Tutkimus selvitti, mistä hautakiven koko voi kertoa

Näitä asioita suomalaiset katuvat kuolinvuoteellaan 5:03
Katso myös: Videolla kerrotaan, millaisia asioita suomalaiset katuvat kuolinvuoteellaan.

Ihmisen eliniästä voi saada viitteitä tarkkailemalla hautakiven kokoa. Tuoreen kanadalaistutkimuksen mukaan pitkäikäisten hautakivet ovat yleensä suurempia kuin lyhemmän elämän eläneiden. Tämä selittyy todennäköisesti varakkuuseroilla.

Tutkimuksessa mittailtiin vuosina 1820–1992 kuolleen 276 quebeciläisen hautakiviä. Hautakiven korkeuden ja koon lisäksi analyysissa huomioitiin kuolinvuosi, sukupuoli ja siviilisääty.

Verrattuna pieniin hautakiviin korkean hautakiven saaneet olivat eläneet keskimäärin kymmenen vuotta pitempään, analyysi osoitti. Muilla tavoin kookkaat hautakivet liittyivät keskimäärin kuusi vuotta pitempään elinikään.

Varakkaat ja korkeassa sosiaalisessa asemassa olevat elävät keskimäärin muita pitempään, ja todennäköisesti tämä selittää myös nyt saadut tulokset.

Samanlaista yhteyttä ei välttämättä näy nykypäivänä, mutta etenkin 1800-luvulla suuriin hautakiviin oli varaa vain rikkailla. Sosioekonomiset erot kuolleisuudessa eivät ole kuitenkaan kadonneet. Suomessa köyhimpään viidennekseen kuuluvat miehet kuolevat noin 12 vuotta nuorempina ja naiset 7 vuotta nuorempina kuin varakkaimmat. Erot johtuvat elintavoista, mutta myös laajemmin elinoloista, koulutuksesta, työoloista ja monista muista hyvinvointiin ja terveyteen vaikuttavista seikoista.

Tutkimus julkaistiin European Journal of Epidemiology -lehdessä.

Tiesitkö, että ruumiinsa voi luovuttaa opetuskäyttöön kuoleman jälkeen?

Entä, jos antaisit ruumiisi tieteelle kuolemasi jälkeen? 3:29
Oletko jo miettinyt, mitä ruumiillesi tapahtuu, kun kuolet? Moni tekee eläessään testamentin ja hoitotahdon, elinluovutustestamentinkin. Mutta entä, jos antaisit ruumiisi tieteelle kuolemasi jälkeen?

Copyright 2022 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat