Tutkimus: Ruokavalio voi suojata keuhkoahtaumataudilta – näitä kannattaa syödä säännöllisesti

Säännöllisesti hedelmiä nauttivat saattavat tuoreen tutkimuksen mukaan säästyä keuhkoahtaumataudilta muita todennäköisemmin. Tupakan aiheuttamaa sairastumisriskiä hedelmät eivät silti lievitä.

Tutkimus julkaistiin International Journal of Epidemiology -lehdessä, ja sen perusteella muutaman hedelmän joka päivä nauttivat naiset sairastuvat noin 30 prosenttia epätodennäköisemmin kuin naiset, joiden ruokavaliossa hedelmiä on vain vähän.

Ero oli suurin verrattaessa savuttomia hedelmänsyöjiä tupakoiviin tai entisiin tupakoitsijoihin, jotka söivät hedelmiä harvoin. Tutkijat yrittivät myös selvittää, olisiko hedelmien syöminen pienentänyt tupakan aiheuttamaa keuhkoahtaumataudin riskiä, mutta tällaisia yhteyksiä ei löytynyt.

Tulokset viittaavat hedelmien ja todennäköisesti niiden sisältämien antioksidanttien auttavan välttymään keuhkoahtaumataudilta, mutta myös muut seikat voivat selittää havaintoja. Paljon hedelmiä nauttivat naiset elävät todennäköisesti muutenkin terveellisesti, mikä vaikeuttaa tulosten tulkintaa. Hedelmien terveyshyödyt ovat kuitenkin moninaiset ja lukuisissa tutkimuksissa osoitettu, joten niiden lisääminen ruokavalioon kannattaa aina.

Alla olevalla videolla kerrotaan, miksi sokeri himottaa niin paljon. Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

​​​​​​​

Keuhkoahtaumatauti tarkoittaa hengitysteiden kroonista ja etenevää ahtautumista, johon voi liittyä jatkuva keuhkoputkitulehdus tai keuhkolaajentuma. Tautia ei voi parantaa, mutta tupakoinnin lopettaminen ja työperäisissä tapauksissa altistuksen vähentäminen voi pysäyttää sen etenemisen ja lääkkeet hillitsevät oireita.

Keuhkoahtaumatautia sairastaa noin 2–3 prosenttia suomalaisista. Tupakoitsijoista siihen sairastuu 20–30 prosenttia.

Copyright Duodecim 2018. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Aihetta käsiteltiin myös Duodecimin terveysuutisissa YouTubessa.

Lue myös:

    Uusimmat