"Aloin saada orgasmeja miehen kanssa vasta vaihdevuosi-iässä" – 7 vuotta selibaatissa ollut Heli avautuu rohkeasti

Kirjailija Heli Heino tarttui rohkeaan aiheeseen.

Kun Heli Heino, 52, tapasi nykyisen miesystävänsä Ali Helinin sokkotreffeillä puolitoista vuotta sitten, hän oli vaihdevuosioireiden ja muiden elämän huolien näännyttämä.

– Varmaankin hormonini olivat jyrkässä alamäessä, sillä itkin melkein joka päivä tuntikausia kykenemättä lopettamaan. Koska Ali ei kyennyt kuivaamaan kyyneliäni, hän ehdotti, että kirjoittaisin ajatuksiani paperille, jotta niihin tulisi jokin tolkku, Heino kertoo MTV Lifestylelle.

Heino noudatti neuvoa vielä samana iltana.

– Itkuisten muistiinpanojen sijaan sisältäni alkoikin tulla ulos kirja kovalla paineella.

Syntyi kertomus vaihdevuosi-ikäisen naisen seksuaalisesta heräämisestä. Uutuuskirjan sanoma on selkeä: Koskaan ei ole liian myöhäistä saada hyvää seksielämää!

Yhteiselämä kirjan lähteenä

Torstaina 2.3. julkaistu Venuksen vuosi (Atena Kustannus) perustuu kirjailijan mukaan noin 92-prosenttisesti tositapahtumiin. Loppu on fiktiota. Kirjan päähenkilöt Liina ja Leo ovat Heinon ja Helinin alter egoja.

– Minulle on luontevaa kirjoittaa kaunokirjallista tekstiä, kunhan käsissäni on ensin aineisto. En siis aloittanut keksimällä täysin uutta tyhjälle paperille, vaan käytin minun ja Alin yhteiselämää lähteenä. Tämän takia miellän itseni enemmänkin toimittajaksi tai tutkijaksi kuin kirjailijaksi. Venuksen vuoden voikin sijoittaa yhtä hyvin hyvinvointikirjallisuuteen kuin kaunokirjallisuuteen, Heino toteaa.

"Kunnioitin Leossa myös sitä, että hän näki vaivaa vietelläkseen minut ja paneutui rakasteluun huolellisesti. itselläni ei ollut tottumusta aloitteellisuudessa, ja pelkäsin ankarasti tulevani torjutuksi."
– Ote kirjasta Venuksen vuosi

Mutta kuinka pariskunta uskalsi paljastaa itsestään näin paljon suurelle yleisölle?

– Minulla oli kirjoittaessani tutkimuksellinen katse, joten on ihan luonnollista, että kirjassa on mukana omia kokemuksiamme. Pystyin tarkastelemaan seksiä puhtaalta pöydältä seitsemän vuotta kestäneen selibaattijaksoni jälkeen. Minua ei pelottanut paljastaa itsestäni yksityisiä asioita, sillä minulla oli vastustamaton kutsumus tutkia, minkälaista on vaihdevuosi-ikäisen naisen rakkaus. Halu tutkia taitaa olla osa luonnettani, Heino toteaa.

Kirja on pariskunnan tiiviin yhteistyön tulos.

– Ali on ollut kirjassa mukana sisällöntuottajana. Hän on myös arvioinut kirjoittamaani tekstiä ja hionut sitä kanssani. Me kumpikin olemme kirjan copyright-omistajia, mutta kannessa on vain minun nimeni – teksti kun on enimmäkseen minun käsialaani ja naisen minä-muotoinen kertomus.

"Seksi on keski-iässä antoisampaa kuin koskaan ennen"

Kirjassa päähenkilö, Heinon oma alter ego Liina, löytää seitsemän vuoden selibaatin jälkeen seksin ilot. Kirjailija itse hehkuttaa täysillä keski-iässä avautuvaa uudenlaista seksielämää.

