Tutkimus: Pohjoismaisella ruoalla yllättävä vaikutus painoon

Tanskalaistutkijoiden mukaan Välimeren ruokavalio ei ole ainoa vaihtoehto, jos haluaa elää terveellisesti. Nyt saa syödä pohjoismaisia herkkuja!

Jos ruokavalio sisältää mielenkiintoisia ja herkullisia ruokia, sen noudattaminen voi olla helpompaa. Kaikki eivät kuitenkaan pidä samanlaisista ruoista ja kaikille sopivaa ruokavaliota on hankala löytää. Esimerkiksi terveellinen Välimeren ruokavalio voi sisältää sellaisia ruokia, jotka eivät kaikkia miellytä. Tämä havainto saikin tanskalaistutkijat etsimään muitakin ruokavalioita, joita olisi helppo noudattaa.

American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä tammikuussa julkaistu tutkimus paljastaa, että tutkijoiden kehittelemä The New Nordic Diet - ruokavalio on hyvä vaihtoehto Välimeren ruokavaliolle. Uusi ruokavalio – joka sisältää muun muassa Tanskasta peräisin olevia pohjoismaisia luomuruokia – auttaa tutkimuksen mukaan ylipainoisia ihmisiä karistamaan kiloja ja madaltamaan verenpainetta.

Tutkimukseen osallistui 181 tanskalaista 18–65-vuotiasta, ylipainoista miestä ja naista. Osallistujat jaettiin kahteen ryhmään. Toinen ryhmä söi 26 viikon ajan pohjoismaisia luomuruokia eli runsaasti hedelmiä, vihanneksia, kalaa ja täysjyvää. Toinen ryhmä söi normaalia tanskalaista ruokaa. Kumpikin ryhmä sai viikoittain ostaa ruokavalioonsa sopivia ruokia tutkimuksen piikkiin. Heille annettiin myös keittokirjat, joiden avulla he pystyivät valmistamaan erilaisia aterioita.

Testijakson jälkeen kumpikin ryhmä oli pudottanut painoaan, mutta pohjoismaisen ruokavalion mukaan syöneet laihtuivat huomattavasti enemmän. Tässä ryhmässä paino putosi keskimäärin 4,8 kiloa, kun tanskalaista perusruokaa syöneet laihtuivat keskimäärin vain 1,5 kiloa.

Myös verenpaine, kolesteroli, triglyseridit ja paastoverensokeri laskivat pohjoismaista luomuruokaa syövillä toisen ryhmään verrattuna. Tutkijat arvelivat kilojen putoamisen olevan syynä verenpaineen laskuun.

Tutkijat huomauttivat, että osallistujien paino laski siitäkin huolimatta, että he saivat syödä niin paljon kuin he halusivat eikä tutkimuksen tarkoituksena ollut keskittyä painonpudotukseen.

26 viikon aikana 32 ihmistä lopetti tutkimuksen kesken. Vain kolme heistä ilmoitti lopettamisen syyksi sen, etteivät he pitäneet ruokavaliosta.

Tutkimuksen rahoitti Nordea Foundation Denmark.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat