Mainos

Tutkimus: Kolmannes haavaista paksusuolitulehdusta sairastavista parani uudella hoidolla

Ulosteensiirrot voivat auttaa haavaista paksusuolitulehdusta potevia. Siirteet paransivat jopa kolmanneksen potilaista, Lancet-lehdessä julkaistut tulokset osoittavat.

Tutkimuksessa 85 potilasta satunnaistettiin joko saamaan usealta eri luovuttajalta saatuja ulostesiirtoja paksusuolen tähystyksessä tai lumetähystyksen. Potilaat saivat lisäksi useita ulostesiirtoja tai lumesiirteitä peräruiskeina.

Kahdeksan viikon hoidon jälkeen 27 prosenttia potilaista pärjäsi ilman lääkityksiä ja todettiin parantuneiksi tähystyksen perusteella. Lumeryhmässä oireilu loppui vain kahdeksalla prosentilla. Haittavaikutuksia ilmaantui saman verran kummassakin ryhmässä.

Tulokset ovat lupaavia, mutta tutkimuksen pienen koon vuoksi niihin on toistaiseksi hyvä suhtautua varauksella. Vielä ei esimerkiksi tiedetä, millaiset hoidon vaikutukset ovat pitkällä aikavälillä.

Ulosteensiirrot ovat viime aikoina saaneet paljon huomiota, mutta niitä käytetään lähinnä uusiutuvan Clostridium difficile -infektion ja sen aiheuttaman ripulin hoidossa. Menetelmää on kuitenkin alettu kokeilla muihinkin suolistosairauksiin ja jopa autismiin.

Ulosteensiirron teho perustuu suoliston bakteerikantojen normalisoitumiseen. Siirteet saadaan yleensä lähiomaisilta.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Miten tunnistaa tulehdukselliset suolistosairaudet?

Studio55.fi-lähetyksessä käytiin läpi tulehduksellisten suolistosairauksien oireita erikoislääkäri Urpo Niemisen kanssa marraskuussa 2015.

25:46

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.