Tutkimus paljastaa ongelman, joka voi nostaa erektiohäiriön riskiä

Unettomuuden uudet hoitokeinot 8:39
KATSO MYÖS: Millaisia ovat unettomuuden uudet hoitokeinot? Haastattelussa Mehiläisen lääketieteellinen johtaja Kaisla Lahdensuo ja THL:n tutkimusprofessori Timo Partonen.

Kärsitkö erektiovaikeuksista? Tutkimuksen mukaan voit kenties syyttää siitä unenlaatuasi.

Erektiohäiriöiden taustalla voi Terveyskirjaston mukaan piillä esimerkiksi verenpainetauti, diabetes, tupakointi, ylipaino tai vähäinen liikunta. Myös testosteronivaje tai joidenkin lääkkeiden sivuvaikutukset voivat johtaa erektio-ongelmiin.

Tuore Stanfordin yliopiston tutkimus paljasti kuitenkin mahdollisen yhteyden erektiöhäiriön ja unettomuuden välillä. 

European Urology Focus -julkaisussa esitellystä tutkimuksesta uutisoi New York Post.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 539 109 miestä, joilla oli diagnosoitu unettomuus. Heistä 356 575 sai lääkkeellistä hoitoa ongelmaansa. 

Niillä miehillä, joilla unettomuus oli diagnosoitu, oli myös korkeampi erektiohäiriön riski. Tutkijoiden mukaan unettomuudesta kärsivillä miehillä havaittiin kohonnut riski erektiohäiriöön, sillä 58 prosenttia univajeesta kärsivistä miehistä kamppaili myös erektiohäiriön kanssa. 

Lisäksi lääkkeellistä hoitoa unettomuuteensa saaneille miehille määrättiin useammin hoitoa myös erektiohäiriöön. Tämä voi tutkijoiden mukaan viitata siihen, että unettomuutta hoitavat lääkkeet saattavat pahentaa erektiohäiriöitä.

Lisää tutkimusta unettomuuden ja erektiohäiriön yhteydestä kuitenkin tarvitaan.

Mistä unettomuus johtuu?

Terveyskirjaston mukaan unettomuus eli insomnia tarkoittaa kyvyttömyyttä nukkua silloinkin, kun olosuhteet nukkumiselle ovat hyvät. Kyseessä voi olla nukahtamisvaikeus tai vaikeus pysyä unessa.

Unettomuuden syy voi olla esimerkiksi stressi, vähäinen liikunta tai liiallinen alkoholin tai kofeiinin käyttö. Seurauksia puolestaan voivat olla ylipaino tai verenpaineen nousu. 

Jos untaan haluaa parantaa, kannattaa kiinnittää huomiota säännölliseen unirytmiin, terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan. Kofeiinipitoisia juomia kannattaa välttää klo 15 jälkeen, ja liikunta tulisi ajoittaa aamuun tai alkuiltapäivään.

Jos unettomuus vie yöunet täysin tai jos siitä aiheutunut väsymys vaikeuttaa arkiaskareita tai työtehtäviä, olisi hyvä hakeutua lääkäriin.

Katso myös: Vapaaehtoinen unettomuus vie pitkällä aika välillä voimavarat – mistä aikaa lepoon?

Vapaaehtoinen unettomuus vie pitkällä aika välillä voimavarat – mistä aikaa lepoon? 8:56
Huomenta Suomessa vapaaehtoisesta unettomuudesta keskustelivat psykologi Anniina Virtanen sekä aivotutkija Minna Huotilainen.

Lue myös:

    Uusimmat