Tutkimus: Kahden miljoonan suomalaisen potema oireeton sairaus tuplaa koronakuoleman riskin – älä lopeta lääkitystä omatoimisesti

Mistä koronaviruksen voi tunnistaa? Katso tästä listaus tyypillisimmistä oireista 0:58
Mitkä ovat koronavirustartunnan oireet? Katso videolta listaus tyypillisimmistä oireista.

Tuore tutkimus vahvistaa korkean verenpaineen olevan merkittävä koronavirustaudin riskitekijä, uutisoi yhdysvaltalaiskanava CNN. Tutkijoiden laskujen mukaan koholla oleva verenpaine kaksinkertaistaa riskin kuolla infektioon. Aikuisikäisistä suomalaisista noin kahdella miljoonalla on kohonnut verenpaine.

European Heart Journal -tiedelehdessä ilmestyneet tulokset alleviivaavat, että korkea verenpaine lisää koronavirusinfektioon liittyviä riskejä. Kiinalaisvetoisessa tutkimuksessa tarkasteltiin 2877 koronapotilasta, joita hoidettiin pandemian alkulähteillä Wuhanissa. Potilaista 30 prosentilla oli korkea verenpaine.

Korkeasta verenpaineesta kärsivillä koronapotilailla oli kansainvälisen tutkimustiimin laskujen mukaan kaksinkertainen riski kuolla covid-19-tautiin verrattuna potilaisiin, joiden verenpaine oli normaalilla tasolla. Riski kohosi entisestään, jos potilas ei käyttänyt verenpainelääkitystä.

Älä lopeta verenpainelääkitystä ja tiedosta kohonnut riski

Pandemian alkuvaiheessa esitettiin väitteitä, että tietyt verenpainelääkkeet altistaisivat koronavirusinfektion vaikeammille tautimuodoille, mutta tuore tutkimus tyrmää uskomuksen. Verenpainelääkkeet eivät altista käyttäjäänsä vaikealle covid-19-taudille – päinvastoin. Tutkijat suosittelevat potilaita jatkamaan tavanomaista verenpainelääkitystään, ellei lääkäri ole muuta määrännyt.

Lisäksi tutkijat toivovat, että korkeasta verenpaineesta kärsivät tiedostavat kohonneen koronariskinsä ja pitäisivät pandemian aikana huolta itsestään. Kohonneen verenpaineen on aiemmissakin tutkimuksissa huomattu lisäävän koronavirusinfektioon liittyvän kuoleman todennäköisyyttä.

Kahdella miljoonalla suomalaisella kohonnut verenpaine

Aikuisikäisistä suomalaisista noin kahdella miljoonalla on kohonnut verenpaine, kertoo Käypä hoito -sivusto. Heistä noin miljoona käyttää verenpainelääkkeitä. 

Kohonnut verenpaine ei yleensä aiheuta erityisiä oireita, joten ihminen voi olla koronaviruksen riskiryhmässä sitä tietämättään. Vuonna 2019 ilmestyneessä japanilaistutkimuksessa havaittiin, että runsas virtsaneritys yöllä voi olla oire kohonneesta verenpaineesta.

Kohonnut verenpaine ei lisää ainoastaan koronavirukseen kuolemisen riskiä. Korkea verenpaine vahingoittaa valtimoita ja aiheuttaa aivohalvauksia sekä sydäninfarkteja. Maailmanlaajuisesti kohonnut verenpaine aiheuttaa vuosittain noin 9,4 miljoonaa ennenaikaista kuolemaa.

Verenpainetta voi alentaa lääkityksen lisäksi vähentämällä suolan käyttöä, liikkumalla riittävästä, lopettamalla tupakoinnin ja laihduttamalla liikakilot.

Lue myös:

    Uusimmat