Miten pystyn antamaan itselleni anteeksi pettämisen? Raati vastaa: "Ei siihen muu auta"

Juttusarjassa lukijaraati vastaa kysymyksiin seksiin, ihmissuhteisiin ja muuhun elämään liittyen!

"Petin kumppaniani, mutta hän antoi minulle anteeksi. Keskustelimme asiasta pitkään ja syvällisesti ja hän vakuutti yhä luottavansa minuun, ja ettei asia tule vaikuttamaan suhteeseemme tulevaisuudessa.

Ongelmana onkin se, etten pysty antamaan itselleni anteeksi, että loukkasin itselleni rakasta ihmistä näin pahasti. Jos olette mokanneet parisuhteessa, miten olette pystyneet antamaan itsellenne anteeksi?" kysyy nimimerkki Toope.

Näin raati vastasi

"Olen pettänyt päästäkseni ulos parisuhteista, joihin en ole ollut enää tyytyväinen. En ole osannut jättää, joten olen pettänyt. Vaikka anteeksi saisinkin, en voisi elää itseni kanssa, joten pettämällä olen pakottanut itseni päättämään kuolleet suhteeni."
– Nainen, 33, avoliitossa

"Aika. Ei siihen muu auta."
– Nainen, 30, parisuhteessa

"Jos nyt kerran mokaa ja pettää, kannattaa se pitää mieluummin omana tietona. Pettäminen vaikuttaa parisuhteeseen tosi paljon, koska toisen on sen jälkeen vaikea enää luottaa sinuun. Kuitenkin asian vatvominen pahentaa asiaa, yrittäkää unohtaa tapahtuma."
– Nainen, 38, sinkku

"Se, ettei pysty antamaan itselle anteeksi, on rangaistus, jota joutuu kantamaan. Sitä voi koittaa kehittää itseymmärrystä ja myötätuntoa, miksi teki miten teki henkisen kasvun ja jatkossa paremmin toimimisen vuoksi. Ikävä tunne lievittyy tekemällä hyvää."
– Nainen, 33, naimisissa

"Terapia auttaa. Siellä ymmärrät syyt sille, miksi teit niin kuin teit ja opit armollisuutta. Toki pieni pistos on ehkä oikeutettua tuntea. Se muistuttaa, ettet tee niin enää.
– Nainen, 32, naimisissa    

"Hyväksymällä virheen, jonka tein! Se on niin sanotusti myöhästä rykästä kun p*skat on jo housussa. Mutta virhe kasvatti ja opetti toimimaan jatkossa toisin. Nyt keskityn siihen, mihin voin vielä vaikuttaa eli tulevaan, ja unohdetaan historia ja annetaan anteeksi."
– Mies, 29, parisuhteessa

"Se on ollut todella vaikeaa, mutta olen ajatellut, että en voi kymmenien vuosien päästä murehtia sitä, mitä tein, vaan on valittava tulevaisuudessa paremmin. Olen tehnyt töitä löytääkseni syyt, miksi niin tein, jotta voin välttää sitä myöhemmin." 
– Nainen, 19, suhteessa

Juttu jatkuu kuvan alla.

"Tarvitseeko asiaa oikeastaan antaa itselleen täysin anteeksi vai pitäisikö asiaa lähestyä siitä, että miten voi oppia elämään asian kanssa? Me ihmiset toimimme tietyissä tilanteissa sen hetken tuntemuksen johdosta. Joskus tekee virhearvioita."
– Mies, 24, vaikeasti selitettävässä suhteessa

"Ole armollinen itsellesi. Jätä asia taaksesi ja keskity olennaiseen kumppanisi kanssa."
– Mies, 55, naimisissa

"Alussa se ymmärrettävästi tuntuu pahalta. Anna itsellesi aikaa tuntea kaikki tunteet niin pääset eteenpäin. Virheistä oppii."   
– Nainen, 31, parisuhteessa

"Kannattaa puhua ja puhua asiasta. Jos ei kumppanilleen, niin hyvälle ystävälle. Itsensä soimaaminen ei auta. Eikä ainakaan kannata alentua ja käyttäytyä palvoen ja hyvitellen kumppania kohtaan, että itselle tulisi parempi olo sen myötä."
– Nainen, 34, parisuhteessa

"Useaan kertaan suhteissa petettynä haluaisin kysyä, miksi pettäjän pitäisikään antaa itselleen anteeksi? Eikö ole ihan tasapuolista, että molemmat kantavat sydämessään oman osansa pettämisen jälkeisestä tuskasta, ja ajan myötä oppivat elämään sen kanssa?"
– Nainen, 37, parisuhteessa

"En pysty antamaan anteeksi itselleni. Jos olen pettänyt, on ainoa vaihtoehto ero. En olisi varmaan pettänyt jos suhde olisi kunnossa."
– Nainen, 41, parisuhteessa

"Et ole täydellinen eikä ole kumppanisikaan. Ihminen ei myöskään ole luonnostaan yksiavioinen laji, jos katsellaan niin sanotusti ilmasta käsin ilman kulttuurin luomia skeemoja. Ole armollinen itsellesi äläkä mene toistamaan virhettäsi. Tee se mös kumppanillesi selväksi."
– Mies, 37, sinkku

Alla näet kaksi seuraavaa kysymystä. Miten vastaisit tähän?

 

Entä miten vastaisit tähän?

Mitä itse haluaisit kysyä? Lähetä oma kysymyksesi tässä:

Lue myös:

    Uusimmat