– Omalla kohdallani seksi on keski-iässä antoisampaa kuin koskaan ennen, sillä olen henkisesti vahvempi kuin nuorena. En mieti enää, mitä minun pitäisi tehdä tai miltä näytän, vaan olen aidosti läsnä hetkessä. Sänkyyn on tullut mukaan keskustelu ja huumori, jotka loistivat poissaolollaan, kun olin nuori aikuinen. Miten totista ja hiljaista seksi silloin olikaan!

– Orgasmit miehen kanssa alkoivat omalla kohdallani vasta vaihdevuosi-iässä. Arvelen, että osasyynä ovat ohentuneet limakalvot – herkät paikkani ovat nyt paremmin pinnassa. Limakalvojen ohenemisesta saattaa siis olla iloakin, vaikka toisaalta ne alkavat aristaa herkemmin kuin ennen.

Heli Heino on 52-vuotias tamperelainen media-alan ammattilainen, entiseltä ammatiltaan HSO-sihteeri.

– Olen kirjoittanut vuosien ajan fiktiota pöytälaatikkoon, mutta en ole saanut aiemmin julkaistua mitään. Ne kirjoitelmat eivät koskeneet parisuhdetta.

Kirjassa Liinan kipeät muistot ja epävarmuus vyöryvät esiin. Onkin Leon tehtävä selättää Liinan pelot yksi kerrallaan – rauhallisesti ja kokeillen. Matka on kuin suoraan Heinon ja Helinin yhteiselämästä.

– Kun kumppanit tuntevat toisensa, voi yllättää ja repäistäkin. Olen itse kuitenkin arka ihminen, joten minun kanssani Alin täytyy toimia varovasti: ei painostaa eikä järkyttää, vaan tuoda uusia ideoita esiin hitaasti. Siten voin innostua niistä turvallisessa ilmapiirissä.

"Toivon lukijoiksi miehiä, joiden elämää vaihdevuodet koskettavat heidän rakkaansa kautta"

Heino suosittelee kirjaa muun muassa naisille, joiden parisuhteeseen tai parin etsimiseen vaihdevuodet ovat tuoneet uusia haasteita.

– Se sopii myös naisille, joita edessä olevat vaihdevuodet huolestuttavat. Erityisesti toivon lukijoiksi miehiä, joiden elämää vaihdevuodet koskettavat heidän rakkaansa kautta.

Omien kokemustensa kautta Heino suosittelee muille naisille pientä ennakointia, mitä vaihdevuosiin tulee. Kirjailija suosittelee, että naiset hankkisivat niin yleistietoa vaihdevuosista kuin omaa itseäänkin koskevaa terveystietoa.

– Vaikka vaihdevuodet sinänsä eivät ole sairaus tai edellytä lääkäriin menemistä, pitkä keskustelu oman gynekologin kanssa on kullanarvoinen.

– Toivon, ettei nainen kanna kaikkea vastuuta vaihdevuosiongelmistaan omilla hartioillaan. Hänen kumppaninsa voi kehittyä vaihdevuosiasioissa yhtä lailla asiantuntevaksi. En haluaisi nähdä sukupuolia stereotypioiden kautta, mutta jos mies on ratkaisukeskeinen eikä jää itkemään voimattomana ongelmien keskelle, naisella on käsissään melkoinen voimavara, Heino vinkkaa.

"Vaihdevuodet saattavat aiheuttaa kriisin suhteessa"

Heino toivoo, että kirja luo ajattelemisen aihetta pareille, joiden seksielämään vaihdevuodet tuovat ongelmia. Ne kun eivät ole maailmanloppu.

– En ole pitkien suhteiden kokemusasiantuntija, sillä pisin parisuhteeni kesti vain kymmenen vuotta. Mutta olen silti huolissani siitä, että vaihdevuodet saattavat aiheuttaa kriisin suhteessa, jossa seksi on sujunut hienosti jo vuosikymmeniä. Haluan rohkaista näitä pareja hankkimaan uutta osaamista, vaikka he olivat taitavia jo ennestään. Vanhojen taitojen lisäksi on nyt saatava uutta osaamista, Heino tsemppaa.

