Uni auttaa krooniseen kipuun paremmin kuin ibuprofeeni

Oletko usein ruudun ääressä vielä silloinkin, kun olisi hyvä jo nukkua? Yökukkuminen paitsi väsyttää, voi pahentaa kroonista kipua. Tähän päätelmään tultiin uudessa, Nature Medicine -julkaisussa ilmestyneessä tutkimuksessa.

Yhdysvaltalaistutkimuksessa pidettiin ensin hiiriä hereillä viihdyttämällä niitä leluilla ja aktiviteeteilla – tarkoituksena jäljitellä ihmisten tapaa venyttää nukkumaanmenoa televisiota katsomalla tai puhelinta räpläämällä. Sitten tutkijat seurasivat, kuinka kauan jyrsijöillä kesti reagoida erilaisiin ärsykkeisiin, kuten chilipaprikoista löytyvään, polttavan tunteen aiheuttavaan kapsaisiiniin.

Viisi päivää univajeessa oltuaan hiiret alkoivat siityä pois tai nuolla polttavaa aluetta nopeammin. Tutkijat pitivät tätä merkkinä siitä, että hiiret olivat hermostuneempia ja kokivat enemmän kipua.

Huomattavaa on, että kun univajeesta kärsineille hiirille annettiin kipujen lievittämiseksi ibuprofeenia, sillä ei ollut mitään vaikutusta. Morfiini auttoi hieman, mutta sekään ei ollut läheskään yhtä tehokas hiirten ollessa väsyneitä.

Kaikkein eniten hiiriä auttoi univajeen korjaaminen. Tutkijat uskovatkin, että kroonisesta kivusta kärsivien kannattaisi aivan ensimmäisenä apukeinona mennä aiemmin nukkumaan. Tästä voisivat hyötyä esimerkiksi nivelrikkopotilaat.

– Nykyään ihmiset usein valvovat myöhään televisiota katsellen, lukien tai tietokonejapelejä pelaten. Tutkimuksemme viittaa siihen, että tästä johtuva univaje saattaa pahentaa heidän kipujaan, lääketieteen tohtori Clifford Woolf Harvard Medical Schoolista kommentoi The Sunille.

Woolf kertoo, että jo tunnin pidemmät unet voisivat auttaa lieventämään kipuja.

Toiseksi parhaiten univajeesta ja kivusta kärsiviä hiiriä auttoi kofeiini ja vastaavat piristeet. Kun tutkijat antoivat hiirille joko kofeiinia tai niin ikään stimulanttina toimivaa modafiliinia, hiiret olivat vähemmän herkkiä kivulle. Mutta kun hiiret olivat täysin levänneitä, kummallakaan noista stimulanteista ei ollut merkitystä.

Unen tai kofeiinin rooli kivun lievityksessä vaatii vielä lisää tutkimusta. Jo nyt voi kuitenkin sanoa, että kannattaa mennä ajoissa nukkumaan ja juoda vain yksi tai kaksi kupillista kahvia aamulla – kahvin kittaaminen pitkin päivää voi tehdä nukahtamisesta vaikeaa illalla.

Lähde: RD.com​​​​​​​

Anssi on Suomen paras nukkuja – näin parannat omaa untasi

6:52

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja