Diabetes tunkee myös makuuhuoneeseen – näin selätät tautiin liittyvät seksiongelmat

Diabetes voi aiheuttaa seksuaalihäiriöitä, kuten erektio-ongelmia, emättimen kuivuutta ja haluttomuutta. Onneksi ongelmiin voi puuttua monin eri tavoin.

Diabetes voi aiheuttaa seksielämää häiritsevää stressiä ja väsymystä, mutta jo tauti itsessään saattaa aiheuttaa seksuaalihäiriöitä.

Verenkierron heikkenemisen, hermovaurioiden ja lääkityksen seurauksena moni diabetesta sairasta mies kärsii erektio-ongelmista, naisten ongelmana on puolestaan emättimen kuivuus. Diabetes voi myös aiheuttaa yhdyntäkipuja.

Ei siis ihme, ettei diabetesta sairastavan välttämättä tee edes mieli seksiä. Onneksi ongelmat ovat kuitenkin ratkaistavissa.

Kumpi on tärkeämpää: seksin laatu vai määrä? Artikkeli jatkuu videon jälkeen.


Tekniset ratkaisut

Terveelliset elintavat ovat ensimmäinen askel seksihalujen palauttamisessa. Verensokerin hallitseminen, aktiivinen elämäntyyli, terveellinen ruokavalio ja painonpudotus helpottavat kaikki osaltaan diabeteksen oireita, lisäävät itsevarmuutta ja tuovat enemmän energiaa.

Jos ongelmat kuitenkin liittyvät kipuun ja kuivuuteen, kannattaa apua hakea esimerkiksi liukastevoiteista. Erektiohäiriöistä kärsivä voi taasen hyötyä penispumpusta.

Seksiongelmat kannattaa ottaa puheeksi myös lääkärin vastaanotolla. Jos kotikonstit eivät toimi, on seksuaalihäiriöihin saatavilla lääkkeitä, kuten hormoni- tai potenssilääkkeitä.

Diabeetikon kannattaa myös mitata verensokerinsa sekä ennen että jälkeen seksin.

Henkiset ratkaisut

Rentoutuminen on tärkeä osa seksiä, oli sitten pitkäaikaissairas tai ei. Toisinaan rentoutuminen voi vaatia suunnitelmallisuutta – esimerkiksi hotellihuoneen varaamista viikonlopuksi tai tarvittavien seksivälineiden varaamista yöpöydälle. Toisinaan spontaanius on kiihottavaa – hetkeen kannattaa joskus heittäytyä.

Jos kiihottuminen tuntuu hankalalta suunnitelmallisuudesta tai spontaaniudesta huolimatta, avun voi tuoda esimerkiksi pornon katsominen – uusi pariterapian muoto.

Alkoholia ei kannata juoda ennen seksiä, sillä vaikka lasillinen rauhoittaa ja rentouttaa, se voi myös aiheuttaa verensokerin äkillistä tippumista.

Ahdistuneisuuteen, masennukseen tai epäimartelevaan kehonkuvaan kannattaa puuttua puhumalla niistä. Henkilökohtainen tai pariterapia voivat olla apu mielenterveydellisiin ongelmiin. Kun ihmisellä on hyvä olo itsensä kanssa, hän todennäköisemmin myös nauttii seksistä.

Lähde: WebMD, Healthline

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja