Mainos

Huonounisesta voi tulla ikävä ja sairas ihminen – pelottavia pitkäaikaisvaikutuksia

8:08

Uni on ihmiselle elintärkeää. Jos sitä ei saa tarpeeksi, vaikutukset alkavat pikkuhiljaa näkyä käytöksessä ja terveydessä. Aiheesta keskusteltiin keskiviikkoaamuna Huomenta Suomessa.

Keskimäärin kymmenen prosenttia ihmisistä kärsii pitkäaikaisesta unettomuushäiriöstä.

– Sitä voisi jo sanoa sairausasteiseksi, professori ja unitutkija Markku Partinen Helsingin Uniklinikalta sanoi lähetyksessä.

Pitkään jatkuneet huonot tai liian vähäiset yöunet voivat johtaa vakaviin seurauksiin.

– On runsaasti pitkäaikaisia seurantatutkimuksia, joissa on osoitettu, että se aiheuttaa keskivartalolihavuutta ja aikuistyypin diabetesta ja lisää sydän- ja verisuonisairauksien ja verenpainetaudin kehittymisen riskiä. Puhumattakaan siitä, että valvominen lisää liikenneonnettomuusriskiä, Partinen luettelee.

Ihminen ei välttämättä itse osaa yhdistää esimerkiksi nousuun lähtenyttä verenpainetta huonoihin yöuniin. Eikä liioin kireitä hermojaan.

– Jos jatkuvasti nukkuu liian vähän, pinna alkaa pettää eikä pysty enää hillitsemään itseään. Alkaa lentää sammakoita suusta.

– Ennakointikyky huononee myös, eli saatat tehdä vääriä ratkaisuja. Uneton tulee ikään kuin vähän hypomaaniseksi eli alkaa tehdä asioita, jotka eivät välttämättä ole ihan järkeviä, Partinen selittää.

Miten nukahtamista voi helpottaa? Katso koko video ylhäältä.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja