Asiantuntijoiden vastaukset kuuteen seksikysymykseen – näitä naiset eivät tavallisesti tohdi kysyä

Voiko spermalle ola allerginen? Mistä päänsärky seksin jälkeen johtuu? Mitä tehdä emättimen kuivuudelle? Asiantuntijat vastasivat naisia kutkuttaviin seksikysymyksiin.

Daily Mailin haastattelemat asiantuntijat, gynekologi Tania Adib sekä naistenlääkäri Sarah Brewer, uskovat monen naisen häpeilevän tiettyjen navan alle menevien kysymysten kysymistä.

Siksi he vastasivatkin yleisimpiin naisia mietityttäviin seksiongelmiin. Tässä niihin vastaukset.

1. Siemennesteelle voi olla allerginen

Harvinaisessa sperma-allergiassa ihminen on allerginen siemennesteelle tai jollekin sen ainesosalle. Allergia johtuu siitä, että elimistön vasta-aineet ovat kehittäneet immunologisen vasteen siemennestettä kohtaan.

Sperma-allergia voi tuntua kutinana, kuumotuksena, turvotuksena, punoituksena sekä poltteluna iholla ja sukupuolielinten alueella. Harvinaisempi, mutta mahdollinen reaktio on hengenvaarallinen anafylaksia.

Siemennesteelle allergisten kannattaa käyttää yhdynnässä kondomia.

Näin käytät kondomia oikein. Artikkeli jatkuu videon alla.


2. Seksin jälkeen voi iskeä päänsärky

Seksin jälkeinen päänsärky voi johtua ensinnäkin villin seksin aiheuttamasta nestehukasta. Toisaalta myös ilmiö nimeltä seksipäänsärky tunnetaan. Se iskee joko ennen orgasmia, sen aikana tai sen jälkeen – ja voi kestää parista minuutista jopa päivään.

Syypäänä seksipäänsärylle pidetään kehon lihasten voimakasta jännittymistä sekä kiihkeää ja katkonaista hengitystä. Mahdollinen selitys on myös verisuonten laajeneminen seksiin liityvän rasituksen aikana.

3. ”Emätinpieruihin” auttaa asennon ja tahdin muuttaminen

Emättimestä kuuluva pörähdys voi tuntua ensi alkuun nololta, mutta kyseessä on varsin luonnollinen asia. Emätinpierut syntyvät, kun rentoutuneeseen emättimen joutuu ilmaa. Näin käy esimerkiksi silloin, kun penis käy emättimen ulkopuolella vain palatakseen nopeasti takaisin.

Synnyttäneet naiset ovat tavallista alttiimpia emätinpieruille. Myös tietyissä asennoissa, kuten ”doggy-stylessä” eli seksissä takaapäin, emätinpieru pääsee herkemmin ilmoille.

Tahdin hidastaminen voi hillitä emätinpierujen syntymistä. Hajuttomille pärähdyksille voi myös vain nauraa.

4. Seksi voi sattua synnytyksen jälkeen

Synnytyksen jälkeisen jälkivuodon aikana yhdyntöjä kannattaa välttää. Jälkivuoto kestää noin 2–6 viikkoa synnytyksen jälkeen.

Jälkivuodon loputtua seksiä voi taas harrastaa turvallisesti, mutta se voi olla kivuliasta. Repeämät tai leikkausarvet välilihassa voivat aristaa, ja emättimet limakalvot olla kuivat hormonaalisten muutosten vuoksi. Liukastevoidetta kannattaakin käyttää.

5. Kuivuus voi johtua monista eri syistä

Tavallisesti emättimen kuivuus liitetään alhaisiin estrogeenitasoihin, mikä johtaa emättimen limakalvon ohentumiseen. Kuivuus aiheuttaa kirvelyä, arkuutta, yhdyntäkipuja ja limakalvovaurioita.

Kuivuus voi johtua raskauden jälkeisistä ja imetyksen aiheuttamista hormonaalisista muutoksista, mutta myös kuukautisista, hormonaalisesta ehkäisystä, kilpirauhasen häiriöistä, diabeteksesta ja jopa tulehduksellisista suolistosairauksista.

Lisäksi tietyt hygieniatuotteet, kuten intiimialueille tarkoitetut pyyhkeet, suihkeet ja pesuaineet voivat aiheuttaa emättimen kuivuutta.

Monet naiset kertovat emättimensä tuntuvan kuivalta seksin aikana, mutta myös muulloin. Esimerkiksi kävellessä tai istuessa emätin saattaa tuntua kuivalta ja kutisevalta. Syy voi olla epämukavissa alushousuissa.

Emättimen kuivuutta voidaan hoitaa estrogeenihoidoilla, apteekista saatavilla kosteuttavilla valmisteilla ja liukuvoiteen käytöllä yhdynnässä.

Jos kuivuuteen liittyy ylimääräistä veristä vuotoa, virtaamisvaivoja tai kipuja, tai oireet viittaavat tulehdukseen, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.

6. Vaihdevuodet eivät ole päätös seksielämälle

Vaihdevuosien aiheuttama estrogeenitasojen lasku voi aiheuttaa emättimen kuivuutta, mutta siihen on hoitokeinonsa, kuten aiemmin todettiin. Jokaisella on oikeus nauttia seksistä ikään katsomatta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja