Tutkimus: Lihavuusleikkaus lääkehoitoja parempi tyypin 2 diabetesta sairastaville nuorille

7:45

Erittäin lihavat tyypin 2 diabetesta sairastavat nuoret hyötyisivät lihavuusleikkauksesta todennäköisesti enemmän kuin tavanomaisesta lääkehoidosta. Leikkauksiin liittyy kuitenkin haittavaikutusten vaara.

Katso yllä olevalta videolta, millaisella verkkotestillä voi arvioida omaa riskiään sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Leikkaushoidon paremmuus havaittiin tuoreessa yhdysvaltalaistutkimuksessa vertaamalla 20 keskimäärin 17-vuotiasta lihavuusleikattua 63 tavanomaista hoitoa saaneeseen nuoreen.

Kaikki osallistujat olivat vähintään vaikeasti lihavia, eli heidän painoindeksinsä oli yli 35. Kaikki sairastivat myös tyypin 2 diabetesta.

Kahden vuoden seurannan aikana lihavuusleikkauksessa olleiden glukoosiaineenvaihdunta tehostui, diabetes käytännössä parani ja painosta putosi noin 30 prosenttia. Myös verenpaine ja kolesterolitasot parantuivat lihavuusleikkauksen jälkeen.

Lääkeryhmäläisten glukoosiaineenvaihdunta heikkeni ja paino jopa hieman nousi seurannan aikana.

Leikkauspotilaista yli viidennes tarvitsi uuden leikkauksen kahden vuoden sisällä ensimmäisestä operaatiosta.

Tyypin 2 diabeetikoissa yhä enemmän lapsia ja nuoria

Lihavuusleikkausten teho ja vaikutukset on osoitettu aikuisilla, mutta nuoria potilaita koskevat havainnot ovat vähäisempiä. Nyt julkaistut tulokset tuovat arvokasta lisätietoa leikkaushoidon vaikutuksista tyypin 2 diabetesta sairastaviin alle 19-vuotiaisiin.

Tyypin 2 diabetesta pidetään lähinnä aikuisten sairautena, ja sitä kutsutaan myös aikuistyypin diabetekseksi. Lihavuuden yleistymisen myötä tyypin 2 diabetes todetaan kuitenkin yhä useammin myös lapsilla ja nuorilla. Valtaosa siihen nuorena sairastuvista on lihavia, ja monien suvussa diabeetikoita on enemmänkin.

Suomessa lihavuusleikkauksia tehdään pääasiassa sairaalloisen lihaville potilaille, joiden lihavuus on jatkunut vähintään viisi vuotta ja joiden painoindeksi on yli 40.

Käytännössä tämä tarkoittaa 170-senttimetriselle henkilölle vähintään 116 kilon painoa ja 180-senttiselle yli 130 kiloa. Vaikeahoitoista diabetesta tai useita lihavuuteen liittyviä sairauksia potevia leikataan kuitenkin jo, kun painoindeksi ylittää 35.

Lihavuusleikkauksia tehdään Suomessa noin tuhat vuodessa. Alle 20-vuotiaita ei tällä hetkellä leikata.

Tutkimus julkaistiin JAMA Pediatrics -lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja