Tutkimus selvitti, tuntevatko pettäjät syyllisyyttä syrjähypyistään

Hiipuuko rakkaus? Asiantuntija listaa parisuhteen hälytysmerkit 1:18
KATSO MYÖS: Hiipuuko rakkaus? Asiantuntija listaa hälytysmerkit.

Tutkijat selvittivät, kokevatko pettäjät tunnontuskia syrjähypyistään.

Elokuvissa ja tv-sarjoissa pettämisestä kiinni jäänyt osapuoli näyttäytyy usein syyllisyyden raastamana ja tekojaan katuvana.

Tuoreen tutkimuksen mukaan pettäjä ei kuitenkaan välttämättä varsinaisesti kadu tekojaan, kirjoittaa New York Post.

Pettäjät eivät koe samalla tavalla syyllisyyttä kuin elokuvissa

Archives of Sexual Behavior -sivuston julkaiseman tutkimuksen mukaan suurin osa puolisoaan pettävistä miehistä ja naisista ei koe katumusta syrjähypystään vaan pikemminkin kokee pettämisen seksuaalisesti ja emotionaalisesti tyydyttävänä.

Yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopiston psykologian ja aivotutkimuksen laitoksen tutkijat toteuttivat kyselyn lähes kahdelle tuhannelle Ashley Madisonin käyttäjälle. Ashley Madison on suosittu sivusto, jossa haetaan nimenomaan avioliiton ulkopuolisia suhteita.

– Suosituissa mediasisällöissä, televisio-ohjelmissa, elokuvissa ja kirjoissa ihmisillä, joilla on suhteita, on voimakas moraalinen syyllisyys, emmekä näe sitä tässä osallistujajoukossa, päätutkija Dylan Selterman kertoo.

Johns Hopkinsin tutkijoiden mukaan perinteisesti tiedetään, että syrjähypyt ovat tuskallisia ja ne jättävät pysyviä henkisiä arpia kaikille osallisille, koska uskottomuus heikentää ja tuhoaa erittäin tärkeitä ihmissuhteita.

Tästä huolimatta tuoreen tutkimuksen mukaan moni pettäjistä on tyytyväisiä suhteisiinsa.

Seksin puute koettiin pääsyynä tehdä syrjähyppy

Suurin osa tutkimukseen vastanneista oli keski-ikäisiä miehiä ja suurin osa vastasi olevansa syvästi rakastuneita puolisoihinsa, eikä liitossa ollut vakavia ongelmia. 

Tosin noin puolet vastanneista kertoi, että ei ole kyseisellä hetkellä seksuaalisesti aktiivinen puolisonsa kanssa, minkä kerrottiin olevan pääsyy liiton ulkopuolisen suhteen etsimiselle.

– Emme näe tässä vankkaa näyttöä siitä, että ihmisten suhteet liittyvät heikompaan parisuhteen laatuun tai heikompaan tyytyväisyyteen elämään. Joskus ihmiset pettävät, vaikka heidän parisuhteessaan olisi kaikki ihan hyvin, Dylan Selterman kertoo Johns Hopkinsin tiedotteessa.

Selkeästi suurin osa vastaajista koki, että liiton ulkopuoliset suhteet olivat sekä seksuaalisesti että henkisesti tyydyttäviä.

Tutkijat huomauttavat, että tutkimus toteutettiin ainoastaan yhden sivuston käyttäjille ja suurin osa vastaajista oli naimisissa olevia, keski-ikäisiä miehiä.

– Ihmiset vain olettavat, että heidän kumppaninsa ovat täysin tyytyväisiä seksiin yhden ihmisen kanssa seuraavat 50 vuotta elämästään, mutta monet ihmiset epäonnistuvat siinä. Se ei tarkoita, että kaikkien suhde on tuomittu, se tarkoittaa, että pettäminen saattaa olla yleinen osa ihmisten suhteita, Selterman toteaa.

Katso myös: Yksi haluaa aina, toinen ei koskaan – pitäisikö erilaisten seksihalujen vuoksi erota?

Yksi haluaa aina, toinen ei koskaan – pitäisikö erilaisten seksihalujen vuoksi erota? 1:43
Siihen, pitäisikö erilaisten halujen vuoksi erota, ei ole olemassa helppoa vastausta. Ihmiset ovat sopeutuvaisia; toisaalta, jos rakkautta on riittävästi, ihminen yleensä haluaa etsiä ja löytää kultaisen keskitien. Haastateltavana pappi ja Parisuhdekeskus Kataja ry:n puheenjohtaja Marianne Heikkilä.

Lue myös:

    Uusimmat