Mitä kirjasta sitten jää käteen naiselle, joka kamppailee samankaltaisten ongelmien kanssa kuin kirjan päähenkilö – ja siis Heino itsekin? 

– Toivon, että nainen alkaa kirjan luettuaan ajatella omaa elämäänsä. Onko hänellä samoja ongelmia kuin Liinalla, vai erilaisia? Minkälainen kirja hänen elämästään tulisi? Millaisia ratkaisuja tarvitaan?

Eroamisen "kokemusasiantuntija"

Koska seksi on iso osa parisuhdetta, voi tukalaksi, jopa mahdottomaksi muuttunut seksielämä aiheuttaa suuria ongelmia. Entä jos tilanteeseen ei tunnu löytyvän ratkaisua ja eropaperit siintävät jo mielessä? Heino kannustaa kärsivällisyyteen.

– Olen itse eronnut avioliitosta ja monesta muustakin suhteesta, joten vaikka en ole onnistunut pitkissä suhteissa, olen eroamisen kokemusasiantuntija! Seksi saattaa olla este parisuhteen solmimiselle, jos siihen liittyvät toiveet ovat kovin erilaiset. Mutta en näe syytä siihen, että pitkä, hyvin toiminut suhde pitäisi päättää siksi, että yhtäkkiä seksi ei enää sujukaan. Ongelmat voi voittaa!

– Vaikka alapää olisi niin arka, että istuminenkin itkettää, hyvällä hoidolla voi jo viikon päästä olla hymy huulilla. Jos itse tunnen haluttomuutta seksiin, se johtuu usein siitä, että viimeksi seksi ei tuntunut hyvältä itkuisuuden tai kuivuuden tai aristamisen takia. Tilanteesta pitää puhua ja ongelmat ratkaista – eikä tulkita, että nyt se seksielämä sitten loppui kokonaan ja on eropapereitten vuoro.

"Ujoutta ja kömpelöä kokeilemista kuin teineillä"

Häpeä omasta vartalosta on varmaan kaikille suomalaisnaisille jossain määrin tuttua – niin myös uutuuskirjan Liinalle. Riisuutuminen uuden kumppanin edessä voi olla kauhistuttava paikka, mutta miten Heinon oman kokemuksen mukaan kumppanin pitäisi pystyä auttamaan tilanteessa?

"Voitonriemua: me teimme sen! Yhteistä ymmärrystä siitä, että nuorempana seksi tuli otettua kovin vakavasti ja että oikeastaan sängyn ilot kannattaisi aloittaa vasta huumorintajuisemmassa keski-iässä."
– Ote kirjasta Venuksen vuosi

– Minua pelotti riisuutua Alin edessä ensimmäistä kertaa, joten kysyin häneltä ensin, mitkä ovat hänen odotuksensa. Hän ei kuulemma odottanutkaan löytävänsä vaatteideni alta nuoruutta ja kiinteyttä! Hän odotti löytävänsä lämmintä ihoa, jota olisi mukava koskettaa. Kun arastelin silti, Ali toimi kanssani hyvin hitaasti ja rauhallisesti. Meillä ei siis ollut ensimmäisellä kerralla mitään kiihkeää elokuvaseksiä, vaan ujoutta ja kömpelöä kokeilemista kuin teineillä. Kumma kyllä Ali ei inhoa monella tavalla ongelmallisia jalkojani niin kuin minä – hän kuulemma muodostaa mielipiteensä niistä ihan itse.

– Minä olen hävennyt omaa kehoani aina, sillä en lapsena koskaan oppinut, että olen hyvä ja kaunis. Minua auttoi se, että aloin pari vuotta sitten ajatella myönteisesti omasta itsestäni lapsena – kerroin ajatuksissani pikku Helille, että sinä olet ihana pieni tyttö. Aluksi se tuntui teennäiseltä, mutta nykyään tuollainen hyväntahtoisuus tuottaa minulle hyvää oloa. Enää en karta peilikuvaani, joskin jaksan edelleen skitsoilla jalkojeni kanssa – eli keskeneräisiä tässä ollaan edelleen. 

***

Lue myös:

    Uusimmat