Tekoäly nimesi kolme oiretta, jotka ennustavat vakavaa koronatautia – tulos yllätti tutkijatkin
Tutkijoiden avukseen valjastama tekoäly antoi vihiä siitä, mitkä merkit voivat ennustaa koronaviruksen aiheuttaman covid-19-taudin vakavampaa muotoa. Tutkimuksesta uutisoi muiden muassa Business Insider.
Koronapandemia on pistänyt maiden terveydenhuoltojärjestelmät koetukselle. Säästääkseen sairaala- ja tehohoitopaikkoja niitä eniten tarvitseville, lääkärit ovat joutuneet valitsemaan, ketkä potilaista saavat välittömästi sairaalahoitoa ja ketkä passitetaan kotiin sairastamaan.
Yhdysvaltalaisten ja kiinalaisten tutkijoiden löydös voi auttaa lääkäreitä määrittelemään koronapotilaiden hoidon tarvetta. Tutkijoiden kehittämän tekoälyn mukaan kolme varhaista merkkiä voivat yhdessä ennustaa, että koronapotilaalle kehittyy vakava keuhkotauti. Nämä oireet ovat:
- hieman kohonneet ALT-arvot (ALT on maksassa syntyvä ja maksasairauksista viestivä entsyymi)
- kova lihassärky
- korkea hemoglobiini (happea ja hiilidioksidia veressä kuljettava proteiini)
Yhdessä nämä kolme oiretta ennustivat tekoälymallinnuksessa, että koronatartunnan saanut potilas sairastuu äkilliseen hengitysvaikeusoireyhtymään, joka tunnetaan myös nimellä ARDS.
Useimpien potilaiden oireet olivat aluksi lieviä
Löydös perustuu tekoälyn analysoimiin tietoihin 53:sta sairaalahoitoa vaatineesta kiinalaispotilaasta. Heistä suurin osa oli 30–40-vuotiaita ja miehiä.
Potilaat joutuivat sairaalaan keskimäärin kolme päivää oireidensa alkamisen jälkeen. Useimmat kärsivät kuumeesta ja yskästä. Vajaalla neljänneksellä oli hengitysvaikeuksia tai vinkuvaa hengitystä. Vain muutamalla oli lihassärkyä, kurkkukipua tai ripulia.
Tutkijoiden mukaan useimpien koronapotilaiden oireet olivat aluksi lieviä. Vakavat oireet, kuten hengenahdistus, keuhkokuume ja ARDS, ilmenivät 5–8 päivää sairastumisen jälkeen.
Keuhkojen tietokonekerroskuvauksessa 88 prosentilla potilaista havaittiin keuhkoissa nestekertymiä, mutta potilaista vain viisi sairastui vakavaan keuhkotautiin. Kaikki vakavasti sairastuneet olivat miehiä.
Tutkijat yllättyivät, kun koronan tunnusmerkeiksi katsotut oireet, kuten nesteen kertyminen keuhkoihin, kuume ja vahva immuunireaktio, eivät olleet hyödyllisiä ennustettaessa, keille alkuvaiheessa lievästi oireilleista kehittyisi ARDS. Myöskään sukupuoli ja ikä eivät auttaneet ennustamaan vakavaa sairautta, vaikka aiemmissa tutkimuksissa suurin riski on todettu yli 60-vuotiailla miehillä.
Apua lääkäreille
Tutkijat toivovat, että tekoälyn seulomat, koronataudin vakavaa muotoa ennustavat oireet voisivat auttaa helpottamaan lääkäreiden työtaakkaa. Riskiryhmäläisten määritteleminen voisi auttaa päättämään, mitä potilastapauksia tulisi tarkkailla erityisen tiiviisti. Varhain aloitettu hoito voisi pienentää potilaan riskiä joutua kriittiseen tilaan, mikä puolestaan auttaisi vähentämään teho-osastojen kuormitusta.
– Toivomme, että voimme auttaa lääkäreitä tunnistamaan varhaisessa vaiheessa monista lievistä tapauksista ne potilaat, jotka voivat sairastua vakavasti, tutkimusta johtanut infektiolääkäri Megan Coffee New Yorkin yliopistosta sanoo Business Insiderille.
