Tutkimus kumoaa sydänkohtausmyytin – näin sukupuoli todella vaikuttaa oireisiin

Näin käytät defibrillaattoria 1:59
Näin käytät defibrillaattoria

Tuoreessa tutkimuksessa brittitutkijat kyseenalaistavat lääketieteellisen myytin, jonka mukaan sydänkohtaus oireilee naisilla epätyypillisemmin kuin miehillä. Tulosten mukaan hengenvaarallinen sairauskohtaus oireilee naisilla jopa miehiä tyypillisemmin.

Sydänkohtauksen osuessa omalle kohdalle ihmisen henki riippuu siitä, että hän tunnistaa infarktin oireet ja soittaa apua nopeasti. Sukupuolen on ajateltu voivan vaikuttaa sydänkohtauksen oireiden ilmenemiseen.

Parhaiten tunnettuja "tyypillisiä" sydänkohtauksen oireita ovat kipu rinnassa ja vasemmassa kädessä. Naisilla kivun on sanottu voivan tuntua "epätyypillisesti" myös selässä, harteilla ja vatsassa. Lisäksi naisten kohdalla sydänkohtaukseen on liitetty yhtäkkistä väsymyksen tunnetta sekä uupumusta.

Oireiden vaihtelun on aiemmissa tutkimuksissa uskottu selittävän osin sitä, että sydänkohtauksen saaneilla naisilla kestää keskimäärin pidempään hakeutua hoitoon kuin sydänkohtauksen saaneilla miehillä.

Tuoreen Edinburghin yliopiston tutkimuksen mukaan sydänkohtaus kuitenkin oireilee naisilla jopa "tyypillisemmin" kuin miehillä. 

Rintakipu ja kipu vasemmassa kädessä yleisimmat oireet sukupuolesta riippumatta

Journal of the American Heart Association -julkaisussa ilmestyneet tulokset perustuvat 274 potilaan oireisiin. Potilaat olivat sairastaneet sepelvaltimotautikohtauksen, jossa sepelvaltimo tukkeutuu äkisti. Potilaista 90 oli naisia ja 184 miehiä.

Rintakipu oli yleisin sydänkohtauksen oire niin miehillä kuin naisilla: 93 prosentilla osallistujista oli ollut tämä oire sukupuolesta riippumatta.

Myös vasempaan käteen säteilevä kipu oli lähes yhtä yleinen sydänkohtauksen oire huolimatta sukupuolesta: naisista 49 prosenttia ja miehistä 48 prosenttia raportoi kyseisestä oireesta.

Naisilla oli miehiä enemmän leukaan ja selkään säteilevää kipua. Lisäksi naiset kokivat miehiä enemmän pahoinvointia sydänkohtaukseen liittyvän rintakivun yhteydessä.

Vähemmän tyypilliset oireet, kuten närästys, selkäkipu ja vatsakipu olivat tyypillisempiä miehillä kuin naisilla.

Lisätutkimuksia tarvitaan

Tutkijat uskovat, että aikaisemmat käsitykset sydänkohtauksen oireiden sukupuolittuneisuudesta ovat liittyneet siihen, että oireita on kysytty vasta sydänkohtauksen diagnosoinnin jälkeen.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa tämä mahdollisesti vääristävä ongelma kierrettiin haastattelemalla potilaiden oireita kirjanneita hoitohenkilökunnan jäseniä ennen kuin potilas oli saanut diagnoosin.

Lisätutkimuksia tarvitaan selvittämään nyt tehdyt löydökset. Tutkijat kuitenkin varoittavat olettamasta, että naisten sydänkohtauksen oireet olisivat epätyypillisempiä kuin miehillä. Se voi johtaa väärän diagnoosin saamiseen, hoidon saamisen pitkittymiseen sekä tehottomimpiin lääketieteellisiin toimenpiteisiin.

Lue myös:

    Uusimmat