Psykologi varoittaa: Nämä kaksi asiaa pilaavat tutkitusti parisuhteen

Hiipuuko rakkaus? Asiantuntija listaa parisuhteen hälytysmerkit 1:18
KATSO MYÖS: Nämä asiat kertovat, että rakkaus on hiipumassa suhteestanne!

Psykologi kertoo kaksi tutkimuksissa havaittua seikkaa, jotka voivat tehdä hallaa parisuhteelle.

Amerikkalainen psykologi Mark Travers kertoo Psychology Today -sivustolla kaksi tutkimuksissa havaittua asiaa, jotka voivat pilata parisuhteen. Lisäksi hän vinkkaa, miten ne voi välttää.

1. Tuttavapiirissäsi pettäminen on hyväksyttyä 

Onko kumppanisi koskaan kyseenalaistanut ystävyytesi tiettyjen henkilöiden kanssa? Traversin mukaan syynä tälle voi olla se, että hän ei luota näihin ihmisiin tai on huolissaan siitä, miten näiden käytös vaikuttaa sinuun.

Jos tuttavapiirissä vallitsee ajatus, että pettäminen ei ole iso asia tai se kenties hyväksytään, omaksuu ihminen todennäköisemmin samanlaisen moraalistandardin. Traversin mukaan hienovarainenkin asennemuutos tähän suuntaan voi rapauttaa parisuhteen luottamusta.

Hänen mielestään yksiavioiseen suhteeseen sitoutuneen kannattaakin tiedostaa se, millaisia vaikutteita hän voi ympäriltään saada. Traversin mukaan oma parisuhde voi vahvistua, jos aikaa vietetään sellaisten parien kanssa, jotka ovat sitoutuneita omiin suhteisiinsa.

Alla olevalla videolla kerrotaan, onko pariterapiaan järkeä mennä yksin. Juttu jatkuu videon alla.

Voiko pariterapiaan mennä yksin? Asiantuntija vastaa 1:15
Voiko pariterapiaan mennä ilman kumppania? Tätä mieltä on asiantuntija.

2. Olette eri linjoilla moraalikysymyksissä

Traversin mukaan myös eräs toinen etiikkaan liittyvä teema voi ajaa pariskuntaa erilleen. Journal of Personality and Social Psychology -lehdessä julkaistuun tutkimukseen viitaten hän sanoo, että erimielisyydet siitä, mikä on moraalisesti oikein ja mikä väärin, voivat tuottaa ongelmia parisuhteessa.

Jos rakas ihminen käyttäytyy epäeettisesti, voi mielessämme syntyä ristiriita omien arvojemme ja suhteen säilyttämisen välillä. Saatamme hylätä omat arvomme ja puolustaa rakastamme siksi, että tämä on tärkeä ja rakas, vaikka toisen toiminta olisikin omien arvojemme vastaista. Saatamme hyväksyä toiselta omien arvojemme vastaista käytöstä ihan vain siksi, että niin toimiva henkilö on oma rakas kumppani.

Ihmisille on luonnollista puolustaa rakkaitaan eettisesti epäselvissä tilanteissa, mutta pidemmän päälle sillä voi olla mielenterveydelle kauaskantoisia seurauksia. Traversin mukaan on tärkeä pohtia rehellisesti oma moraalisia arvoja ja sitä, sopiiko toisen teko niihin.

Traversin mukaan olisi suotavaa, että seurustelukumppaneilla olisi samanlaiset käsitykset siitä, millainen käytös on hyväksyttävää. Sen vuoksi hän suosittelee keskustelemaan asiasta kumppanin kanssa.

Asiaa voi pohdiskella esimerkiksi etukäteen niin, että pohditte, miten mahdollisesti arveluttavilta tuntuvissa tilanteissa tulisi toimia. Myös tällaisten tilanteiden analysointi jälkikäteen voi olla hyödyllistä.

Muistakaa nämä asiat!

Travers toteaa lopuksi, että pariskunnan tulee kunnioittaa toistensa eriäviä mielipiteitä ja niitä näkemyksiä, joiden suhteen olette puolin ja toisin ehdottomia. Vielä kertaalleen hän korostaa, että parisuhteen suojelemiseksi teidän olisi hyvä olla samoilla linjoilla eettisesti tai moraalisesti arveluttavissa tilanteissa toimimisen suhteen.

Katso myös: Näin mykkäkoulu vaikuttaa parisuhteeseen!

Mitä mykkäkoulun pitäminen tekee parisuhteelle? 1:54
Mykkäkoulun vaikutuksista suhteeseen kertovat psykoterapeutti Lotta Heiskanen ja Parisuhdekeskus Katajan toiminnanjohtaja Suvi Laru.

Lue myös:

    Uusimmat