Tutkimus paljastaa, milloin korona tarttuu herkimmin ihmisestä toiseen – vahvistaa käsitystä salakavalasta tartuttajasta

Katso hätkähdyttävä video! Näin laajasti koronavirus leviää aivastuksesta Aalto yliopiston tekemän mallinnuksen mukaan 0:49
Katso videolta, miten tehokkaasti virus leviää tavallisessa ruokakaupassa!

Yhdysvaltalaisten ja kiinalaisten tutkijoiden löydökset vihjaavat, että koronavirusta kantava henkilö tartuttaa tautia jo ennen oireiden alkamista. Tutkimuksesta uutisoi uutiskanava CNN.

Koronavirusta kantavat ihmiset saattavat olla tartuttavimmillaan jo ennen oireilua. Havainto perustuu 94 kiinalaiselta koronapotilaalta otettuihin nielunäytteisiin ja mallinnukseen 77:stä tartuttaja-tartunnansaaja-parista Kiinasta ja muualta maailmasta.

Nielunäytteet paljastivat, että koronavirusta erittyi potilaista eniten oireiden alkamishetkellä. Summattuaan laboratoriotulokset mallinnukseensa tutkijat päättelivät, että viruksen tarttuvuus on huipussaan oireiden alkaessa tai juuri ennen oireilua.

Tutkimuksen mukaan koronavirusta kantavat ihmiset saattavat tartuttaa muita jo 2–3 päivää ennen oireiden alkamista. Oireilun alkamisen jälkeen viruksen erittäminen alkoi vähentyä nopeasti.

Löydöksen perusteella tartuntaketjuja selvittäessä olisi syytä jäljittää myös niitä fyysisiä lähikontakteja, joita potilaalla on ollut jo pari päivää ennen oireilua.

Tutkimus ilmestyi Nature Medicine -tiedelehdessä.

Oireettomilla kantajilla merkittävä osa viruksen levittämisessä?

Tutkimuksessa on puutteensa. Se esimerkiksi nojaa potilaiden muistoihin oireidensa alkamisesta.

Oireettomien ja näennäisesti terveiden kantajien on kuitenkin jo aiemmin arveltu tartuttavan virusta – ja olevan pandemian leviämisessä jopa merkittävässä asemassa. Myös influenssan, johon koronavirusta joskus verrataan, tiedetään tarttuvan 1–2 päivää ennen oireiden alkua.

Toisaalta tulokset ovat osin ristiriidassa aiemman tutkimustiedon kanssa, sillä potilaiden on huomattu levittävän koronavirusta myös viikkoja oireiden alkamisen jälkeen. On oletettavaa, että mitä vakavampi tauti on, sitä pidempään ihminen virusta tartuttaa. Nyt julkaistut löydökset perustuvat kohtalaisiin, eivät vakaviin, tautitapauksiin.

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun virusta kantava henkilö yskii tai aivastaa. Myös pinnat, joille hengitystie-eritteitä on hiljattain päässyt, voivat toimia tartunta-alustana. Osa asiantuntijoista arvelee, että viruksen tarttumiseen riittää pelkkä samassa tilassa oleskelu koronaa kantavan kanssa.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: CNN, Nature Medicine

Lue myös:

    Uusimmat