Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

THL selvitti suomalaisten täysjyvän saantia – "Noin 70 prosenttia aikuisista syö suositeltua vähemmän"

8:22Näin valmistat ravitsevan välipalanHuomenta Suomessa keskusteltiin siitä, minkälainen ruokailurytmi olisi suomalaisille paras.
Julkaistu 10.01.2022 06:20

Emmi Niiniaho

THL:n tutkimuksen mukaan suomalaisten olisi syytä petrata täysjyvän lisäämisessä ruokavalioonsa.

Yli yhdeksän kymmenestä aikuisesta syö täysjyvävalmisteita, mutta suurin osa saa silti ravinnosta aivan liian vähän kuituja, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreesta tutkimuksesta.

THL:n mukaan riittävä täysjyvän saanti ruokavaliossa pienentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonisairauksiin sekä paksu- ja peräsuolen syöpiin. Riittävä määrä täysjyvää ravinnossa tukee myös painonhallintaa.

– Täysjyväviljavalmisteet ovat tärkeitä ruokavaliossa, koska ne turvaavat osaltaan kuidun saantia. Noin 70 prosenttia aikuisista syö kuitua suositeltua vähemmän. Täysjyväviljavalmisteista saa myös folaattia eli B9-vitamiinia, rautaa ja kasviproteiinia, kertoo erikoistutkija Niina Kaartinen THL:n tiedotteessa.

Lue myös: Tiedätkö, mitä leipäpussin kyljestä pitäisi oikeasti lukea? Kaksi tärkeää asiaa!

Millaisia täysjyvävalmisteita syömme?

Suomalaisten ruokavalion tärkeimmät täysjyväviljat ovat ruis ja kaura, jotka kattavat noin 80 prosenttia täysjyvän saannista. Elintarvikkeista merkittävimpiä lähteitä ovat perinteiseen suomalaiseen ruokavalioon kuuluvat elintarvikkeet, kuten ruisleivät, puurot ja sekaleivät.

Yhdessä ruisleipäviipaleessa on noin 14 grammaa täysjyvää.

leipä sämpylä ruisleipä täysjyväYksi viipale ruisleipää sisältää noin 14 grammaa täysjyvää.Shutterstock

Miehet saavat ruokavaliostaan hieman enemmän täysjyvää, keskimäärin 63 grammaa ja naiset 47 grammaa päivässä.

THL:n mukaan useimpien aikuisten tulisi lisätä täysjyväviljan kulutustaan. Kulutusta on helppo lisätä vaihtamalla valkoisesta, puhdistetusta viljasta valmistetut tuotteet täysjyvää sisältäviin viljatuotteisiin.

Lue myös: Saako leipää syödä, jos haluaa laihtua? Suomalaisasiantuntija varoittaa yleisestä vaalean leivän harhaluulosta: "Vaikutus on päinvastainen"

Ikäryhmien välillä selkeitä eroja

Tutkimuksen mukaan sillä, missä päin Suomea asut ja mihin ikäluokkaan kuulut, on merkitys sillä, miten paljon syöt täysjyvää.

Eniten täysjyvää syödään nimittäin Pohjois-Savossa ja vanhemmat ikäryhmät syövät sitä nuorempia enemmän. 

puuro aamupalaKaurapuuro on mainio täysjyvän lähde.Shutterstock

– Ikäryhmien väliset erot viittaavat siihen, että eri sukupolvien käyttämät elintarvikkeet poikkeavat toisistaan. On tärkeää, että myynnissä on paljon erilaisia täysjyväpitoisia tuotteita, sanoo erityisasiantuntija Heli Reinivuo.

THL:n mukaan elintarviketeollisuuden tuotekehityksen ja joukkoruokailun avulla voitaisiinkin lisätä täysjyvän saantia kaikilla aikuisilla – varsinkin niillä, joilla leipä ja puuro eivät kuulu arjen ruokavalioon.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun THL julkaisee valtakunnallisesti edustavia tietoja aikuisten täysjyvän kokonaissaannista. Tiedot perustuvat FinRavinto 2017 -tutkimukseen, jossa selvitettiin Suomessa asuvien 18–74-vuotiaiden ruoankulutusta.

Lue myös: Arja lisää lähes aina leipään ainesosan, jota moni ei tule ajatelleeksi: "Sadan leivän kokemuksella sanon, että tulee parempaa"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lisää aiheesta:

Leipäpusseihin uusi merkintä – se kannattaa tarkistaaYksi leipä on nyt entistä suositumpaa Suomessa – ostatko sinäkin?Suomalaisten leivän syönnissä huolestuttava muutos – voi vaikuttaa sairastumisriskiinÄlä sorru terveysmokaan! Monilla suomalaisilla harhaluulo leivästä ja kasviksista Suomalaiset saavat ruoastaan liian vähän kuituja – osasyynä se, että ruoka on entistä monipuolisempaaOletko lukenut leipäpussin pikkuprintin? Tämä tieto kannattaa aina tarkistaa, kun ostat leipää
RuokavalioLeipäTerveys ja hyvinvointiLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Ruokavalio
  • 1.10.06:31
    Terveys ja hyvinvointi

    Maria eli 117-vuotiaaksi – ruokavaliossa mielenkiintoinen yksityiskohta

  • 14.9.12:15
    Kasvisruokavalio

    Parempi suorituskyky, matalampi kolesteroli, terveempi sydän? Tätä ruokavaliota lääkärit suosittelevat

  • 9.9.16:00
    Unihäiriöt

    Väsyttääkö päivisin? Tutkimus havaitsi mahdollisen syypään ruokavaliossa

  • 31.8.08:37
    Painonhallinta

    Ostimme kolme julkisuudesta tuttua ruokavaliovalmennusta – ravitsemusterapeutilta tyrmäävä arvio

  • 28.8.07:46
    Ruoka

    Ravitsemusterapeutti kertoo, mitä aterioilla kannattaa syödä – tärkeä tieto proteiinirahkoista