Tutkimus kumoaa myytin naisten seksihaluista – uskoitko sinä tähän?

Riehakas romaani vaihdevuosista - Hyppe Salmi 7:23
Miksi vaihdevuosista puhuminen nolottaa? Haastattelussa kirjailija Hyppe Salmi.

Tuoreen tutkimuksen mukaan monien naisten seksihalut eivät katoa keski-iän jälkeen toisin kuin usein luullaan, kertoo CNN.

Tutkimuksessa seurattiin yli 3200 amerikkalaista naista 15 vuoden ajan. Noin neljännes naisista piti seksiä erittäin tärkeänä asiana iästään huolimatta. Suunnilleen yhtä suuri määrä naisia koki arvostavansa seksiä vähemmän keski-iässä. Suurin osa, lähes puolet naisista, menetti asteittain halujaan viisi- ja kuusikymppisenä.

Erityisesti seksiä tärkeänä pitivät ikääntymisestä huolimatta naiset, jotka pystyivät puhumaan asiasta kumppaniensa kanssa suoraan ja kokivat seksin nautinnollisena ja tyydyttävänä. Seksiä suuressa arvossa pitäviä naisia yhdistivät myös korkea koulutus, vähäinen masennusoireilu ja seksuaalisen nautinnon kokeminen ennen keski-ikää.

Tutkimus esiteltiin Pohjois-Amerikan vaihdevuosiyhdistyksen vuotuisessa virtuaalitapaamisessa.

Naisten halut eivät välttämättä sammu iän myötä

Tulokset lyttäävät myytin naisten seksuaalisten halujen sammumisesta iän myötä. Joissain aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että naisilla on tapana menettää kiinnostus seksiin ikääntyessään, mutta lääkärien mukaan tämä ei täsmää heidän näkemäänsä todellisuuteen.

– Jotkin alustavat tutkimukset ovat vihjanneet, että seksi vähenee ja kaikki naiset menettävät kiinnostuksen seksiin vanhetessaan. Se ei ole sen tyyppinen tarina, jota kuulen potilailtani, tutkimusta tehnyt Pittsburghin yliopiston lääketieteen apulaisprofessori Holly Thomas sanoo.

Ihmisen seksuaalinen halu säilyy kuolemaan asti sukupuolesta riippumatta, mikäli fyysinen terveys on riittävän hyvä. Seksi kuitenkin muuttaa muotoaan ihmisen ikääntyessä. Yhdyntäkeskeisyyden sijaan ikäihmisten seksielämään kuulu läheisyyttä, koskettelua, käsien käyttöä sekä suuseksiä.

Monta syytä, miksi seksihalut vähenevät

Halujen vähenemistä vaihdevuosi-ikää lähestyvällä naisella voivat selittää hormonaaliset muutokset, jotka voivat vähentää seksistä saatavaa mielihyvää ja tehdä siitä jopa kivuliasta. Menopaussiin liittyvät oireet puolestaan voivat vaikuttaa halukkuuteen mielialavaihteluiden ja unihäiriöiden vuoksi.

Myös monet sairaudet, kuten diabetes tai niveltulehdus, voivat vähentää seksihaluja ja tehdä rakastelusta kivuliasta. Lisäksi henkiseen hyvinvointiin liittyvät ongelmat saattavat vaikuttaa libidoon. Stressaantuneena, ahdistuneena tai masentuneena seksi ei maistu – ja myös tietyt masennuslääkkeet voivat aiheuttaa haluttomuutta.

Ikääntyessään naiset voivat kokea romanttisessa elämässään suuria muutoksia, kuten eron tai kumppanin kuoleman. Iäkkäillä naisilla seksuaalisuuden toteuttamisen esteenä voikin olla sopivan kumppanin puute.

Osaltaan seksihaluihin voi vaikuttaa se, miten yhteiskunnassa suhtaudutaan naisten ja erityisesti vanhempien naisten seksuaalisuuteen.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat