Tutkijat selvittivät kolme tärkeää tekijää, joita ilman seksi ei ole kaikille mahtavaa – "Olisi täysin hukkaan heitettyä aikaa"

Yksi haluaa aina, toinen ei koskaan – pitäisikö erilaisten seksihalujen vuoksi erota? 1:43
KATSO MYÖS: Yksi haluaa aina, toinen ei koskaan – pitäisikö erilaisten seksihalujen vuoksi erota?

Tutkimus selvitti, mistä "mahtava seksi" koostuu. Esille nousi kolme oleellista asiaa.

Sexuality & Culture -julkaisussa esitelty tuore tutkimus selvitti kolme tekijää, joista "mahtava seksi" muodostuu. Tutkimuksesta uutisoivat muun muassa PsyPost sekä New York Post.

– Ystävä kysyi minulta kerran, "Mitä oikeastaan on mahtava seksi? Mikä määrittelee mahtavan seksin? Onko siihen standardia?", tutkimusta johtanut sosiologian apulaisprofessori Alicia M. Walker kertoi PsyPostille.

Walker kertoo ryhtyneensä tämän jälkeen etsimään vastausta, mutta hänelle selvisi, ettei sellaista ole.

– Aloin pohtia, jakavatko ihmiset mahtavan seksin määritelmän. Onko se, mitä sinä pidät mahtavana seksinä mahtavaa seksiä jollekin toiselle? Joten päätin toteuttaa tutkimuksen ja selvittää sen.

Missourin osavaltionyliopiston tutkijat haastattelivat 78 osallistujaa, jotka kaikki olivat seksuaalisesti aktiivisia. Osallistujien ikä, tausta, parisuhdestatus, ja seksuaalinen suuntautuneisuus vaihtelivat. Osallistujia pyydettiin miettimään, mikä on hyvän ja mahtavan seksin ero.

Osallistujien vastauksista nousi esiin erityisesti kolme "mahtavan seksin" osatekijää: orgasmi, henkinen yhteys ja kemia.

Oma, toisen vai molempien orgasmi? 

49 osallistujaa sanoi orgasmien olevan oleellinen osa heidän seksuaalisia kokemuksiaan. Toiset keskittyivät omiin orgasmeihinsa, kun toisille molempien orgasmit olivat avainasemassa.

– Mahtava seksi vaatii todellakin orgasmin. Minulla on ollut paljon todella intohimoista, hauskaa seksiä, mutta kun se päättyy miehen saadessa orgasmin, koko juttu menee pilalle minulta. Se osoittaa, ettei kumppanini välittänyt minusta, hän vain halusi saada. Seksi ilman orgasmia on vain valtava pettymys. En pidä siitä, että kiihotun vain pettyäkseni ilman purkautumista, kuvaili 23-vuotias, tutkimukseen osallistunut sinkkunainen.

Voiko mies tunnistaa naisen orgasmin? Juttu jatkuu videon alla.

Voiko mies tunnistaa naisen orgasmin? 4:21
Seksuaaliterapeutti kertoo näkemyksensä siihen, voiko mies varmuudella havaita, kun nainen on saanut orgasmin.

Osallistujista 20 ei pitänyt orgasmia oleellisena, jotta seksi olisi "mahtavaa". Joillekin tärkeintä oli nimenomaan kumppanin orgasmi.

– Minun ei tarvitse saada orgasmia, jotta seksi olisi mahtavaa. Mutta jos kumppanini ei saa orgasmia ainakin kerran, se on minulle "huonoa seksiä", totesi parikymppinen heteromies.

 Jotkut naiset vaativat jopa useita orgasmeja pitääkseen seksiä "mahtavana".

– Koska saan melkein aina orgasmin ainakin kerran, sanoisin, että jotta pitäisin sitä [seksiä] mahtavana, minun pitäisi saada orgasmi useammin kuin kerran, kuvaili 21-vuotias heteronainen.

– Seksi ilman moninkertaisia orgasmeja olisi täysin hukkaan heitettyä aikaa, täräytti puolestaan 45-vuotias naimisissa oleva heteronainen.

