Pettääkö ihminen herkemmin, jos pitää uskottomuutta yleisenä? Tutkijoiden mukaan voi madaltaa kynnystä

Mistä tietää, että olisi parempi vain erota? Asiantuntija kertoo ohjenuoran 2:09
KATSO MYÖS: Mistä tietää, että olisi parempi vain erota? Asiantuntija kertoo vastauksen.

Tieto muiden uskottomuudesta voi saada ihmiset pettämään kumppaniaan herkemmin, sanoo syksyllä julkaistu tutkimus.

Israelilaistutkimuksen mukaan altistuminen tiedolle muiden uskottomasta käytöksestä voi muuttaa ihmisten käsityksiä uskottomuuteen liittyvistä sosiaalisista normeista. Tieto siitä, miten yleistä pettäminen on, voi madaltaa kynnystä ryhtyä pettämään omaa kumppania. Tutkimustuloksista kertovat Psychology Today ja Independent.

Asia havaittiin tutkimuksella

Archives of Sexual Behavior -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa lähdettiin selvittämään, olivatko ihmiset, jotka saivat tietää toisten uskottomuudesta, myöhemmin alttiita olemaan uskottomia omissa romanttisissa suhteissaan. 

Tutkijat pohtivat, että tieto uskottomuuden yleisyydestä voisi vähentää halukkuutta ja sitoutumista ensisijaista kumppania kohtaan ja lisätä romanttisia haluja jotain ”vaihtoehtoista kumppania” kohtaan. He pohtivat, että tieto toisten ihmisten sivusuhteista voisi saada ihmisen tuntemaan olonsa mukavammaksi omassa syrjähypyssään.

Näiden ennakko-olettamien testaamiseksi järjestettiin kolme erillistä tutkimusta, joihin osallistuvat henkilöt olivat heteroseksuaalisessa monogamisessa suhteessa.

Ensin manipuloitiin uskottomuustilastoja

Ensimmäiseen tutkimukseen osallistui israelilaisia perustutkinto-opiskelijoita, jotka olivat seurustelleet kumppaninsa kanssa vähintään neljä kuukautta. Osallistujat saivat nähdäkseen jommankumman kahdesta videosta, joissa esitettiin erilainen arvio siitä, miten yleistä uskottomuus oli. Toisella videolla kerrottiin, että uskottomuutta arveltiin olevan 86 prosentissa parisuhteista ja toisella kerrottiin, että vastaava prosentti oli 11. 

Tämän jälkeen osallistujia pyydettiin kirjoittamaan seksifantasiastaan, johon liittyi joku toinen kuin heidän nykyinen kumppaninsa. Tässä havaittiin, että uskottomuuden yleisyyden prosenttiluvun muuntelu ei vaikuttanut osallistujan haluihin hänen nykyistä tai ”vaihtoehtoista” kumppania kohtaan. 

Kahdessa muussa tutkimuksessa saatiin kuitenkin erilaisia tuloksia.

Toisessa testissä luettiin "tunnustus"

Seuraavassa tutkimuksessa tarkasteltiin opiskelijoita, jotka olivat olleet heteroseksuaalisessa suhteessa ainakin 12 kuukautta. Osalle osallistujista annettiin luettavaksi ”tunnustus", jossa kuvailtiin romanttista uskottomuutta eli työkaverin suutelemista intohimoisesti ja asian salaamista kumppanilta. Toiset saivat luettavakseen "tunnustuksen", jossa kirjoittaja kertoi huijanneensa koulutöiden suhteen kopioimalla toisen oppilaan esseen.

Tämän jälkeen osallistujia pyydettiin katsomaan 16 kuvaa tuntemattomista ihmisistä ja vastaamaan niin nopeasti kuin mahdollista kysymykseen siitä, voisiko tuo yksilö heidän mielestään olla mahdollinen romanttinen kumppani.

Tutkimuksessa havaittiin, että romanttisesta uskottomuudesta kertovan tunnustuksen lukeneet näkivät kuvissa esitetyt henkilöt useammin mahdollisina uusina kumppaneina kuin ne, jotka olivat lukeneet tunnustuksen petkutuksesta koulutöissä.

Videolla kysytään, kannattaako eksän kanssa harrastaa seksiä. Juttu jatkuu videon alla.

