Neljä asiaa, joista miehet kokevat seksipaineita – "Suorituspaineet voivat helpottua, kun..."

Onko jokaisella miehellä oikeasti joskus erektio-ongelmia? 2:33
KATSO MYÖS: Onko jokaisella miehellä joskus erektio-ongelmia?

Herkkä siemensyöksy, erektio-ongelmat, peniksen koko ja haluttomuus tuottavat paineita suomalaismiehille, kertoo kyselytutkimus.

Kaalimato.comin Seksuaalisuuden Suomi -kyselytutkimus paljastaa, että moni suomalaismies kokee paineita niin herkästä siemensyöksystä kuin erektiostakin. 

Kyselytutkimuksen mukaan 34 prosenttia miehistä kokee paineita herkästä siemensyöksystä ja yhtä moni erektiosta.

Erektio-ongelmista puhutaan enemmän, mutta herkkään siemensyöksyyn liittyvä keskustelu on vähäisempää. Suorituspaineet voivat helpottua, kun seksiin liitetty yhdyntä- ja orgasmikeskeinen ajattelutapa muuttuu avoimempaan suuntaan, kertoo Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen tiedotteessa.

Edellä mainittujen mieltä painavien ongelmien lisäksi myös haluttomuus tuottaa paineita monelle suomalaismiehelle isästä riippumatta, vähiten kuitenkin ikäryhmässä 65–70. Sen sijaan erektiosta paineita kokivat korostuneesti juuri iäkkäämmät vastaajat. 

Kannattaa muistaa, että seksin ei tarvitse mennä aina saman kaavan mukaan ja seksi voi olla hyvää myös ilman yhdyntää tai tietynlaista laukeamista, Lavikainen sanoo.

Kumppanin reaktiolla on myös merkitystä.

– Kumppanin kanssa on hyvä keskustella seksihaasteisiin liittyvistä tunteista toista syyllistämättä ja syyllistymättä myös itse. Monipuolista seksuaalista nautintoa voidaan opetella yhdessä ja kokeilla seksissä ennakkoluulottomasti uusia asioita, kertoo Lavikainen.

Olemme aiemmin kertoneet erityistason seksuaaliterapeutti, tantraohjaaja ja rakentavan vuorovaikutuksen ohjaaja Anna Kolsterin neuvot siihen, kuinka kumppanin erektiohäiriöön tulisi suhtautua ja miten olla tukena.

Peniksen koko mietityttää myös

Kyselytutkimuksessa havaittiin myös eroja eri puolin suomea. Esimerkiksi Itä-Suomessa peniksen koko tuotti paineita 39 prosentille miesvastaajista, kun muualla päin Suomea luku vaihteli 22 ja 24 välillä. 

Siihen, mistä asioista seksipaineita koetaan, vaikuttavat sosiaalisen ympäristön sekä yhteiskunnan sen hetkiset vallalla olevat asenteet, ihanteet ja roolimallit, Lavikainen pohtii.

Haluttomuus puolestaan aiheutti erityisen paljon paineita pohjoissuomalaisille miehille, joista 38 prosenttia koki sen paineita tuottavaksi asiaksi. Muualla Suomessa 19–23 prosenttia koki haluttomuuspaineita.

Miehen roolimalliin on perinteisesti liitetty ajatus siitä, että mies on aina valmiina ja halukas seksiin, vaikka näin ei todellisuudessa aina ole. Vaikka miehen seksuaalinen haluttomuus on harvinaisempaa kuin naisen, olisi siitä syytä keskustella enemmän normalisoivaan sävyyn miehen omaa ääntä kuullen, Lavikainen muistuttaa.

Haluttomuuden taustalla voi olla esimerkiksi stressi, masennus, lääkitys tai testosteronivaje

Tutkimukseen vastasi tuhat iältään 18–70-vuotiasta suomalaista, joista noin puolet oli miehiä. Otos on iältään, sukupuoleltaan ja alueellisesti kansallisesti edustava.

Lähde: Kaalimato

Lue myös:

    Uusimmat