Tekoäly nimesi kolme oiretta, jotka ennustavat vakavaa koronatautia – tulos yllätti tutkijatkin

Mistä koronaviruksen voi tunnistaa?  Nämä ovat viruksen tyypillisimmät oireet 0:33
Videolla kerrotaan, mistä oireista koronaviruksen voi tunnistaa.

Tutkijoiden avukseen valjastama tekoäly antoi vihiä siitä, mitkä merkit voivat ennustaa koronaviruksen aiheuttaman covid-19-taudin vakavampaa muotoa. Tutkimuksesta uutisoi muiden muassa Business Insider.

Koronapandemia on pistänyt maiden terveydenhuoltojärjestelmät koetukselle. Säästääkseen sairaala- ja tehohoitopaikkoja niitä eniten tarvitseville, lääkärit ovat joutuneet valitsemaan, ketkä potilaista saavat välittömästi sairaalahoitoa ja ketkä passitetaan kotiin sairastamaan.

Yhdysvaltalaisten ja kiinalaisten tutkijoiden löydös voi auttaa lääkäreitä määrittelemään koronapotilaiden hoidon tarvetta. Tutkijoiden kehittämän tekoälyn mukaan kolme varhaista merkkiä voivat yhdessä ennustaa, että koronapotilaalle kehittyy vakava keuhkotauti. Nämä oireet ovat:

  • hieman kohonneet ALT-arvot (ALT on maksassa syntyvä ja maksasairauksista viestivä entsyymi)
  • kova lihassärky
  • korkea hemoglobiini (happea ja hiilidioksidia veressä kuljettava proteiini)

Yhdessä nämä kolme oiretta ennustivat tekoälymallinnuksessa, että koronatartunnan saanut potilas sairastuu äkilliseen hengitysvaikeusoireyhtymään, joka tunnetaan myös nimellä ARDS. 

Useimpien potilaiden oireet olivat aluksi lieviä

Löydös perustuu tekoälyn analysoimiin tietoihin 53:sta sairaalahoitoa vaatineesta kiinalaispotilaasta. Heistä suurin osa oli 30–40-vuotiaita ja miehiä. 

Potilaat joutuivat sairaalaan keskimäärin kolme päivää oireidensa alkamisen jälkeen. Useimmat kärsivät kuumeesta ja yskästä. Vajaalla neljänneksellä oli hengitysvaikeuksia tai vinkuvaa hengitystä. Vain muutamalla oli lihassärkyä, kurkkukipua tai ripulia.

Tutkijoiden mukaan useimpien koronapotilaiden oireet olivat aluksi lieviä. Vakavat oireet, kuten hengenahdistus, keuhkokuume ja ARDS, ilmenivät 5–8 päivää sairastumisen jälkeen.

Keuhkojen tietokonekerroskuvauksessa 88 prosentilla potilaista havaittiin keuhkoissa nestekertymiä, mutta potilaista vain viisi sairastui vakavaan keuhkotautiin. Kaikki vakavasti sairastuneet olivat miehiä.

Tutkijat yllättyivät, kun koronan tunnusmerkeiksi katsotut oireet, kuten nesteen kertyminen keuhkoihin, kuume ja vahva immuunireaktio, eivät olleet hyödyllisiä ennustettaessa, keille alkuvaiheessa lievästi oireilleista kehittyisi ARDS. Myöskään sukupuoli ja ikä eivät auttaneet ennustamaan vakavaa sairautta, vaikka aiemmissa tutkimuksissa suurin riski on todettu yli 60-vuotiailla miehillä.

Apua lääkäreille

Tutkijat toivovat, että tekoälyn seulomat, koronataudin vakavaa muotoa ennustavat oireet voisivat auttaa helpottamaan lääkäreiden työtaakkaa. Riskiryhmäläisten määritteleminen voisi auttaa päättämään, mitä potilastapauksia tulisi tarkkailla erityisen tiiviisti. Varhain aloitettu hoito voisi pienentää potilaan riskiä joutua kriittiseen tilaan, mikä puolestaan auttaisi vähentämään teho-osastojen kuormitusta. 

– Toivomme, että voimme auttaa lääkäreitä tunnistamaan varhaisessa vaiheessa monista lievistä tapauksista ne potilaat, jotka voivat sairastua vakavasti, tutkimusta johtanut infektiolääkäri Megan Coffee New Yorkin yliopistosta sanoo Business Insiderille.

On kuitenkin huomioitava, että löydökset perustuvat pieneen otantaan ja vähäisiin vakaviin sairaustapauksiin. Mitä enemmän tekoälyyn syöttää dataa koronapotilaista, sitä kattavampaa tietoa taudin oireista ja vakavuudesta saadaan.

Lue myös:

    Uusimmat