Terveellistä ruokavaliota noudattamalla elinikäänsä voi tuoreen tutkimuksen mukaan pidentää jopa yli vuosikymmenellä. Mitä aiemmin dieettiään rukkaa parempaan suuntaan, sen parempi.
Pitkää ja tervettä elämää toivovien kannattaisi syödä paljon palkokasveja, täysjyvää ja pähkinöitä sekä vain vähän punaista ja prosessoitua lihaa. Tällaisen ruokavalion noudattaminen 20-vuotiaasta asti voi pidentää elinajanodotetta jopa yli vuosikymmenellä.
PLOS Medicine -tiedelehdessä julkaistun norjalaistutkijoiden luoman mallinnuksen mukaan epäterveellisen länsimaisen ruokavalion muuttaminen parempaan suuntaan vanhemmallakin iällä voi pidentää odotettavissa olevaa elinaikaa, mutta tällöin hyöty on pienempi.
Ruokavalion rukkaaminen terveellisemmäksi kuusikymppisenä pidensi mallinnuksessa elinajanodotetta kahdeksalla vuodella, 80-vuotiaana taas reilulla kolmella vuodella.
Punaisen lihan, sokeroitujen juomien ja jalostettujen höttöhiilareiden syömisestä ei tarvitse täysin luopua elinikäänsä pidentääkseen. Tutkijoiden mukaan länsimaisen ja optimaalisen dieettien välimaastoon sijoittuva ruokavalio voisi lisätä parikymppisten eliniänodotetta 6–7 vuodella.
Omien syömistapojensa vaikutusta elinikäänsä voi testata tutkijoiden luomalla ilmaisella englanninkielisellä verkkolaskimella.

