Ravaatko joka yö vessassa? Öisin iskevä pissahätä voi olla oire salakavalasta sairaudesta

Nanan koko kropan kotitreeni – tähän ei tarvita välineitä 0:25
Liikunta on hyvä lääke korkeaan verenpaineeseen. Nappaa videolta vinkit koko kropan kotitreeniin!

Runsas virtsaneritys yöllä voi olla oire kohonneesta verenpaineesta. Tähän tulokseen tulivat japanilaistutkijat tarkasteltuaan 3749 vuosittaiseen terveystarkastukseen osallistuneen japanilaisen verenpainetta ja yöllistä virtsaamistarvetta.

Terveystarkastukseen osallistuneista ja terveyskyselyn täyttäneistä 1882 japanilaisesta 1295 kertoi käyvänsä vessassa keskimäärin vähintään kerran yössä. Tutkijoiden mukaan ihmisen runsas virtsaneritys yöllä oli yhteydessä 40 prosenttia suurempaan korkean verenpaineen todennäköisyyteen verrattuna henkilöön, jonka ei tarvinnut käydä yöllä vessassa kertaakaan.

Runsaaksi yölliseksi virtsaneritykseksi määriteltiin useampi kuin yksi vessareissu yöllä. Korkean verenpaineen todennäköisyys oli sitä suurempi, mitä useamman kerran osallistujat raportoivat käyvänsä yöllä pissalla.

Runsas suolan käyttö yksi riskitekijöistä

Aiemmassa japanilaistutkimuksessa havaittiin, että suolan käytön vähentäminen on yhteydessä pienentyneeseen yölliseen virtsaamisen tarpeeseen. Runsaan suolan käytön puolestaan tiedetään olevan korkean verenpaineen riskitekijä.

Muita syitä kohonneeseen verenpaineeseen ovat esimerkiksi tupakointi, lihavuus, alkoholin runsas käyttö, stressi ja vähäinen liikunta.

Suomalaiset käyttävät suolaa yli suositusten

Japanilaisesta populaatiosta saadut tulokset eivät välttämättä päde muihin kansallisuuksiin. Yhdysvaltalainen CBC-uutiskanava kertoo, että japanilaiset käyttävät suolaa keskimäärin 10 grammaa päivässä, mikä on seurausta esimerkiksi runsaasta suolaisten merenelävien syömisestä ja soijakastikkeiden käytöstä.

Aikuisilla suolan saantisuositus on enintään viisi grammaa, vajaa teelusikallinen, päivässä, mutta Sydänliitto kertoo, että suomalaisten suolan saanti on suosituksiin nähden liian suurta. Miehet saavat päivässä suolaa noin 10 grammaa ja naiset noin 7 grammaa.

Lue myös:

    Uusimmat