On kuitenkin huomioitava, että löydökset perustuvat pieneen otantaan ja vähäisiin vakaviin sairaustapauksiin. Mitä enemmän tekoälyyn syöttää dataa koronapotilaista, sitä kattavampaa tietoa taudin oireista ja vakavuudesta saadaan.
Lue myös: 5 lievää merkkiä, jotka voivat kertoa koronasta – kaikki tautia levittävät eivät saa tyyppioireita
Lähteet: Business Insider, Science Daily, Tech Science Press, New York Post
Uusimmat
-
19:40
MTV seuraa: Leijonat ja Ruotsi MM-kisojen herkkupalassa
-
19:39
Joe Biden toivottaa Suomen ja Ruotsin historialliset Nato-hakemukset tervetulleiksi – tarjoaa myös tukea mahdollisia hyökkäyksiä vastaan
-
19:10
Hanna sanoo suorat sanat Bachelor-Tuomaksen käytöksestä kameroiden sammuttua: "Muuttui yhtäkkiä vähän kylmemmäksi ja välinpitämättömämmäksi"
-
19:06
Presidentti Niinistö: Turkin pullikointi Nato-jäsenyydestä tuli yllätyksenä, aikoo nostaa kysymyksen esille Joe Bidenin kanssa – "Mitään ei ole vielä menetetty"
-
19:01
Uskoisitko samaksi ihmiseksi? Jocelyn näyttää, miten muuttaa itsensä täysin meikin avulla
-
19:00
Pekka Rinne seuraa MM-kisoja uudessa roolissa – paljastaa Mikael Granlundin vähemmän tunnetun puolen
-
18:57
Olisitko uskonut? Kimi Räikkönen tekee yllättävän paluun F1-piireihin
-
18:49
Huimia heittoja paperilennokkien MM-kisoissa! Tältä näyttivät pisin liito, pisin lentoaika ja akrobaattisin suoritus
-
18:45
Jääkiekon MM-kisat 2022: Otteluohjelma, tulokset ja tv-lähetykset
-
18:42
Päähän kolahti ja rumasti! MM-jäiden yllättäjäjoukkue sortui sikailuun ja hävisi
-
18:34
Niinistö astui median eteen Tukholmassa – Turkin muuttunut kanta selvisi Suomelle vasta reilu viikko sitten: "Ei olla ennätetty olla sinisilmäisiä"
-
18:32
Pekka Pouta heittää ennusteet epävakaasta loppuviikosta romukoppaan – säästä "vähintäänkin keväistä!"
-
18:28
Venäjä syyttää Ukrainaa neuvotteluhaluttomuudesta, epätietoisuus Azovstalin sotilaiden kohtalosta jatkuu – MTV seuraa sotaa Ukrainassa
-
18:21
Miro Heiskanen avaa Leijonat-päätöstä MTV Urheilulle – NHL-tähdeltä itsevarma linjaus: "Niitä on oikeastaan aina nykyään"
-
18:20
Lotta Hintsa teki historiaa – poseeraa ensimmäisenä suomalaisena Sports Illustrated -lehden uimapukunumerossa
-
18:10
Saksa saa kaksi tasokasta vahvistusta Pohjois-Amerikasta – Toni Söderholm mielissään: "Meille valttikortti"
-
18:03
Tiesitkö tästä kikasta? Näin pysäköit Helsingissä puoleen hintaan – alennuksen piirissä jo 20 000 autoa
-
17:30
Bachelor-Timon ja Sonjan suhde päättyi kuvausten jälkeen – nainen herkistyi puhuessaan tunteistaan: "Aika iso pettymys"
-
17:27
MM-kisoissa kyseenalainen osuma – veskari jyrättiin tylysti tieltä
-
17:27
EU-komissio ehdottaa aurinkopaneeleja kaikkien uusien rakennusten katoille: "Tämä on kunnianhimoista, mutta realistista"
-
Lataa lisää