"Flunssa" tuntui rinnassa asti – lääkäriltä odottamaton diagnoosi nelikymppiselle miehelle

Sydänkohtaus ei aina ilmoita itsestään tyypillisillä oireilla, kuten rintakivulla ja käden puutumisella. Tämän sai huomata newyorkilainen mies, kertoo Reader’s Digest.

Vuonna 2015 reilu nelikymppinen Ed Covert ajatteli, että hänelle on iskenyt flunssa.

– Rinnassa oli täysi tunne, samanlainen kuin keuhkoputkentulehduksessa. Yskin paljon, jotta saisin murrettua tunkkaisen oloni, mies muistelee Reader’s Digestille.

Ed tunsi myös jalkojensa turvonneen, mutta luuli oireen johtuvan jatkuvasta seisomisesta.

Ed päätti mennä työpaikkansa sairaanhoitajalle mukanaan toive flunssalääkityksestä. Tuttu sairaanhoitaja kuitenkin huomasi nopeasti, ettei kyse ollut flunssasta ja suositteli miestä menemään sairaalaan. Ed hyppäsi auton rattiin ja manasi virusta, jonka oletti jylläävän kehossaan.

Lääkärillä oli odottamattomia uutisia

Sairaalassa lääkärillä oli odottamattomia uutisia. Edin flunssamaiset oireet olivat merkki kahdesta miehen kokemasta sydänkohtauksesta. Kolmas oli jo tuloillaan.

Sydänkohtaus voi iskeä hyvin vähäisin oirein. Tällöin ne voivat tuntua tavallisen flunssan tai vatsataudin oireilta. Lieväkin sydänkohtaus voi kuitenkin jättää sydämeen arpeumia.

Diagnoosi oli Edille shokki. Hänen isänsä oli kuollut sydänsairauteen vain 41-vuotiaana.

Ed joutui lopettamaan tupakoinnin sekä fyysisesti raskaat työnsä ja menemään sepelvaltimon ohitusleikkaukseen. Hän sai useita eri lääkkeitä ja keuhkovaltimoon sijoitetun paineentunnistuslaitteen, joka välittää tiedot Edin terveydentilasta lääkäreille.

Kiitosta teknologialle

Neljän vuoden jälkeen nyt 46-vuotias Ed kokee elämänsä muuttuneen täysin. Hän kiittelee CardioMEMS-paineentunnistuslaitetta vuolaasti.

– On uskomatonta, että tämä laite kertoo lääkäreille minun olevan pulassa jo ennen kuin itse tiedän sitä, Ed sanoo.

Laitteen asentamisen jälkeen Edin lääkitystä on myös pystytty helposti muuttamaan puhelimitse.

Sydänlääkäri Phil Adamson sanoo Reader’s Digestille, että Edin tarina on hyvä esimerkki siitä, miten teknologia voi keventää sydänpotilaiden päivittäistä taakkaa sekä auttaa heitä elämän terveemmän ja paremman elämän.

Lue myös:

    Uusimmat