Sydänkohtauksen oireet voivat vaihdella sukupuolen mukaan – moni nainen ei ymmärrä oireiden syytä, ja se voi koitua kohtaloksi

Nanan koko kropan kotitreeni – tähän ei tarvita välineitä 0:25
Liikunta vähentää sydänkohtauksen vaaraa. Videolla vinkit koko kropan kotitreeniin.

Sydänkohtauksen oireiden tunnistaminen ja nopea avun saaminen on elämän ja kuoleman kysymys. Tuoreessa tutkimuksessa kuitenkin paljastui, että naiset eivät välttämättä osaa tunnistaa sydänkohtauksen oireita, minkä vuoksi he odottavat ambulanssin soittoa pidempään kuin miehet.

Sydänkohtaus ei ole ”miesten ongelma”. Henkeä uhkaava tila vaanii myös naisia – tosin keskimäärin miehiä myöhemmin. Medical Xpress -sivusto kertoo, että naiset ovat keskimäärin miehiä 8–10 vuotta vanhempia sydänkohtauksen saadessaan. Sukupuoli voi vaikuttaa myös sydänkohtauksen oireiden ilmenemiseen.

Parhaiten tunnistetut sydänkohtauksen oireet ovat kipu rinnassa sekä vasemmassa kädessä. Näitä oireita kokevat myös naiset, mutta heillä kipu voi kuitenkin tuntua myös selässä, harteilla ja vatsassa. Lisäksi sydänkohtaus saattaa naisilla aiheuttaa yhtäkkistä väsymystä ja uupumusta.

Naiset hakeutuvat miehiä myöhemmin hoitoon

Oireiden vaihtelu saattaa selittää osin sitä, että sydänkohtauksen saaneella naisella kestää keskimäärin 37 minuuttia kauemmin hakeutua hoitoon kuin sydänkohtauksen saaneella miehellä. Tuoretta tutkimusta johtaneen sveitsiläisen sydäntautilääkärin Matthias Meyerin mukaan naiset eivät osaa yhdistää oireitaan sydänkohtaukseen yhtä todennäköisesti kuin miehet.

Tämä puolestaan voi olla syy naisten suurempaan sairaalakuolleisuuteen verrattuna miehiin. Kuudentoista vuoden tutkimusajanjakson aikana sydänkohtauksen saaneiden naisten sairaalakuolleisuus oli 5,9 prosenttia ja miesten 4,5 prosenttia.

Tutkimus oli takautuva analyysi yhteensä 4360:sta, vuosina 2000–2016 ST-nousuinfarktin saaneesta potilaasta. ST-nousuinfarkti on henkeä uhkaava tilanne, jossa nopea diagnostiikka ja välitön hoidon aloitus parantavat potilaan ennustetta. Tutkittavista 967 oli naisia ja 3393 miehiä. Heitä kaikkia hoidettiin sveitsiläisessä Triemlin sairaalassa.

Tutkimus ilmestyi European Heart Journal: Acute Cardiovascular Care -julkaisussa.

Lue myös:

    Uusimmat