Tutkimus: Tee nämä muutokset ruokavalioosi ja elät jopa 10 vuotta pidempään

Terveellistä ruokavaliota noudattamalla elinikäänsä voi tuoreen tutkimuksen mukaan pidentää jopa yli vuosikymmenellä. Mitä aiemmin dieettiään rukkaa parempaan suuntaan, sen parempi.

Pitkää ja tervettä elämää toivovien kannattaisi syödä paljon palkokasveja, täysjyvää ja pähkinöitä sekä vain vähän punaista ja prosessoitua lihaa. Tällaisen ruokavalion noudattaminen 20-vuotiaasta asti voi pidentää elinajanodotetta jopa yli vuosikymmenellä.

PLOS Medicine -tiedelehdessä julkaistun norjalaistutkijoiden luoman mallinnuksen mukaan epäterveellisen länsimaisen ruokavalion muuttaminen parempaan suuntaan vanhemmallakin iällä voi pidentää odotettavissa olevaa elinaikaa, mutta tällöin hyöty on pienempi.

Ruokavalion rukkaaminen terveellisemmäksi kuusikymppisenä pidensi mallinnuksessa elinajanodotetta kahdeksalla vuodella, 80-vuotiaana taas reilulla kolmella vuodella.

Punaisen lihan, sokeroitujen juomien ja jalostettujen höttöhiilareiden syömisestä ei tarvitse täysin luopua elinikäänsä pidentääkseen. Tutkijoiden mukaan länsimaisen ja optimaalisen dieettien välimaastoon sijoittuva ruokavalio voisi lisätä parikymppisten eliniänodotetta 6–7 vuodella.

Omien syömistapojensa vaikutusta elinikäänsä voi testata tutkijoiden luomalla ilmaisella englanninkielisellä verkkolaskimella.

Mallinnus perustuu maailmanlaajuisesti eri riskitekijöiden vaikutusta muun muassa kuolleisuuteen arvioivasta The Global Burden of Diseases Study -tutkimusohjelmasta saatuihin tietoihin. Edellä mainitut eliniän muutokset pohjautuvat amerikkalaisväestöön, mutta tulokset olivat hyvin samanlaisia myös eurooppalaisessa väestössä.

Täysjyvän syömisessä petrattavaa

Kasvisvoittoinen ruokavalio tiedetään ennestään terveelliseksi ja runsaasti prosessoituja sekä energiapitoisia sisältävä länsimainen ruokavalio epäterveelliseksi. Uudessa tutkimuksessa yllättävänä voi pitää sitä, että juuri palkokasvien ja täysjyvän suosiminen voi pidentää elinikää hedelmien ja kasvisten sijasta.

Medical News Todayn haastattelema tutkija Lars Fadnes selittää syyksi sen, että hedelmiä ja kasviksia syödään ennestään enemmän kuin palkokasveja – esimerkiksi papuja ja linssejä – sekä täysjyvää. Esimerkiksi useimpien suomalaisten aikuisten tulisi THL:n mukaan lisätä täysjyväviljan kulutustaan.

Täysjyvä sisältää paljon ravintoaineita ja kuituja, joita harva saa ruokavaliostaan tarpeeksi. Riittävä täysjyvän saanti ruokavaliossa auttaa painonhallinnassa ja pienentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonisairauksiin sekä paksu- ja peräsuolen syöpiin.

Terveyttä edistäviä kuituja ja ravintoaineita on runsaasti myös palkokasveissa ja pähkinöissä. Sen sijaan punainen ja prosessoitu liha lisäävät suolistosyöpien, tyypin 2 diabeteksen ja lihavuuden riskiä.

Tutkimuksen mukaan eliniän kannalta paras dieetti muistuttaa niin sanottua Välimeren ruokavaliota, joka on kruunattu moneen otteeseen maailman terveellisimmäksi tavaksi syödä. Välimeren ruokavaliolla tarkoitetaan runsaasti vihanneksia, palkokasveja, hedelmiä, kalaa, oliiviöljyä, pähkinöitä ja täysjyväviljatuotteita sekä vähän lihaa, sokeria ja valkoista viljaa sisältävää ruokavaliota.

Ruokavalion lisäksi pitkää ja tervettä elämää toivovien kannattaa panostaa muihin hyviin elintapoihin, kuten painonhallintaan, säännölliseen liikuntaan, savuttomuuteen sekä vähäiseen alkoholin käyttöön.

Alla olevalla videolla kerrotaan, mitkä tekijät lisäävät useiden eri pitkäaikaissairauksien riskiä.

Perussairauksien riskiä lisäävät tekijät 2:10
Katso video: Nämä tekijät altistavat niin sanotuille perussairauksille.

Lue myös:

    Uusimmat