Nainen, kuinka usein harrastat seksiä? Määrä voi vaikuttaa menopaussi-ikään: "Keho 'valitsee' olla panostamatta ovulaatioon"

Riehakas romaani vaihdevuosista - Hyppe Salmi 7:23
Miksi vaihdevuosia hävetään? Haastattelussa kirjailija Hyppe Salmi.

Harvoin seksiä harrastavan naisen keho saattaa ”valita” olla panostamatta ovulaatioon, sillä mahdollisuutta tulla raskaaksi ei ole, tuore brittitutkimus vihjaa.

Jokaisen naisen munasarjojen toiminta heikkenee ja lopulta sammuu ikääntymisen myötä. Vaihdevuodet johtavat menopaussiin, jonka jälkeen kuukautisia ei enää tule. Suomalaisnaiset kokevat menopaussin keskimäärin 51 vuoden iässä, kertoo Terveyskirjasto.

Tupakoinnin, syöpähoitojen ja perimän tiedetään aikaistavan kuukautisten loppumista, mutta University College Londonin tuoreen tutkimuksen mukaan myös vähäinen seksin määrä voi vaikuttaa asiaan.

Näin tutkimus tehtiin

Tutkimus perustuu lähes 3000 yhdysvaltalaisnaisen otantaan. Naiset vastasivat kysymyksin muun muassa seksuaalisesta aktiivisuudestaan. Seksuaaliseksi aktiivisuudeksi laskettiin yhdynnän lisäksi esimerkiksi suuseksi, itsetyydytys sekä koskettelu.

Naisten keski-ikä ensimmäisen tutkimuksessa käytetyn haastattelun aikaan oli 45 vuotta, eikä tutkimuksen alussa kukaan naisista ollut kokenut menopaussia.

Haastatteluja jatkettiin 10 vuoden ajan. Tuona aikana naisista vajaa puolet koki menopaussin. Keskimäärin osallistujien kuukautiset loppuivat 52 vuoden iässä.

Teoria: Ilman seksiä ovulaatio on turha

Viikoittain seksiä harrastavat naiset kokivat menopaussin tutkimuksen aikana 28 prosenttia epätodennäköisemmin kuin naiset, jotka harrastivat seksiä kerran kuussa. Vähintään kerran kuussa seksiä harrastavien naisten todennäköisyys menopaussiin tutkimusaikana oli puolestaan 19 prosenttia pienempi kuin naisten, jotka harrastivat seksiä vähemmän kuin kerran kuussa.

– Tutkimuksemme vihjaa, että jos nainen ei harrasta seksiä eikä raskauteen ole mahdollisuutta, keho ”valitsee” olla panostamatta ovulaatioon, koska se olisi turhaa, selittää tutkimusta tehnyt tohtorikoulutettava Megan Arnot University College Londonin tiedotteessa.

Ovulaation aikana naisen vastustuskyky heikkenee, mikä altistaa sairauksille, Arnot sanoo. Jos nainen ei harrasta seksiä eikä näin ollen voi tulla raskaaksi, ei energian pistäminen mahdollisesti riskialttiiseen ovulaatioprosessiin ole järkevää – erityisesti jos energian voisi käyttää olemassa olevien sukulaisten hoitamiseen.

Tutkijoiden havainto tukee isoäiti-hypoteesia, jonka mukaan naisten hoivatehtävä selittää, miksi naiset elävät pitkään vielä hedelmällisen iän jälkeen. Menopaussin jälkeen naiset voivat tarjota apua lastenlapsilleen.

Tutkimus ilmestyi Royal Society Open Science -julkaisussa.  

Muita mahdollisia selityksiä havainnolle

Brittilehti The Guardian nostaa esille myös toisen mahdollisen selityksen seksuaalisen aktiivisuuden ja viivästyneen menopaussin väliseen yhteyteen. Vaihdevuosien aikana naisen estrogeenituotanto hiipuu, mutta säännöllinen seksi saattaa stimuloida estrogeenin vapautumista.

On myös mahdollista, että tietty hormonaalinen tai biologinen tekijä määrittää sekä seksin säännöllisyyttä että ikää, jolloin menopaussi koetaan.

Lue myös:

    Uusimmat