Tutkijat huomauttavat, että monien orgasmien "vaatimus" liittyy siihen, että sitä haluavat naiset ovat tietoisia omasta kyvystään saada useampia orgasmeja, joten sitä myös vaaditaan.

Mitä on henkinen yhteys?

Toinen tärkeä tekijä poikkeuksellisen hyvään seksiin oli henkinen yhteys, vaikka sitä voikin olla vaikea määrittää. 52 osallistujaa selitti mahtavan seksin vaativan henkisen osatekijän. Osallistujat kuitenkin kuvailivat henkistä yhteyttä eri tavoin. 

Moni osallistuja selvensi, että henkinen yhteys voi olla olemassa ilman romanttista rakkautta. Vain kahdeksan osallistujista oli sitä mieltä, että henkinen yhteys vaati nimenomaan rakkautta.

Osallistujista 16 ei vaatinut henkistä yhteyttä kokeakseen mahtavaa seksiä. Tutkijat havaitsivat, että sukupuolten välillä oli eroa näissä mielipiteissä. Jotkut naiset pitivät henkistä yhteyttä fyysistä tyydytystä tärkeämpänä.

– Moni osallistujista jakoi uskomuksensa siitä, että mies panostaa naisen orgasmiin vain silloin, kun panostaa tähän henkisestikin. Niinpä jotkut naiset selittivät, että henkinen osatekijä auttoi heitä olemaan tarpeeksi läsnä saadakseen orgasmin, tutkijat kirjoittavat.  

Toiset puolestaan pitivät henkistä puolta luottamuksena ja hellyytenä.

32-vuotias heteronainen totesi ykskantaan:

– Henkinen yhteys tekee seksistä parempaa. 

Kemiaa ei voi tekaista

Kolmas mahtavan seksin tärkeä tekijä oli tutkimuksen mukaan kemia – jälleen asia, jota on vaikea selittää. 36 vastaajista piti sitä mahtavan seksin tärkeänä osatekijänä.

Termi voi jäädä hämäräksi, mutta yleisesti ottaen sitä pidettiin tutkimuksessa asiana, joka vaatii henkisen ja fyysisen reaktion, joka "joko on tai sitä ei ole". Osallistujien mukaan kemia ei ole kenenkään käsissä, eikä sitä voi tekaista.

Osallistujat selittivät, että kemian ansiosta he pystyivät pitämään ja luottamaan seksikumppaniinsa tarpeeksi, jotta he pystyivät "päästämään irti ja olemaan läsnä". Tämä puolestaan salli heidän keskittyä omaan nautintoonsa.

Itselle hyvä seksi voi toiselle olla huonoa

Vaikka jotain yleisiä teemoja löytyi, kaiken kaikkiaan tutkimus tuli siihen tulokseen, että tyydyttävän seksin elementit vaihtelevat. Onhan mahtava seksi vaikea määritellä. 

Erilaisia vastauksia tuli paljon, mikä viittaa siihen, että seksuaaliset kokemukset ovat hyvin henkilökohtaisia ja jokainen tulkitsee niitä eri tavoin.

– Sinun ajatuksesi siitä, mikä tekee seksistä mahtavan, voi olla erilainen kuin kumppanisi, Walker sanoo PsyPostin haastattelussa.

Voi olla siis, että sinun ja seksikumppanisi kokemukset samasta seksihetkestä ovat erilaiset.

– Seksi, joka oli mahtavaa sinulle, voi olla keskivertoa tai jopa huonoa kumppanillesi. Ja niin usein emme käy näitä keskusteluja toistemme kanssa, mutta meidän pitäisi. Mitä enemmän puhumme seksuaalisista tarpeistamme ja odotuksistamme, sitä parempi todennäköisyys slle, että kokemuksemme vastaavat odotuksiamme.

Katso myös: Mistä tietää, että ihminen on hyvä rakastaja?

Mikä tekee ihmisestä hyvän rakastajan? 0:48
Mikä tekee ihmisestä hyvän rakastajan? Seksuaaliterapeutti vastaa.

 

Lue myös:

    Uusimmat