Kannattaako exän kanssa harrastaa seksiä? 0:56
Eksän kanssa voi hypätä vällyjen väliin, jos tietyt asiat on selvitetty. Suomen Uusperheiden Liiton toiminnanjohtaja Kirsi Heikinheimo kertoo tästä videolla tarkemmin.

Kolmannessa jälleen kaksi erilaista tutkimusta

Kolmanteen tutkimukseen osallistuneet perustutkinto-opiskelijat olivat olleet heteroseksuaalisessa suhteessa ainakin neljä kuukautta. Heille annettiin luettavaksi jompikumpi seuraavista tutkimuksista: toisessa kerrottiin uskottomuuden yleisyydeksi 85 prosenttia ja toisessa akateemisen huijauksen yleisyydeksi tuo sama luku.

Tämän jälkeen osallistujat olivat vuorovaikutuksessa tutkimusassistentin kanssa käyttäen pikaviestipalvelua. Osallistujat latasivat kuvia itsestään ja heille näytettiin kuva miehestä tai naisesta, jonka kerrottiin tässä yhteydessä olevan heidän haastattelijansa ja viestittelykumppaninsa. Heille annettiin ymmärtää, että he viestittelivät kuvassa olevan henkilön näköisen haastattelijan kanssa.

Tutkimusassistentti kyseli osallistujalta tämän harrastuksista, mielenkiinnon kohteista ja ruokamieltytymyksistä. Lopuksi viestittelykumppani kertoi, että osallistuja todella herätti hänen uteliaisuutensa ja että hän toivoi näkevänsä tämän uudelleen ja silloin kasvotusten.

Osallistujien vastauksia tähän viimeiseen kehotukseen analysoimalla haluttiin selvittää, miten kiinnostuneita he olivat näkemään haastattelijan uudelleen. Lopuksi haastateltavilta kysyttiin, miten kiinnostuneita he olivat haastattelijasta ja miten kiinnostuneita he olivat nykyisestä seurustelukumppanistaan.

Tutkijoiden mukaan kolmas tutkimus osoitti, että osallistujat, jotka altistuivat romanttista pettämistä koskevalle tiedolle, näyttivät olevan vähemmän sitoutuneita nykyiseen suhteeseensa verrattuna niihin, jotka olivat nähneet tietoa akateemisesta huijauksesta. 

Tutkijoiden mukaan näyttäisi myös siltä, että huijauksen olosuhteista riipumatta miehet eivät olisi yhtä sitoutuneita romanttiseen kumppaniinsa kuin naiset. Lisäksi ne, jotka olivat lukeneet romanttista uskottomuutta koskevista tutkimustuloksista ja jotka pitivät haastattelijaa kiinnostavampana kuin seurustelukumppaniaan, päätyivät todennäköisemmin päättämään viestittelynsä tämän kanssa toteamukseen siitä, että olisi mukava tavata uudelleen.

Lisää tutkimusta tarvitaan!

Kirjoittajat esittävät, että ”altistuminen” uskottomuudelle voisi normalisoida tällaista käytöstä ja tehdä nykyisistä suhteistamme alttiimpia uskottomuudelle. He tulivat siihen tulokseen, että ajatus uskottomuudesta tavanomaisena asiana voi saada aikaan sen, että emme olekaan enää niin motivoituneita huolehtimaan nykyisestä parisuhteestamme. Tämän seurauksena saatamme olla avoimempia ajatukselle pettämisestä tulevaisuudessa.

Tutkijat muistuttavat kuitenkin, että kiinnostavan henkilön näkeminen mahdollisena uutena kumppanina tai halu nähdä tämä uudelleen ei välttämättä tarkoita, että ihminen ryhtyisi pettämään. 

Tutkijat spekuloivat, että altistuminen tiedolle siitä, miten yleistä pettäminen on, saattaisi vähentää syyllisyyden tunnetta tai halua vastustaa kiusausta, kun motivaatio suojella nykyistä suhdetta vähenee.

He kuitenkin painottavat, että lisää tutkimusta tarvitaan sen selvittämiseksi, kuinka uskottomuudelle altistuminen voi vaikuttaa halukkuuteen olla uskoton.

Lue myös:

    Uusimmat