Takavuosien "sydänlääkettä" ei enää suositella: Yleinen tulehduskipulääke päivittäin otettuna ei sovikaan sydänkohtauksen ehkäisyyn

17:59
Sydänsairaus voidaan sekoittaa astmaan tai närästykseen – varo hiipivää oiretta

Aspiriinin haitoista on uutisoitu viime aikoina runsaasti. Nyt päivittäistä pilleriä ei enää suositella vanhemmille ihmisille Yhdysvalloissa.

Vanhemmille aikuisille ei enää suositella päivittäistä aspiriinia sydänvaivojen ehkäisyyn. American College of Cardiology ja the American Heart Association -sydänjärjestöjen uusien ohjeistusten mukaan aspiriini ei sovi enää päivittäislääkkeeksi sydäntautien ehkäisyyn, kertoo CNN.

Haitat jo laajalti tiedossa

Aspiriinin haitoista on uutisoitu viime aikoina runsaasti. Tulosten mukaan aspiriini ei vähennä sydänperäisiä kuolemia; se on myös yhdistetty vakaviin verenvuotoihin.

– Lääkäreiden tulisi olla hyvin valikoivia määrätessään aspiriinia ihmisille, joilla ei ole tiedossa olevaa sydän- ja verisuonitautia, uusia ohjesääntöjä laatimassa ollut lääkäri Roger Blumenthal sanoo.

– On paljon tärkeämpää optimoida elämätavat ja kontrolloida verenpainetta ja kolesterolia sen sijaan, että suosittelisi aspiriinia.

Sydänoireiden ja sydänsairauksien ennaltaehkäisyyn kannattaisikin käyttää muita keinoja.

Sopii edelleen joillekin potilaille

Aspiriini sopii edelleen lääkärin määräyksestä hoidoksi tietyille vanhemmille potilaille. Lääkärin tulee kuitenkin varmistaa, ettei lääke lisää sisäisen verenvuodon riskiä. Myöskään nuoremmille henkilöille aspiriini ei ole enää "paras vaihtoehto".

Jos potilaalla on ollut esimerkiksi halvaus tai sydänkohtaus, aspiriini voi edelleen olla hyödyksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja