näkevät ne helppona ratkaisuna. Erektio-ongelmissa kannattaisi kuitenkin kokeilla ensin muita keinoja kuin lääkettä. Satunnaiset ongelmat erektion kanssa kuuluvat normaaliin elämään, eikä niistä ole syytä huolestua.

Seksuaaliterapeutti kuitenkin muistuttaa, että mikäli ongelmat ovat toistuvia ja häiritseviä, kannattaa asiaa selvittää lääkärin kanssa.

Ymmärrä, älä syyllistä

Jos erektio lopahtaa kesken seksin, on kumppanin reaktiolla ratkaiseva merkitys jatkoa ajatellen. Kumppanin syyllistäminen voi nimittäin lisätä miehen suorituspaineita jatkossa, jolloin luvassa on ikävä noidankehä. Onkin ensiarvoisen tärkeää suhtautua erektio-ongelmiin ymmärtäväisesti.

Lavikainen toteaa kuitenkin, ettei vastuu lankea vain kumppanille. 

– Myös miesten tulisi olla armollisia itselleen, sillä eihän aina tarvitse kyetä yhdyntään. Vaikka erektion laskeminen kesken seksin harmittaisikin osapuolia, voi seksiä halutessaan jatkaa esimerkiksi käsiä, suuta tai seksivälineitä hyödyntämällä, Lavikainen neuvoo.

(Artikkeli jatkuu videon alla.)

Miten reagoit, jos miehellä ei seisokaan? Naiset vastaavat 0:30
Miten reagoit, jos kumppanilla ei seisokaan? Videolla suomalaisnaisten vastauksia.

Seksuaaliterapeutin mukaan mahdollisimman monipuolinen ja kiihottava seksi voi toimia apua erektiohäiriöstä kärsiville miehille. Muita mahdollisia apukeinoja ovat muun muassa penispumppu ja penisrengas. Jälkimmäinen riittää avuksi silloin, kun mies onnistuu itse saamaan erektion aikaan, mutta sillä on tapana lopahtaa kesken seksin.

Haluttomuuteen muita syitä?

Seksi saattaa joskus olla kortilla, vaikka erektiohäiriöt eivät vaivaisikaan. Onkin hyvä muistaa, että miehen haluttomuudelle voi olla paljon muitakin syitä kuin erektio-ongelmat. Tämän tietää amerikkalainen parisuhdeterapeutti ja seksitutkija Sarah Hunter Murray, joka kirjoitti Not Always in the Mood: The New Science of Men, Sex and Relationships -kirjan miesten seksihaluista ja niiden puutteesta. Myös Murray haluaa muistuttaa siitä, ettei stereotypia aina halukkaasta miehestä pidä paikkaansa.

Seksitutkija haastetteli teosta varten yli 200 heteromiestä heidän seksihaluistaan. Murray kertoi Today-sivustolle saaneensa haastatteluista selville, että myös parisuhteessa elävät miehet kaipasivat seksiltä tunneyhteyttä, joten esimerkiksi riidan jälkeen seksi ei välttämättä maistunut, vaikka kumppani olisikin ollut halukas.

Miehet myös kertoivat Murraylle kaipaavansa halutuksi tulemisen tunnetta.

– He halusivat kumppanin antavan kohteliaisuuden, flirttailevan, viettelevän tai tekevän aloitteen seksiin, Murray kertoi sivustolle.

Lue lisää aiheesta seksi ja parisuhde!

Lähteet: Kaalimato, Today

Lue myös:

    Uusimmat