Moni tupakoitsija kuolee tautiin, jota ei tiennyt sairastavansa: "Todellakin hiljainen tappaja"

Aivoinfarktin ja ohimenevän aivoverenkiertohäiriön eli TIA:n oireet 1:36
Katso video: Tällaisia ovat aivoinfarktin oireet.

Tupakointi lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä kaiken ikäisillä, esittää tuore tutkimus. Ensimmäinen sairastumisesta kertova oire saattaa olla viimeinen.

Moni yhdistää tupakoinnin syöpään, mutta sauhuttelu on vaaraksi myös sydänterveydelle. Yhdeksästä amerikkalaisesta pitkittäistutkimuksesta saatu aineisto yli 106 000 aikuisesta vahvistaa, että tupakointi on sydän- ja verisuonisairauksien merkittävä riskitekijä kaiken ikäisillä.

Tutkimuksen alussa terveiksi todettuja osallistujia seurattiin 10–25 vuoden ajan. Lähtötilanteessa tupakointi oli yhteydessä kohonneeseen sydän- ja verisuonisairauksien riskiin sekä 4–5 vuotta varhaisempaan sairastumisikään.

Tupakoitsijoiden kohdalla sydänperäinen äkkikuolema oli ensimmäinen oire sairastumisesta useammin kuin savuttomilla.

Tupakointi uhkaa tulosten perusteella jo nuorten aikuisten sydänterveyttä. Sairastumisriski alkoi kohota, kun tupakointi oli jatkunut 10–20 vuotta. Lopettamiseen kannattaakin hakea apua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Tutkimus ilmestyi Journal of American Heart Association -lehdessä.

Lopettaminen kannattaa aina

Sydän- ja verisuonitaudit voivat olla varhaisvaiheessaan oireettomia, ja jos sairauden olemassaolosta ei tiedetä, ei sitä voida hoitaa. Yksi keino pienentää sydänperäisen äkkikuoleman vaaraa on lopettaa tupakointi.

Tupakointi altistaa muun muassa sydänlihaksen hapenpuutteelle sekä verisuonien tukkeutumiselle. Sauhuttelu lisää muun muassa valtimonkovettumataudin, sepelvaltimotaudin, sydän- ja aivoinfarktien sekä ennenaikaisen kuoleman riskiä. Tupakointi lyhentää elinikää keskimäärin 8–10 vuotta.

Tupakoinnin lopettaminen pienentää varhaisen kuoleman, sepelvaltimotaudin, aivoverenkiertohäiriöiden sekä sydäninfarktin vaaraa. Lopettaminen on hyödyllistä myös jo sairastuneille, sillä se esimerkiksi pysäyttää valtimoiden kalkkeumataudin etenemisen.

– Tulokset ovat tärkeä viesti tupakoiville – tupakointi voi tappaa jo ennen kuin tajuat sairastuneesi sydäntautiin. Se voi todellakin olla hiljainen tappaja, lääketieteen apulaisprofessori ja Yhdysvaltain sydänliiton jäsen Esa M. Davis sanoo tiedotteessa. Hän ei ollut mukana tutkimuksessa.

Terveyskirjaston mukaan Suomessa joka viides sydän- ja verenkiertoelinten sairaus aiheutuu tupakoinnista. Vuosittain arviolta lähes 5000 suomalaista kuolee tupakan aiheuttamiin sairauksiin.

Kaija ja Ilkka Erkkilä ovat keränneet yli 750 000 tupakantumppia. Miksi? Katso video:

Kaija ja Ilkka Erkkilä ovat keränneet yli 750 000 tupakantumppia 0:30

Lue myös:

    Uusimmat