THL:n tutkimuksen mukaan suomalaisten olisi syytä petrata täysjyvän lisäämisessä ruokavalioonsa.
Yli yhdeksän kymmenestä aikuisesta syö täysjyvävalmisteita, mutta suurin osa saa silti ravinnosta aivan liian vähän kuituja, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreesta tutkimuksesta.
THL:n mukaan riittävä täysjyvän saanti ruokavaliossa pienentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonisairauksiin sekä paksu- ja peräsuolen syöpiin. Riittävä määrä täysjyvää ravinnossa tukee myös painonhallintaa.
– Täysjyväviljavalmisteet ovat tärkeitä ruokavaliossa, koska ne turvaavat osaltaan kuidun saantia. Noin 70 prosenttia aikuisista syö kuitua suositeltua vähemmän. Täysjyväviljavalmisteista saa myös folaattia eli B9-vitamiinia, rautaa ja kasviproteiinia, kertoo erikoistutkija Niina Kaartinen THL:n tiedotteessa.
Lue myös: Tiedätkö, mitä leipäpussin kyljestä pitäisi oikeasti lukea? Kaksi tärkeää asiaa!
Millaisia täysjyvävalmisteita syömme?
Suomalaisten ruokavalion tärkeimmät täysjyväviljat ovat ruis ja kaura, jotka kattavat noin 80 prosenttia täysjyvän saannista. Elintarvikkeista merkittävimpiä lähteitä ovat perinteiseen suomalaiseen ruokavalioon kuuluvat elintarvikkeet, kuten ruisleivät, puurot ja sekaleivät.
Yhdessä ruisleipäviipaleessa on noin 14 grammaa täysjyvää.

