Syytätkö lihomisesta ikää? Näin aineenvaihdunta oikeasti muuttuu elämän aikana – yllättävä havainto

1:21
Kaksi kärpästä yhdellä iskulla! Jenni kehitti leikkipuistotreenin pienten lasten vanhemmille.

Science-tiedelehdessä ilmestynyt tutkimus esittää, että ihmisen aineenvaihdunta pysyy samanlaisena koko aikuisiän. Tutkimuksesta uutisoi amerikkalaislehti The New York Times.

Tuntuuko, että ennen sait herkutella huoletta ilman pelkoa lihomisesta? Syytätkö vyötärölle kertyneitä kiloja aineenvaihdunnan hidastumisesta?

Tuoreen tutkimuksen mukaan tekosyyt joutavat romukoppaan. Tutkimuksen mukaan ihmisen aineenvaihdunta nimittäin pysyy vakaana ikähaitarilla 20–60 vuotta. Vasta vanhuksilla aineenvaihdunta hidastuu niin merkittävästi, että se vaikuttaa ravinnosta saadun energian kulutukseen.

Supernopeasta kalorinpolttokyvystä haaveileva onkin kateellinen lähinnä pikkuvauvoille.

Vauvoilla suurin energiantarve

Kansainvälinen tutkimusryhmä analysoi tutkimuksessaan yli 6600 ihmisen keskimääräistä energiankulutusta. Osallistujia oli 29 eri maasta. Nuorin oli alle viikon ikäinen pikkuvauva ja vanhin 95-vuotias ikäihminen.

Tutkijat ottivat huomioon perusaineenvaihdunnan lisäksi fyysisen kuormituksen aiheuttaman lisäyksen aineenvaihduntaan. Lisäksi he hyödynsivät lukuisista eri laboratorioista saatuja tietoja niiden tekemistä mittauksista 40 vuoden ajalta.

Aineisto paljasti yllättäviäkin seikkoja ihmisen aineenvaihdunnan muuttumisesta elinkaaren aikana, tutkijat kuvailevat tiedotteessaan. Vaikka moni kuvittelee aineenvaihdunnan olevan huipussaan teini-iässä ja parikymppisenä, tosiasiassa keho kuluttaa tehokkaimmin energiaa imeväisiässä.

Pian syntymän jälkeen ihmisen energiantarve alkaa nousta nopeasti ja kasvaa koko ensimmäisen elinvuoden ajan. Vuoden ikäinen lapsi polttaa kaloreita 50 prosenttia nopeammin kuin aikuinen.

Vauvan energiantarve ei johdu vain huimasta kasvuvauhdista, sillä kulutus oli suurempaa kuin mitä tutkijat lasten kehon koostumuksen ja koon perusteella odottivat. He arvelevat, että syy ilmiöön löytyy vauvan solujen sisältä. Tarkkaa selitystä he eivät kuitenkaan osaa vielä antaa.

Aineenvaihdunta hidastuu vasta kuusikymppisenä

Ensimmäisen elinvuoden jälkeen ihmisen aineenvaihdunta hidastuu noin 3 prosenttia joka vuosi, kunnes hän täyttää 20 vuotta. Edes teini-iän kasvupyrähdyksessä päivittäinen energiantarve ei näyttänyt lisääntyvän.

Parikymppisenä aineenvaihdunta löytää uuden normaalin tasonsa seuraaviksi vuosikymmeniksi. Toisin kuin monen painokäyrä antaisi ymmärtää, aineenvaihdunta ei nimittäin näytä hidastuvan kolme-, neljä- tai viisikymppisenä. Itse asiassa 20–60-vuotiaana aineenvaihdunta on tutkimuksen mukaan pysyvimmillään.

Aikuisiän painonnousua selittävätkin lähinnä muut tekijät, kuten liikunnan väheneminen ja ylensyönti.

Vasta kuudenkympin rajapyykin jälkeen ihmisen aineenvaihdunta alkaa asteittain hidastua, mutta tuolloinkin laskua oli vain 0,7 prosenttia vuodessa. Yhdeksänkymppinen henkilö tarvitsee 26 prosenttia vähemmän kaloreita kuin keski-ikäinen.

Osasyy vanhusten aineenvaihdunnan hidastumiselle on lihasmassan väheneminen. Otettuaan tämän tunnetun tekijän huomioon tutkijat totesivat, että pääsyyllinen on kuitenkin solutoiminnan hidastuminen.

Edes sukupuolella ei ollut merkittävää vaikutusta aineenvaihduntaan, kun muut vaikuttavat tekijät – kuten ihmisen koko ja rasvaprosentti – otettiin huomioon.

Pitäisikö sinun laihduttaa? Videolla esitellään nopea narutesti, joka kertoo vastauksen.

0:37

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja