Tutkimus muistuttaa unen tärkeydestä: Univajeella merkittävä vaikutus nuorten seksikäyttäytymiseen

Koulujen seksivalistukseen potkua 10:20
Kenen vastuulla on nuorten seksuaalikasvatus?

Amerikkalaistutkimus selvitti, miten univaje vaikuttaa teini-ikäisten seksikäyttäytymiseen.

Unen suotuisista vaikutuksista ja vastaavasti univajeen seurauksista tiedetään paljon. American Psychological Associationin tuore tutkimus selvitti kuitenkin univajeen vaikutusta teinien seksikäyttäytymiseen. Tutkimuksesta uutisoi muun muassa Independent.

Health Psychology -julkaisussa esitellystä tutkimuksesta selvisi, että univaje vaikuttaa teinien arvostelukykyyn muun muassa siten, että kondomin käyttö jäi vähemmälle ja seksiä harrastettiin alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alaisena.

Sen lisäksi, että univaje vaikuttaa arvostelukykyyn, on huomioitavaa, että nimenomaan teinit ovat myös ryhmä, joka ei säännönmukaisesti nuku tarpeeksi.

– Teinit yleisesti ottaen eivät nuku suositeltuja 8–10 tuntia yössä, johtuen useista syistä, kuten biologisista muutoksista vuorokausirytmeissä, koulun aikaisista alkamisajoista, koulun ja harrastusten tasapainottamisesta sekä ryhmäpaineista, sanoo tutkimusta johtanut Wendy M. Troxel.

Troxel toteaa, että riittämättömät unet voivat lisätä riskiä seksuaaliseen riskinottoon vaarantamalla kyvyn tehdä päätöksiä ja vaikuttamalla impulsiivisuuteen.

Univajetta kannattaa kiriä viikonloppuisin

Tutkimusta varten analysoitiin 1 850 kalifornialaisteinin vastauksia kyselyihin, joissa kartoitettiin teinien univaikeuksia, päihteiden käyttöä ja seksikäyttäytymistä.  Tutkimuksen alkaessa vuonna 2013 osallistujat olivat keskimäärin 16-vuotiaita, tutkimuksen päättyessä vuonna 2017 keskimäärin 19-vuotiaita.

Selvisi, että teinit, jotka eivät säännönmukaisesti nukkuneet tarpeeksi harrastivat liki kaksi kertaa todennäköisemmin suojaamatonta seksiä kuin ne teinit, jotka nukkuivat enemmän – erityisesti he, jotka ottivat univajetta kiinni nukkumalla enemmän viikonloppuna.

Ne teinit, jotka nukkuivat arkena liian vähän, eivätkä viikonloppunakaan saaneet enempää unta, kärsivät kroonisesta univajeesta.

Tutkijat suosittelevatkin, että teineillä olisi mahdollisuus kiriä univajetta kiinni viikonloppuisin. Tutkijat kannustavat myös kouluja harkitsemaan sitä, että tunnit alkaisivat aamuisin myöhemmin.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat